w czoraj zrobiłem 70km na moim zippie tops i ma takie pytanie do was jaka to jest blokada w nim bo czy jadac na prostej czy z górki na liczniku dochodzi do 50km/h i ani deko wiecej (a powinno cos na liczniku drgnać jak z górki sie jedzie a tu nic )czytałem ze ten model ma blokade na zapłonie cdi (różowy kabelek trzeba rozłaczyc)prosze o odpowiedzi
Tuleja na wariatorze blokuje nawet jak jedziesz z górki
no własnie mnie to dziwiło ze nie che jechac wiecej i musze sobie kupic jutro kask zamkniety bo troche mnie przewiało jak jechałem az oddychac sie nie mogłem
mam juz 300km jutro ide na 1 przeglad serwisowy a za zdjecie tej blokady chce 100zł
U mnie jest blokada na module jeszcze ale nie ruszam bo nie warto. Polega ona na tym, że ogranicza mi prędkość do licznikowych 65 km/h (jak się chce rozpędzić bardziej to odcina zapłon). Nie ma sensu zdejmować, bo na równym i tak ciężko go rozbujać do 65 km/h, a tylko z górki mógłbym polecieć szybciej więc nawet nie tykam.
Z tego co już wiem o skuterach to twierdzę, że blokadę na wariatorze można zdjąć od razu (od pierwszych kilometrów), a nawet powinno się tak robić dlatego, że ona wcale nie ogranicza mocy silnik tylko nie pozwala talerzom w wariatorze się zetknąć więc silnik bardziej żyłuje się z tą właśnie blokadą niż bez niej. To tak jakby samochodem jeździło się na trójce i nie wrzucało się czwórki i piątki, bo "ma trójce ma mniejszą moc". A przy nie zdjętej blokadzie na wariatorze paski drą się o wiele szybciej - nawet po 3000 km.
zaprowadziłem skuter na 1 serwis cena 150zł robota + 35zł za olej i sie go zapytałem o tą predkosc ze 50 z górki tylko jedzie i zaczołem mu mówic ze blokada jest na wariatorze chyba no i łyknoł to z tego co na necie pisze to tylko jedna blokada jest na module nalezy odłaczyc rózowy kabelek i tyle a co do tej gwarancji z odblokowaniem to juz jest na własne ryzyko trzeba podpisac papier ze jak sie cos popsuje to oni nie ponosza odpowiedzialnosci cwaniaki a wczesniej gwarancja była po odblokowaniu i jak go odbiore to od łacze ten kabelek na chwile i sie okaze czy pojedzie szybciej a jak nie to z powrotem podłacze i po sprawie
a na wario masz nadal blokade?
nie wiem to mój 1 skuter spróbuje z tym kabelkiem i sie zobaczy jak bedzie szybszy to tak zostawie a jak na przeglad pojade to go podepne z powrotem
ile moze dodac v-max wymiana modułu na odblokowany bo obroty sa take same czy jadac z górki czy na prostej
tak w szczególności to chodzi mi o to zeby z górki chociaz jechał szybciej bo blokuje obroty czy jakos tak i szybciej nie pójdzie
czesc
dowiedziałem sie gdzie mam blokady w gazniku na cdi i w filtrze powietrza skuter oczywiscie jeszcze na gwarancji jest wiec nie moge za duzo w niego ingerowac bo zobacza na przegladzie pózniejszym ze jest cos nie tak skoro sa trzy blokady te 2 odpadaja zostaje wymiana cdi na nowy jak myslicie o ile zwiekszy sie v-max i czy po wymianie modułu nie bedzie blokoc predkosci jak jade z górki do 47km/h to max
czy mógłby ktos sie wypowiedziec co mysli o tym
ta też mam zipp tops i jestem z niego bardzo zadowolony jest to tani w utrzymaniu skuter co do blokad w naszym skuterze(moim i bitronxp1)byłem u jednego mechanika walnoł mi bajer że sie nie da .Przejechałem przez 6 miesięcy jazdy 6000 tyś km i jezdzi super.Co do mechaników w serwisie powykręcali mi śruby i wogóle 4 razy w ciągu 2 dni go mi zabierali i nie naprawili wkońcu sam wziołem go naprawiłem tatą bo mam tylko 14 lat więc sam jeszcze nie naprawie .To prawda wskaznik z paliwem przekłamuje bo tam jakiś pływak jest i owiewki są do du*p bo gwinty sie się deformują ale najlepszy w tym skuterze jest silnik jak moji koledzy mają to dużo km nim narobią i dalej dobrze jezdzi podobna na wzorze hondy jak masz gg to daj to powymieniamy się informacjami na temat tego skutera:)
czesc co do blokad to kup moduł odblokowany to z górki ci nie bedzie blokował , ja tez dałem do odblokowania i nic sie nie zmieniło nie wiem co on tam zrobił pewnie nic , na prostej ile ci poleci bo mój tak dobre 50km/h a z górki 73 max
A tobie z modulem odblokowanym idzie z gorki 73????moze jak na wariatorze sie zdejmie i na module szybciej pojdzie ale jesli ma mi duzo palic i sie szybko zepsuc to wole wstawic cylinder 80 i bedzie mi mniej palil i wogole ale jeszcze zobacze po zdjeciu blokad jak mi bedzie jezdzil a cylinder mozna na allegro kupic do chinskiego skutera juz za 50 zl jak sie szybko zepsuje to trudno ale czesto takie cylindry dlugo wyczymuja ale nawet jak sie zepsuje to 50 zl nie jest jakims majatkiem a jesli chcesz jakis lepszy to kup drozszy i dluzej na nim pojezdzisz sorki za bledy ale z tele pisze i sie zle mi pisze czekam na odp
bitronxp1 napisał:
no własnie mnie to dziwiło ze nie che jechac wiecej i musze sobie kupic jutro kask zamkniety bo troche mnie przewiało jak jechałem az oddychac sie nie mogłem
Wcześniej pisałeś, że twój skuter jeździ 50 km/h. Ja mam problem nie z oddychaniem lecz owadami od 90 km/h. 8O
dychul napisał:
bitronxp1 napisał:
Wcześniej pisałeś, że twój skuter jeździ 50 km/h. Ja mam problem nie z oddychaniem lecz owadami od 90 km/h. 8O
Nie lepiej zainwestować w jakiegoś fajnego szczękowca z blendą ?
AnS napisał:
dychul napisał:
bitronxp1 napisał:
Wcześniej pisałeś, że twój skuter jeździ 50 km/h. Ja mam problem nie z oddychaniem lecz owadami od 90 km/h. 8ONie lepiej zainwestować w jakiegoś fajnego szczękowca z blendą ?
Dychul jeździ w kasku szczękowym ;)
To jak myslicie jak zdejme blokade z wario to szybciej mi pojdzie??
No a wolniej?To chyba oczywiste, że zdjęcie blokad zwiększa osiągi, a na pewno nie spowalnia, chyba że np. się wywala zwężkę z filtra i nie reguluje gaźnika, ale to inna bajka :D Zdejmij to będzie szybciej, oczywko jak masz taką blokadę.