250ccm widziałem, ale zippa pro 50 nie, więc nie wiem czy tam sie zmieści, ale kumplowi do yamahy trr 50 250ccm sie zmieściła...to tylko sie pytam...
czy ingerowanie w potenciometr traci gwarancje chodzi mi o wyregulowanie obrotomierza http://www.youtube.com/watch?v=ULTlPXvwDCs
Cześć, przeglądnąłem pobieżnie wszystkie wypowiedzi i proszę o kilka sprostowań.
Czy takie coś wejdzie do zipp pro 50 robiąc z niego 125?
http://allegro.pl/mini-cross-atv-125-cm3-cylinder-z-tlokiem-kpl-i1716839313.html
Co się wtedy stanie?- Przyśpieszenie, v-max?
Co oprócz tego trzeba dokupić by to grało i czy to się zmieści w nim.
Pytam wprzód bo interesuje mnie ten skuter, ale chciałbym mu trochę dać więcej niż fabryka dała.
I ostatnie pytanie na przyszłość-
Jak już kupię ten skuter+części itd to jest ktoś tutaj na forum kto za opłatą pomógłby mi to wszystko złożyć w całość i sprawić żeby grało? Bo nie chcę szukać po omacku złotej rączki od wszystkiego tylko konkretnej osoby co zna się na tym modelu i wie co i jak.
Jesteś niepoważny skoro chcesz takie rzeczy robić w dodatku nie zdajesz sobie sprawy z konsekwencji.
"Pytam wprzód bo interesuje mnie ten skuter, ale chciałbym mu trochę dać więcej niż fabryka dała." - przecież to nie skuter. jak chcesz mieć 125 ccm to zrób A1/A i kup motocykl o takiej pojemności.
No właśnie tak jak Madi pisze.A inna kwestia,to jest taka.Że o wiele większy silnik w takiej chińskiej nieprzystosowanej ramie,to niebezpieczeństwo.To w markowych ścigaczach typu kawasaki 250 podobno ramy pękają na dziurawych drogach.A ty chcesz ten wynalazek tuningować i jeździć zapewne bez uprawnień ...
co ogólnie polecacie po okresie gwarancji zmienić z konkretnymi przykładami żeby miał więcej mocy i żeby sie trzymał kupy?
i prosze o odpowoedzi a nie wypowiedzi na temat mojego pytania!
@Suawek - owszem z konsekwencji prawnych takowy user powinien sobie zdawać sprawę, jednak takowe są takie same jak taki wsadza 75 i 80 cm3.
Tak wiec nie przesadzajmy, że inne są jak ktoś wsadzi 125, bo osobiście widzę w pewnych postach jakieś zakłamanie w stylu, że co innego wsadzić 75 i 80, a 125 uważacie za już coś zdrożnego i zakazanego.
Na 80kach 2T wiara zasuwa ponad 100 (podobnie jak na tych lekii9ch 4t) i jest ok?
Nie przesadzajmy - jak ktoś chce przerobić, to i tak dopnie swego.
ale fakt - lepiej mieć prawko i świadomość konsekwencji.
@TERMIT_PL - rama akurat 125 wytrzyma w tym pro, bo jest wzmocniona.
Z 2giej strony to jest nadal chińska rama... ale faktem jest, że ludzie robią takie przeróbki prawie że na potęgę w tych moto i to nie tylko w zipp pro, ale i neken, maniac, junak, czy innych z tymi silnikami - takze i w tych co nie mają tych wzmocnień dodatkowych w ramie.
@madi - ilu z nas ma 75ki i 80ki nagminnie - to też motory i powinno się mieć A1 lub A - nie popadajmy w obłudę.
Podsumowując:
Osobiście takową decyzje pozostawiam posiadaczowi moto - jego sprawa i jego konsekwencje jakby co.
Jednak ja nie widzę różnicy we wsadzaniu 125 a 80, czy 75.... obydwa to już motory wg. przepisów.
Teraz odpowiedz na post ashemar:
tak nada się, tylko nie wiem czy nie lepiej brać takie w kompletach (są takie gdzie jest dodatkowo wał, krucieć, gaźnik za ok 250 do 300 zł), bo tam może ci pare dodatkowych rzeczy nie pasować (nie jestem pewny co tam jeszcze się wymienia, bo bym msiał znać rozmiary w 50ce i 125 ce).
Po za tym nie wiem czy aby wału nie trzeba byłoby innego i gaźnika (tu tylko gdybam bo nie robiłem takiej przeróbki - popytaj się gdzie indziej np. na forum zippa)
jakby co gaźnik:
http://allegro.pl/gaznik-110-125-quad-atv-king-czoper-cross-crossa-i1707100347.html
wał:
http://allegro.pl/wal-silnika-atv-110-king-los-nowy-i1682029956.html
Nie rozumiem Was dlaczego pleciecie głupoty ,że zipp nie poleci tych 80 km +. Posiadam zipp pro gt odblokowany od nowości i śmigam nim 90 km sprawdzone przy samochodzie. Więc nie gadajcie głupot ,że nie poleci tyle.
Nucleus napisał:
Nie rozumiem Was dlaczego pleciecie głupoty ,że zipp nie poleci tych 80 km +. Posiadam zipp pro gt odblokowany od nowości i śmigam nim 90 km sprawdzone przy samochodzie. Więc nie gadajcie głupot ,że nie poleci tyle.
Nie odkopuj tematów sprzed roku ! A liczniki w samochodach także przekłamują , więc nie sądzę żebyś jechał więcej niż 70 km/h :-)