Zamula skutera po pewnym czasie.

sklejone?! oO
może żeby szczelniejsze było, odkręć wszystkie śrubki i pociągnij jakoś, musi się otworzyć, poza tym:

WioR napisał:

pudło ale jest puste o.O,

WioR napisał:

pudło jest sklejone nawet nie mam jak go otworzyć

To skąd wiesz ze jest pusteż!

bo przez dziure widzę :smiley: czekam na odpowiedź na poprzednie pytania :wink:

aha ale nawet nie mam za bardzo jak tego pusda rozkręcić bo ono nie jest skresone żadnymi śrubkami. Jest tylko jedna śrubka która łączy go z pokrywą chyba. Chyba będę musiał rozłożyć a później znowu skleić…

Masz C-tech czy TSDI? ta śrubka o ile się nie mylę ma złotą końcówkę =)

Mam c-tech. No właśnie tak mi się wydawało że to ta śrubka, bo widać że można nią kręcić.
Jednak w pudle znajdował się filtr :smiley: ale musiałem pudło przeciąć na pół żeby go wyjąć a później wsadzić i teraz się klei :wink: A czy można założyć filtr typu np. stożek? bo do tego pudła dochodzą 2 rurki które doprowadzają to powietrze. Jak się założy innego typu filtr no to przecież te rurki będą doprowadzały powietrze do nikąd. Nie wiem czy tak może być, ale czyszczenie filtra wiąże się z rozcinaniem pudła…
Jak będzie trochę cieplej to zacznę regulację gaźnika i wg mnie jest to raczej wyłącznie problem gaźnika ponieważ gdy się zagrzeje to podczas startu nie wchodzi na obroty, gdyby to było sprzęgło to wchodziłby na obroty tylko nie “chwytał”. Wg mnie ten problem co opisał Adverion polegał na tym że skuter po zagrzaniu wchodził na wysokie obroty ale nie chwytał taką Jak się mylę to niech ktoś sprostuje moją wypowiedź :smiley:

Ty, jak zamontujesz stożek to wywal to pudło. A myślę, że na pewno da się to jakoś normalnie otworzyć.

Regulacja gaźnika nic nie dała, teraz za to wydaje mi się że to wina sprzęgła… dokładnie sprężynek które tracą sprężystość ale to się jeszcze okaże jak założę nowe. Na otwarcie tego pudła z filtrem niestety nie ma innego wyjścia, trzeba wymieniać całe lub rozcinać jak się komuś chce.

no to na co czekasz, otwórz tą przekładnie i oglądaj jak wygląda dzwon czy widoczne są miejsca przegrzania ( pamietaj przegrzać się może od wewnątrz, a z zewnątrz być oka) , czy sprzęgło ma okładziny wporządku, czy pasek nie wygląda jak pasek parciany, no i jak wygląda stan wariatora, wtedy odpisz

ok po
1. zmień świece bo to częsty problem jak świeca dostanie cieplicy (czy jakoś tak to się mówiło)
2. całkiem możliwe ze sprężyna centralna do wymiany lub dzwon się przegrzewa jak to kolega JacoPL wspomniał

Zmieniłem sprężynki, ale okazało się że są miększe niż te seryjne (a kupiłem średnie…) i na tych nowych startuje w sumie gorzej na nierozgrzanym niż na starych sprężynkach, a po chwilowej przejażdżce znowu to samo co na starych sprężynkach, czyli skuter ledwo rusza. Postaram się opisać mój problem bardziej dokładnie.

Gdy skuter jest jeszcze nierozgrzany to startuje od razu z dobrym przyspieszeniem, a gdy się zagrzeje to gdy np. pod niewielką górkę podczas ruszania dodaję gaz to tak lekko ciągnie ale na małych obrotach (które bardzo powoli rosną) i gdy obroty dochodzą do pewnego progu to nagle dostaje kopa.

Dzwon nie jest przegrzany,żadnych odbarwień przebarwień, spróbuję wymienić świecę bo chyba mam jakąś, gorzej ze sprężyną bo to byłby kolejny wydatek…
To wszystko dzieje się po nagrzaniu silnika nawet do niewysokiej temperatury.

Aha mam sprężynę centralną tak pobaźgraną czerwoną farbą (tak chyba jest od nowości bo to nie efekt zejścia farby:P ) i czy wszystkie sprężyny centralne koloru czerwonego są takie same? stosunkowo mają taka samą twardość? bo wiem że sprężynki różnych firm różnią się kolorami i twardością.

a sprawdzałeś pasek napędowy i wario?
Ja miałem identycznie, jak był zimny zaraz po odpaleniu rwał do przodu a potem ledwo jechał ja tylko się trochę nagrzał, wymieniłem pasek i wario i po problemie ale stawiam że to na 90% była wina paska.

