Zipp Quantum R - Opinie

Inca...jak dostałeś siędo tego kabelka od nóżki? Które plastiki musiałeś zdjąć? A może jakoś od siedzenia można się dostać?

postaw skuter na centralnej podsawie i połóż się na zniemi
Kabel jest w dolnej części owiewki - jutro dodam fotkę jak chcesz - wisi na nim złączka do kabla

Znalazłem, przepiąłem i działa fajnie - dzięki Inca za pomoc :)

Heh a może podpowie mi ktoś jak wyłączyć ten śmieszny alarm bo powoli wkurza mnie to pipczenie przy każdym gaszeniu silnika??

niestety się nie da...pytałem w serwisie bo też mnie to irytuje...można wył cały alarm najwyżej :(

Mój nowy filmik z Quantum R w akcji ;)
http://www.youtube.com/watch?v=koKMOq4lhA0&feature=youtu.be

No i git filmik ;) Jak dla mnie jakość trochę słaba ale ujdzie.
Na czym i przy użyciu czego zamontowałeś kamerkę? Jakoś nie mogę tego zauważyć na końcu filmiku.

Normalny uchwyt z przyssawką taki samochodowy i przyczepiony na zegarach (nie muszę patrzeć na obrotomierz) ;)

Quantum R jest zablokowany ogolnie na module , to znaczy nalezy przeciac ten kabel co idzie pod silnikiem do sprzegla tam jest czujnik ktory daje sygnal do modulu i ogranicza obroty do ok. 7000 obrotow. Po przecieciu tego kabla obroty wzrastaja do ok przynajmniej jak w moim Quantum R 10000 obrotow. Ale nie robcie tego przed dotarciem ,,,grozi zatarciem silnika.I modulu nie trzeba wymieniac

Witam,
Zakupiłem wczoraj R-ke używaną i mam kilka pytań.
Co ile powinno się robić wymianę oleju i ogólny przegląd?
Ile blokad posiada? (moduł wymieniony) czy zostały jakieś jeszcze??
Jak dobrać rolki chcąc zwiększyć moc?
Jaki olej kupować do mieszanki?? (słyszałem ze najlepiej Castroll)
Na co powinienem zwrócić uwagę, czego mogę się spodziewać??
Lepiej kupić nowe lusterka czy da rade jakoś usztywnić stare bo co kilkaset metrów się przestawiają?
Oraz jak macie jakieś rady to z chęcią przeczytam.
Pozdrawiam

a ja kupiłem R i od początku jest problem z wyciekiem oleju z pompy olejowej. Skuter po 12 naprawach i wymianie 7 pomp olejowych. W ciągu ostatnich 6 miesięcy ok. 1 miesiąca spędził w domu i to na testach a nie przyjemności z jazdy. Cała przyjemność to zawiezienie i odbiór skutera z serwisu. Wysyłana była do samego Przasnysza 2 razy i to nic nie pomaga. Chciałoby się zapomnieć o złej decyzji zakupu tak wadliwego skutera jednak gwarancja nie daje możliwości wymiany bądź zwrotu pieniędzy. Jeżeli dodać lakoniczny i zbywalczy a wręcz brak kontaktu z centralą w Przasnyszu "jeszcze nikt z firmy sam od siebie nie zadzwonił - a dodzwonienie na numer podany na stronie internetowej graniczy z cudem" to pojęcie przyjemność z posiadania skutera to przenośnia. Serwis nie potrafi sobie poradzić z naprawą i po skończeniu gwarancji pozostanie pojechać na złomowisko i pozbyć się lejącego olejem Quantuma R grzebiąc wydaną niemałą kasę na zakup, telefony, i niepotrzebne kłopoty z tym związane. W ostatnich 6 miesiącach jedynymi którzy czerpią radość z jazdy moim skuterem to serwis. Przypuszczam iż jest to wada danego modelu - co potwierdzają poprzednie wpisy - i gro właścicieli poddało się i przestali zwracać uwagę na cieknący olej. Moja opinia co do skutera i firmy która nim handluje jest oczywista.

Kilka dni temu po wyprowadzeniu skutera z garażu zauważyłem plamę oleju. Myślałem że to może być problem z którymś z wężyków, ale po zdemontowaniu magneta wyciekła spora ilość oleju. Wszystko pod nim jest w oleju- ślimacznica, ślimak itd. spróbuję wymienić pompę, może pomoże..

Witam mam małe pytanko czy warto kupic ten skuter czy polecicie cos lepszego do 4 tys

mam małe pytanko: przyczytałeś ten wątek i test na stronie skuterowo.com i nie masz jeszcze własnej opinii ?

Chciałbym usłyszeć opinie innych użytkowników tego skutera

4 strony ci mało?
CZYTAŁEŚ TO PRZYNAJMNIEJ? bo z tego co piszesz to wnoszę że nie bardzo.

https://www.youtube.com/watch?v=VFp55YBA0bo

Ja jak na razie żadnych problemów z silnikiem nie mam, jeździ dobrze, zrywnie i dość szybko.
Jedyny problem to krzywa tarcza (wymienią na gwarancji w serwisie) i przednie koło jakby miało bicia góra dół, ale to wszystko jest do ustawienia w ramach gwarancji.
Ogólnie jestem zadowolony ze skuterka! Mam nadzieję że ma jakieś blokady, które będę chciał usunąć po solidnym dotarciu silnika. Może wtedy pojedzie tą "stówkę" :)

jakie blokady w 125? nie ma żadnych. Ma po prostu słaby silnik. Troszke zyskasz zmieniając wariator ale niezbyt dużo.

Jesteś tego absolutnie pewien? A dasz sobie rękę uciąć za to?
-
Moduł CDI wymieniamy sobie dla zasady (np. pomarańczowy plastik jego obudowy robi jednak pewną różnicę, ale ja tam się na tym nie znam), a przełożenia wtórne..., a też są dostępne, m.in. na Racing-Planet.pl.
Po co one tam są, jeżeli danego motonga nie da się rozbujać nieco mocniej?
I jest tam nawet zestaw dla takiej zwykłej serii... 125 cm3. Zastanawiające. :-)
-
Zippujący swoimi 125-kami, ale też i Kymkujący (podobnymi przecież pojemnościami) nie zadali sobie do tej pory trudu (nic mi o tym nie wiadomo, a w necie troszku jednak sobie węszę), aby zapodać gdziekolwiek jak liczbowo wyglądają u nich te... seryjnie zapakowane przez danego fabrykanta przełożenia wtórne. I jak dalece to już odeszło od tych... 13z40?
O ile cokolwiek tam odeszło. :-)

Dam sobie uciąć za to że w 99% przypadków nie ma tam nic co w zamyśle było blokadą taką że ciach kabelek lub tulejkę do kosza i jest znacznie lepiej.
A to że można wymienić przełożenia, wariator albo nawet cylinder na efektywniejszy - no to oczywiste. Ale to modyfikacja w sensie tjunik a nie zdjęcie blokad. Tzn tak na moje kryteria tego co blokada a co tjunik.