Witam. Ostatnio zauwazylem ze moj skuter (Peugeot Jet- Force C-Tech) po kilkunastu mintach jazdy lapie taka zamule. Np jak ruszam ze skrzyzowania to w ogóle nie ma mocy. Jak się go wylaczy i chwile poczeka to pozniej na kilka minut jest wszystko ok. Odblokowalem w nim tłumik i wariator. Juz gdzieś widzialem cos takiego kiedys ale nie mogę znalesc. Z gory dzieki za pomoc.
sprawdź rolki może są już kwadratowe jak tak to wymień
może dzwon sprzęgła się nagrzewa
może wario już zużyte zobacz czy nie ma fałdek
może gaźnik się rozregulował i go zamula
Ale C-Tech to wtrysk, to tam się gaźnika nie reguluje.
Objawy takie, jakby chłodzenie nie wyrabiało. Weź sprawdź, czy na pewno działa dobrze.
Rolki sa dobre bo sprawdzalem. Na wariatorze nie zauwazylem zeby byl zuzyty wiec to raczej nie to. A można jakos sprawdzić czy się dzwon sprzegla nagrzewałI jak sprawdzić czy chlodzenie dobrze działać Zobaczyc czy na termometrze nie ma zbyt wysokiej temperatury? I C- tech nie jest na wtrysku tylko na gaźniku
Wyreguluj gaźnik i powinno by ok.
A jakieś szczegoly moze? Co dokladnie zrobić? Bo za bardzo się na tym nie znam…
musisz wyregulować dawkę powietrza powinieneś mieć jakąś śrubke z boku przy gaźniku to wkręć ją na maxa i odkręcaj o pól obrotu i sprawdzaj jak skuter wchodzi na obroty czy nie gaśnie i wgl żeby ładnie chodził a jak będzie dobrze to zostaw
reguluj oczywiście na rozgrzanym silniku
A moze by tak sprawdźić kompresję ??
Takie laickie pytanie - jak się sprawdza kompresję ?
Co do tematu to ja bym obstawił chłodzenie i zbytnie nagrzewanie się sprzęgła/dzwonu.
kdekarz123 napisał:
Takie laickie pytanie - jak się sprawdza kompresję ? :P
Są dwa sposoby dokładny specjalnym ciśnieniomierzem który się wkręca zamiast świecy i wtety trzeba kopnąć :)
A drugi na oko to jak kopka chodzi jak ciężko i czuć skoki to jest dobra kompresja jak gładko i lekko to znikoma.
A wracając do tematu to ja bym wyregulował gaźnik i to powinno pomóc
Ja miałem to samo w chińczyku AC, powodem był zużyty wariator i pasek, wymieniłem na sprawne i problem znikną, polecam przymierzyć od kogoś choćby sam pasek.
A czy jak pasek jest o niecaly milimetr wezszy to jest zuzytył Bo oprocz tego to nie ma roznicy między nowym a tym co mam.
pasek zużyty nie musi byś dużo cieńszy, może być zużyty mieć 1.6mm i się ślizgać po wariu po rozgrzaniu no i lipa
Kupisz to najwyżej będziesz miał na przyszłość.
Witam. Mam również c-techa i miałem to samo. Kupiłem wario i sprzegło ale szczerze problem nie ustawał. Kupiłem tłumior ZX i wyregulowałem gaźnik. Chodzi jak marzenie. Jak dla mnie to tylko kwestia regulacji gaźnika.
Witam!
Też jestem psiadaczem C-tech’a i powiem że też tak miałem ale po wymianie części pod pokrywą tzn. wario sprzęgło pasek i dzwon sprzęgła problem znikł :-o więc nic z gaziorem… Ja bym obstawiał na dzwon sprzęgła sprzęgło lub pasek … bo gdy wymieniłem sam wariator miałem to nadal
PS. Nie wiem jak u was w Jet’ach ale u mnie gaziora nie da się wyregulować … po prostu tam gdzie powinny być śrubki są dziurki “zaślepione” =/ czy to może jest potrzebny jakiś specjalny kluczyk…
Taa do tej regulacji jest potrzebny specjalny kluczyk ale ja spiłowałem miejsce tak żeby było jak na płaski śrubokręt i zacząłem regulacje.
Witam
Niestety ja mam dokładnie ten sam problem z jetforcem na gaźniku.
1. To w końcu wystarczy regulacja gaźnika czy trzeba wymieniać sprzęgło pasek i dzwon? Skuter kupiłem używany i ma wszystko w b dobrym stanie więc dla mnie to nie za dobra opcja wymieniać te rzeczy.
2.Próbowałem znaleźć tą śrubkę do której jest jakiś specjalny śrubokręt i o której tu mowa ale możecie mi dokładniej powiedzieć jak dokładnie ona wyglądaż tzn jaki wygląda ma jej główka.
3. Nie wiem dlaczego ale w moim jetforce tam gdzie ma być filtr powietrza to go nie ma… tzn jest tylko to pudło ale jest puste o.O, może to być tego winaż czy powinien znajdować się tam jakiś filtr powietrza Wg mnie to jest bardzo dziwne
Pozdrawiam!
jak masz pudełko, a w środku nie ma żadnej gąbki to raczej bardzo źle bo co oczyszcza powietrze?
może Ci cynek paść jak tak będziesz jeździł.
no ale to pudło jest sklejone nawet nie mam jak go otworzyć