Tak wariator jest w dobrym stanie, a rolki w nim wymieniałem na kilka g cięższe bo ktoś kiedyś dał bardzo lekkie i w sumie tak samo chodzi nawet nie odczułem różnicy, a chyba ponad 2 gramy cięższe dałem :wink:

Pasek jak patrzyłem to ładnie wygląda, oryginalny Peugeot, ale nie wiem jaki ma mieć rozmiar żebym mógł zmierzyć i zobaczyć czy za bardzo się nie zużył. Wiem że mam typ TYP-812 (tak na jednej stronie widziałem :smiley: )

to zobacz czy nie jest popękany gdzieś od strony tych ząbków, jeśli tak to do wymiany

człowieku :573: kup nową świecę, a nie inną wkładasz! Po prostu kup nową, a po 2 nie mówiłem o sprężynkach w sprzęgle, tylko o sprężynie centralnej, tej największej.

1. przeczyść dokładnie gaźnik i przedmuchaj dysze sprężarką … tylko wszystko musi być na 100% czyste
    2. Zmień świece
    3. wymień filtr powietrza
    4. Już ci powinien chodzić dobrze :slight_smile:
    PS. gdy ja tak miałem bo wymianie wario to znikło !!

tylko jak czyścisz gaźnik to się nie ograniczaj tylko do przedmuchania dyszy głównej i przemycia środka gaźnika, wykręć wszystkie śrubki od regulacji, dysze (główna, wolnych obrotów i ssania) i jak już gaźnik w częściach pierwszych masz to wtedy kompresorem przedmuchaj.

Ale ja i tak obstawiam że jest to wina wariatora albo paska (70% pasek 30% wariator) w każdym razie 99% coś w przekładni.
Ja miałem to to czyszczenie gaźnika, regulacja ani nowa świeca nie zniwelowały problemu, aczkolwiek możesz spróbować.

No a ja mam też JetForce C-tech i też tak miałem wymieniłem wariator na sportowy i do tego pasek na nowy i problem znikł :slight_smile: ale kiedyś mi się gaźnik zapchał i to nie raz :stuck_out_tongue: a było tak: gdy jechałem 70 i miałem nie do końca manete i dałem ją na full to on zamiast przyśpieszyć to zwalniał do 60 … a start był taki że dąłem mu full to ten nei startował od razu tylko dziwnie przerywał jak by chciał startować ale coś mu to uniemożliwia aż nagle jakoś ruszył i jechał już normalnie :-> no oczywiście do tych 60km/h na full manetce i nie na full do 70km/h :lol:

może to coś zmieńi…
przy regulacji gaźnika na rozgrzanym skuterze jest tak, że gdy śrubka od składu mieszanki jest wkręcona na maxa (czyli jak najmniej powietrza) to wtedy najlepiej wchodzi na obroty (choć nie tak jak powinien bo długo muli aż w końcu tak jakby złapie i ruszy z większą prędkościa),a gdy śrubka jest trochę odkręcona to już jest gorzej (przy ruszaniu manetki lekko zwiekszaja się obroty i nic dalej), gdy jest jeszcze bardziej odkręcona to w ogóle nic nie zwiększają się oboty.
Z tego wynika że gdy dostaje mniej powietrza to jest najlepiej, ale jak próbowałem lekko przytykać dopływ powietrza do filtra powietrza to jest gorzej :-?
Nie ma regulacji iglicy (próbowałem podnieść podkładając podkładkę ale to nic nie zmieńiło)
Wydaje mi się że gdyby była jeszcze możliwość wkręcenia śrubki od składu mieszanki było by tak jak powinno.

No i co z tym zrobić? Myślicie że większa dysza główna rozwiąże ten problem? (problem tylko przy rozgrzanym) Nie znam się dobrze na gaźnikach :stuck_out_tongue: Jak nie to jade do serwisu…

P.S. zaznaczam że wyczyściłem gaźnik, filtr powietrza a stan wariatora, sprzęgła, rolek, sprężynek, paska są dobre…

Masz takie same objawy jak ja miałem a winą była poprostu przytkana dysza.

Ja mam tak samo tyle ze na poczatku ma kopa bo się ssanie zalącza i więcej paliwa daje to ma buta a u mnie jest zjechany pasek lekko pofałdowane wario i skrócona tulejka wariatora przed skróceniem nie bylo tego muła był trochę mniejszy a jak byłą blokada wario to kopa miał jak nie jeden lepszej firmy typu yamaha wiec moze u ciebie winą być pasek albo rolki bo u mnie tez juz lekko starte są

Wyczyściłem gaźnik i dysze były czyste :confused:
Zauważyłem że tam gdzie dochodzi filtr powietrza zbiera się benzyna (a tam sa otwory którymi wchodzi powietrze…). Widać to na zdjęciu:
http://img256.imageshack.us/img256/1520/200903161348024.jpg

Czy tak może być? Też tak macie?
Zauważyłem też (przy okręconym filtrze) że przy dodawaniu gazu czyli podnoszeniu się tego tłoczka paliwo oprócz tego że jest wsysane w stronę krućca, to też jest trochę wypryskiwane w stronę filtra (i chyba dlatego się tam zbiera). Nie wiem czy tak powinno być