Mam ok. 155 cm wzrostu i ważę ponad 40 kg i jak myścicie dałbym radę jeździć na zipp pro 50. Zamieżam go kupić a, w ogóle nie mam żadnego doświadczenie związanego z motorami i chciałbym od niego zacząć. Mam dopiero 13 lat
Z tego co pamiętam to koło 100 kg waży ale ma mułowaty silniczek 4t, śmiesznie on wygląda między tymi plastikami :D
waga to 115kg - trochę sporawo jak na 13-latka. Ja ważę troszkę więcej niż Ty, mam 10cm więcej wzrostu i z podobną maszyną miewam problemy ;) np. przy przetaczaniu - inaczej niż jak siedząc i odpychając się nogami nie daję za bardzo rady, ew. kończy się to takimi uroczymi siniakami jakie mam od 2 tygodni na łydce ;) może na początek coś lżejszego?
Na dobry początek kup sobie np: kymco vitality.
na początek jakiegoś chińczyka najlepiej, wtedy nauczy się obsługi i napraw przy okazji. ja teraz trochę żałuję, że nie kupiłem chinola, bo w Vitalce nie ma co naprawiać :(
Polecał bym Ci coś mniejszego :mrgreen: np. kymco agility :P
Ryglos napisał:
Ryglos napisał:
dołanczam się do kolegi, tez proponuje ci Agilitke miałam okazje pojeździć z tydzień i bardzo dobrze sie sprawuje, teraz nawet sama sobie kupuje:-) a za wysoka też nie jestem
Agility i Vitality, dobre są dla wysokich osób, bo siedzenia mają wysoko umieszczone, przez co niskim niestabilnie jest podpierać się np. pod światłami czubkami butów :roll:
Ja mam niecale 160 i nie mam z tym problemu
Agility chyba by było idealne, całkiem ładny skuter, 4T mało pali i wygodny jest (starsze modele mają oparcie - fajny bajer na dalsze wyjazdy).
może Agility RS ma niżej umieszczone siedzenie, ale jak śmigałem Agilitką, przy moim wzroście 176cm, palcami stóp dotykałem podłoża
Skuter oki, poza tą wysokością kanapy..dla niskich nie bardzo. Składane siedzonko super sprawa, jadąc solo w dalszą trasę, w miejscu siodełka pasażera można zamocować bagaż, w połączeniu z kufrem, ładowność miałby konkretną ;)madi napisał:
Agility chyba by było idealne, całkiem ładny skuter, 4T mało pali i wygodny jest (starsze modele mają oparcie - fajny bajer na dalsze wyjazdy).
Vitality wcale nie ma wysoko umieszczonej kanapy,jak moja kobieta o wzroście 164cm daje radę.
Zależy jak na to patrzeć.. Mam porównanie między Agility i People 150, w tym drugim mimo dużych kół, siedząc na kanapie podpierałem się całymi stopami, a na Agility palcami.. Jeżeli to komuś nie przeszkadza, to oki, może mieć nawet 150cm wzrostu..mnie to rybka :mrgreen:
To też zależy jak usiądzie na kanapie,bo jak na samym przodzie gdzie jest najniżej to raczej nie ma opcji żeby nie sięgnąć nogami jezdni,ale jak usiądzie bardziej z tyłu tak jak ja :D to już mogą być problemy.
No nie..mam na myśli normalną pozycję na kanapie ;) Ale mniejsza z tym, najlepszym rozwiązaniem dla każdego podczas zakupu skutera, jest przymiarka, czyli usiąść i jeżeli jest możliwość, odbyć jazdę próbną ;)
Też tak uważam :D Tak samo z kaskiem,trzeba go przymierzyć.
Kask to już obowiązkowo... Jak kupowałem moje kaski Osbe, myślałem że dobrałem za ciasne, bo długo gniotły mnie w uszy, tak że w trasie musiałem stawać nie z powodu bólu 4 liter, ale uszu.. po długim czasie w końcu się dopasowały :lol:
Ja mam 176 cm wzrostu i 82 kg wagi, a pro był dla mnie trochę duży. Jest ciężki i trudno go popchać pod górkę, to nie skuter gdzie środek ciężkości jest nisko. Dlatego po prawku będę szukał czegoś małego i stabilnego.
Panowie może chłopak chce bardziej motorower. Poszukaj czegoś mniejszego wątpliwa sprawa żebyś dał sobie rade z PRO.