Na jakiej zasadzie działa wydech sportowy
na zasadzie rzonansu spalin wracających do silnika
w 2 suwie część spalin musi wrócić aby prchnąc tłok do góry
i wydech sportowy ma tak dobrana komore ze odpowiednia ilość wraca przez co moc i stopień sprężania sa idealne
A jsk wygląda przekrój takiego tłumnika :?:
pusty w środku
kolega sobie sam zrobił do vivki;] zmierzył tecnigasa next r bo tylko takiego miał pod ręką i sobie pospawał pusty w środku. Czy mu coś to dało to nie wiem bo ani nie miałem okazji nim jechać ani się pościgać
gdzieś kiedyś widziałem wzór dzięi któremu można było obliczyć odpowiednie wymiary tuby rezonansowej idealnie dostosowując ją do swoich wymagań i skutera
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Arbeitsweise_Zweitakt.gif
a z tych wykresów to kij bo i tak nic nie zrobisz musiałbyś być na prawde zawodowcem i się dobrze znać bo i samą spawarką nic nie zwojujesz.
[ Dodano: 17-08-2009, 00:45 ]
ps. poczytaj sobie to się dużo dowiesz http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_dwusuwowy
hmm, trochę niezbyt to dobrze jest na tej animacji, bo tam zawór puszcza mieszankę karteru, do skrzyni korbowej, a powinno być tylko do cyla.
Kowal, eeee nie skomentuje…
zajrzyj na swój silnik w roxie, zawór membranowy którym dopływa mieszanka jest umieszczony nad wałem i mieszanka z gaźnika leci właśnie do skrzyni korbowej, smaruje łożyska na wale i potem leci do cyla dopiero, ja nie wiem gdzie Ci mieszanka leci bezpośrednio do cyla, chyba w 4t.
Kowal napisał:
hmm, trochę niezbyt to dobrze jest na tej animacji, bo tam zawór puszcza mieszankę karteru, do skrzyni korbowej, a powinno być tylko do cyla.
Nie rozpisuj się za bardzo jak nie wiesz o co kaman :-P
Gdyby mieszanka nie wpadała najpierw do skrzyni korbowej, to nie byłoby ciśnienia, które wstrzeliwałoby mieszankę nad tłok. Nie widziałeś u mnie w cylu kanałów dolotowych? przecież jak tłok jest w górze to one są zasłonięte i waha nie leci ;-)
Dobra, sory, moja niewiedza, ale po to jest forum i już to wiem. Damianho, pokażesz mi.
Tłumnik jest pusty w środku :?:
[ Dodano: 17-08-2009, 10:59 ]
mam migomat :mrgreen: spawarka by porobiła dziury…Mafioz napisał:
bo i samą spawarką nic nie zwojujesz.
i tak ci się nie uda kolejny prędki do roboty a i tak nic nie zrobi, przez to forum przelało się już dużo osób które bóg wie co miały robić i nawet nie zaczeły, zrobiły szum i end.
kamil12363 napisał:
spawarka by porobiła dziury....
Jak się umieć spawać to się wszystko da. Zawodowy spawacz zrobi takie spawy, jakie masz np. na ramie
Kowal napisał:
Damianho, pokażesz mi.
Pokazywałem jak byłem mały, teraz się wstydzę :-D
A tak serio to nie pokaże, bo cyl już zapakowany do wysyłki :-P
Kowal napisał:
Zawodowy spawacz zrobi takie spawy, jakie masz np. na ramie
Wątpię, czy kamil12363 jest zawodowym spawaczem :-D
co nie zmienia faktu że i tak nie zrobisz tego wydechu…
jakby to było takie łatwe i się to opłacało to każdy by sobie wydech spawał albo źlecał to profesjonaliście bo by mogło wyjść taniej ale tak nie robią bo gówno z tego jest. pomyśl jakby to działało to kto by kupował np. yasuni R za 900zł jakby mu to ktoś pospawał za 400 i miałby to samo na osiągach? :roll:
ej no w Sym’ie którego mam mieszanka z gaźnika wpada prosto w cyl zawór membranowy jest w cylu ale z pompki idą jeszcze 2 wężyki do karterów na smarowanie
Hmm, mój starszy jest spawaczem ^^
Sama komora rezonansowa to chyba nie problem, tylko kolanko do głowicy.
BALU, minarelli vertical też tak mają ale najczęściej w 2T najpierw idzie do skrzyni korbowej potem do cylka.
kolanko wziąść z oryginalnego wydechu uciąć w tym miejscu gdzie zaczyna się komora rezonansowa i dospawać imitację Yasuniego jak ktoś ma Jaśka i oryginalny wydech to czemu by miał tego nie zrobić na prubę :D:D
szykuje się mała rewolucja ? ^^