Zipp Pro 50

Mam ok. 155 cm wzrostu i ważę ponad 40 kg i jak myścicie dałbym radę jeździć na zipp pro 50. Zamieżam go kupić a, w ogóle nie mam żadnego doświadczenie związanego z motorami i chciałbym od niego zacząć. Mam dopiero 13 lat

Z tego co pamiętam to koło 100 kg waży ale ma mułowaty silniczek 4t, śmiesznie on wygląda między tymi plastikami :D

waga to 115kg - trochę sporawo jak na 13-latka. Ja ważę troszkę więcej niż Ty, mam 10cm więcej wzrostu i z podobną maszyną miewam problemy ;) np. przy przetaczaniu - inaczej niż jak siedząc i odpychając się nogami nie daję za bardzo rady, ew. kończy się to takimi uroczymi siniakami jakie mam od 2 tygodni na łydce ;) może na początek coś lżejszego?

Na dobry początek kup sobie np: kymco vitality.

na początek jakiegoś chińczyka najlepiej, wtedy nauczy się obsługi i napraw przy okazji. ja teraz trochę żałuję, że nie kupiłem chinola, bo w Vitalce nie ma co naprawiać :(

Polecał bym Ci coś mniejszego :mrgreen: np. kymco agility :P

Ryglos napisał:

Ryglos napisał:

dołanczam się do kolegi, tez proponuje ci Agilitke miałam okazje pojeździć z tydzień i bardzo dobrze sie sprawuje, teraz nawet sama sobie kupuje:-) a za wysoka też nie jestem

Agility i Vitality, dobre są dla wysokich osób, bo siedzenia mają wysoko umieszczone, przez co niskim niestabilnie jest podpierać się np. pod światłami czubkami butów :roll:

Ja mam niecale 160 i nie mam z tym problemu

Agility chyba by było idealne, całkiem ładny skuter, 4T mało pali i wygodny jest (starsze modele mają oparcie - fajny bajer na dalsze wyjazdy).

może Agility RS ma niżej umieszczone siedzenie, ale jak śmigałem Agilitką, przy moim wzroście 176cm, palcami stóp dotykałem podłoża

madi napisał:

Agility chyba by było idealne, całkiem ładny skuter, 4T mało pali i wygodny jest (starsze modele mają oparcie - fajny bajer na dalsze wyjazdy).

Skuter oki, poza tą wysokością kanapy..dla niskich nie bardzo. Składane siedzonko super sprawa, jadąc solo w dalszą trasę, w miejscu siodełka pasażera można zamocować bagaż, w połączeniu z kufrem, ładowność miałby konkretną ;)

Vitality wcale nie ma wysoko umieszczonej kanapy,jak moja kobieta o wzroście 164cm daje radę.

Zależy jak na to patrzeć.. Mam porównanie między Agility i People 150, w tym drugim mimo dużych kół, siedząc na kanapie podpierałem się całymi stopami, a na Agility palcami.. Jeżeli to komuś nie przeszkadza, to oki, może mieć nawet 150cm wzrostu..mnie to rybka :mrgreen:

To też zależy jak usiądzie na kanapie,bo jak na samym przodzie gdzie jest najniżej to raczej nie ma opcji żeby nie sięgnąć nogami jezdni,ale jak usiądzie bardziej z tyłu tak jak ja :D to już mogą być problemy.

No nie..mam na myśli normalną pozycję na kanapie ;) Ale mniejsza z tym, najlepszym rozwiązaniem dla każdego podczas zakupu skutera, jest przymiarka, czyli usiąść i jeżeli jest możliwość, odbyć jazdę próbną ;)

Też tak uważam :D Tak samo z kaskiem,trzeba go przymierzyć.

Kask to już obowiązkowo... Jak kupowałem moje kaski Osbe, myślałem że dobrałem za ciasne, bo długo gniotły mnie w uszy, tak że w trasie musiałem stawać nie z powodu bólu 4 liter, ale uszu.. po długim czasie w końcu się dopasowały :lol:

Ja mam 176 cm wzrostu i 82 kg wagi, a pro był dla mnie trochę duży. Jest ciężki i trudno go popchać pod górkę, to nie skuter gdzie środek ciężkości jest nisko. Dlatego po prawku będę szukał czegoś małego i stabilnego.

Panowie może chłopak chce bardziej motorower. Poszukaj czegoś mniejszego wątpliwa sprawa żebyś dał sobie rade z PRO.