A wiec tam mam Zipp-a Vapor-a 80cmm. Gdy chce go odpalić na elekt. to on tylko kręci i nic wiecej nie chce odpalić,a gdy odpala go z kopki to musze kopać dobre 2 min zeby on odpalił na zimnym silniku, i tu pytanie do was co jest grane w moim jedośladzie, wymieniałem akumulator na nowy jakis 1 miech temu. Pomocy bo meczy mnie już to ciągłe kopanie. Z góry dzięki
też mam to samo , po wymianie świecy jest nie wiele lepiej, jak skuter stoi w ciepłym pomieszczeniu to odpala od razu, ale ja mam może już tłok do wymiany, myślę,że to będzie jego ostatnia zima :D, jaki masz przebieg?
No to i ja się dołączam do pytania moja kiła matrix tak samo ciężko pali (trzeba kopać i kopać) a ma zaledwie 1000 km na budziku;]
Na tej 80cmm zrobiłem może jakieś 1500 km bardzo mało, bo na 50 cmm miałem zrobione 8000 i tak samo było
Na tej 80cmm zrobiłem może jakieś 1500 km bardzo mało, bo na 50 cmm miałem zrobione 8000 i tak samo było
Jak myślicie co może być przyczyna nieodpalania .?
Problemy prawdopodobnie wynikają ze żle działającego ssania - czytaj nie działającego ssania.Zakładam że macie w swoich skuterach ssanie elektryczne ?.Można to w bardzo prosty sposób sprawdzić czy ssanie działa czy też nie.Trzeba odkręcić elektrozawór i podpiać go do akumulatora.Odczekać parę minut i sprawdzić czy cewka robi się ciepła,po jakimś czasie zaworek powinien się wysunąć.Ssanie mechaniczne które można kupić nie działa ze wszystkimi gażnikami PHVA,pisze o tym bo wiem że niektórzy skuterowcy stosują ssanie mechaniczne.Osobiście doradzam na początku sprawdzić ssanie.
elektrozawór, to ta ''ala fajka'' a gdy sie ją odkreci to jest taka igiełak .? a który kabelek to plus a który minus .? czy to bez znaczenia .?
Tak to ta fajka :).Nie ma znaczenia do jakich bigunów kable podłączysz.
oki, jutro sprawdzam, Dzieki;DD a jak ta cała igiełka sie nie wysunie w ciągu 5 min to trzeba kupic nowe ssanie.? ile może kosztować .?
Wyunąć powinien się tłoczek razem z iglicą.Nie trzeba czekać aż 5 min,wcześniej powinno zaczynać się wysuwać.Jeśli nie będzie działać to trzeba kupić nowy elektrozawór.Elektrozawór kosztuje różnie ;),na Alledrogo widziałem po 12-15 złotych,ale te odradzam.Kup taki za 30-60 zł.
Jak będziesz chciał, to mogę Ci sprzedać bo mam na zbyciu..
podłączylem kabelki do ako i poszedłem zapalić a gdy wróciłem do tego całego elektrozaworu to okazało się ze jest ciepły i że sie wysuną na odległość 2-3 mm, zmontowałem wszystko na cacy a skuter i tak cieżko odpala, także to można wykluczyć. jestem ciekaw co jest tym spowodowane. szyszu3 a ile byś chciał >?
A może to bendix .? jak sprawdzić czy działa.?
Ciezko pali tzn ciezko kreci czy po prostu trzeba dlugo krecic aby zlapal?
kręci ale nie odpali jak by chciał ale by nie mógł
czyli powoli załapuje aż zapali? musisz go gazować po odpaleniu czy utrzymuje obroty ?
nie nie odpali, a gdy juz odpali z kopki to musze troche pokręcić manetką zeby nie gasną
nie dostaje paliwa przeczysc gaznik
po odpaleniu czuć moc czy jest słaby ?