czyli mozna smiało zdjac blokady i sie nie martwic tym
Tak. Mój znajomy we wrześniu był na przeglądzie. Sprawdzali mu światła,kierunki i klakson.
co do spalania paliwa na 100km to jak zatankowałem to weszło 3,6 litra czyli było na rezerwie ok 2,4 litra (w instrukcji jest napisane ze ok 1,5l na rezerwie) z 5,5 + odpalanie go rano zima tak po 15 minut chodził na wolnych zeby sie silnik rozgrzał troszke to moze z 1 litr przepaliło
cieplej było to 32km zrobiłem na próbe dał rade
to wychodzi gdzies 2,4 na 100km bez odpalanie na rozgrzanie silnika
bit po zdjeciu wszelkich blokad trzeba zawsze sie liczyc ze zwiekszonym spalaniem. ja sosbiscie pra
cuje zeby mic kopa i spalanie w normie
bitronxp1 - taka moja rada, silnika przez zimę się nie przepala bo to bardziej szkodzi niż pomaga. Ja jak odstawiłem skuter pod koniec listopada to w zeszły poniedziałek za 22 kopnięciem mi odpalił a nawet akumulatora na zimę nie wyciągałem i się nie rozładował. Kierunki i stop świeciły normalnie. Zresztą każdy ma swoje metody i robi jak uważa ;]
Oczywiście że silnika nie powinno się przepalać w okresie zimowego postoju
xchyba ze sie odpala by przejechać jakiś dystans dluższy nie koniecznie poza miasto. Jesli masz zamiar kiedykolwiek zima odpalac go tylko na postoju do do niczego takie palenie. Stracisz tylko apliwo a i silnikowi zaszkodzisz. Jednak jesli bys przejechał jakiś dystans to silnik zdąży sie nagrzac. 2t lepiej znosi jazde zimą niż 4t (powód smarowanie). Jesli sie myle to poprawcie mnie :)
panowie niektórzy nie sa w temacie ja w zime (do 15 lutego)jezdziłem codziennie do pracy i z rana musiał z 15minut pochodzic bo odrazu nie chciał jechac gasł to po pierwsze bo silnik był zbyt zimny bo na dworzu stoi
po druge miałem sprawdzic ile pali na 100km
po trzecie blokad jeszcze nie zdjołem bo mam 130km przejechanych
jak zrobie 300km i na 1 przeglad pojade to zdejme blokady dopiero
bitronxp1 masz na mysli mnie że jestem po za tematem? ja ci tyl;ko odpowiedziałem jak to jest z jadą zimą. sam widze iel paliwa mi palił jak była zima a teraz
Ludzie ! Co Wy wypisujecie ? 8O Blokady w skuterach wcale nie polepszaja jego osiagów. Mianowicie sa po to , aby w znacznym stopniu zmiejszym zużycie paliwa. Jezeli zdecydujecie usuwac blokady (gdzie w niektórych skuterach jest ich nawet 16) - musicie zdawac sobie z tego sprawe ze zwiekszy sie Wam zuzycie paliwa a przy aktualnej cenie paliwa - bedzie to odczuwalne, gdyz spalanie moze podniesc sie nawet o 0,04 l na 100 km
wydaje mi się ze skuter przy tej cenie paliwa jest tani w utrzymaniu i jeździe tańszy niż autem nawet po ściągnięciu blokad w pewnym stopniu poprawi to osiągi skutera ale tez więcej paliwa no ale pomimo to skuter jest tani w utrzymaniu
Memory napisał:
Ludzie ! Co Wy wypisujecie ? 8O Blokady w skuterach wcale nie polepszaja jego osiagów. Mianowicie sa po to , aby w znacznym stopniu zmiejszym zużycie paliwa. Jezeli zdecydujecie usuwac blokady (gdzie w niektórych skuterach jest ich nawet 16) - musicie zdawac sobie z tego sprawe ze zwiekszy sie Wam zuzycie paliwa a przy aktualnej cenie paliwa - bedzie to odczuwalne, gdyz spalanie moze podniesc sie nawet o 0,04 l na 100 km
hahahahahahaha ale się uśmiałem... Na swoim przykładzie: z blokadami 4l/100km bez blokad 2,5l/100 km.
Memory napisał:
Co Ty za głupoty piszesz,blokady nie polepszają osiągów i zmniejszają zużycie paliwa? Jest wręcz odwrotnie,na blokadach skuter jedzie 45km/h z takimi obrotami jak odblokowanym byś jechał 70km/h,więc jeśli odblokowanym będziesz jeździł te 45km/h to o wiele mniej spali niż zablokowany.
Memory napisał:
Zastanów się czasem co piszesz bo wprowadzasz zamieszanie i potem ktoś to czyta i przekazuje te twoje mądrości dalej.
I powiedz mi jak zmierzyłeś te zwiększone spalanie o 40ml???
tak dobre to było z tymi blokadami
Z blokadą czy bez chodzi na tych samych obrotach, a że prędkość jest inna to logiczne, że odblokowany pali mniej.
Ja zdjąłem tylko blokadę z wariatora, różnica znaczna skuterek stał się inną maszyną ,mam jeszcze na module ale nawet się za niego nie zabieram, sam wariator starczy . Zużycie paliwa zależy od tak wielu czynników ,z czego chyba z 80 % to styl jazdy.
No chyba ,że się mylę 8)
ragaz ty masz 4t?
tak 4t inka sprint