Yasuni, Tecnigas, Leo Vince - zasada działania wydechu sport

Na jakiej zasadzie działa wydech sportowy

na zasadzie rzonansu spalin wracających do silnika
w 2 suwie część spalin musi wrócić aby prchnąc tłok do góry
i wydech sportowy ma tak dobrana komore ze odpowiednia ilość wraca przez co moc i stopień sprężania sa idealne :slight_smile:

A jsk wygląda przekrój takiego tłumnika :?:

pusty w środku :slight_smile:

kolega sobie sam zrobił do vivki;] zmierzył tecnigasa next r bo tylko takiego miał pod ręką i sobie pospawał :slight_smile: pusty w środku. Czy mu coś to dało to nie wiem bo ani nie miałem okazji nim jechać ani się pościgać :slight_smile:

gdzieś kiedyś widziałem wzór dzięi któremu można było obliczyć odpowiednie wymiary tuby rezonansowej idealnie dostosowując ją do swoich wymagań i skutera :slight_smile:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Arbeitsweise_Zweitakt.gif

a z tych wykresów to kij bo i tak nic nie zrobisz musiałbyś być na prawde zawodowcem i się dobrze znać bo i samą spawarką nic nie zwojujesz.

[ Dodano: 17-08-2009, 00:45 ]
ps. poczytaj sobie to się dużo dowiesz http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_dwusuwowy

hmm, trochę niezbyt to dobrze jest na tej animacji, bo tam zawór puszcza mieszankę karteru, do skrzyni korbowej, a powinno być tylko do cyla.

Kowal, eeee nie skomentuje…
zajrzyj na swój silnik w roxie, zawór membranowy którym dopływa mieszanka jest umieszczony nad wałem i mieszanka z gaźnika leci właśnie do skrzyni korbowej, smaruje łożyska na wale i potem leci do cyla dopiero, ja nie wiem gdzie Ci mieszanka leci bezpośrednio do cyla, chyba w 4t.

Kowal napisał:

hmm, trochę niezbyt to dobrze jest na tej animacji, bo tam zawór puszcza mieszankę karteru, do skrzyni korbowej, a powinno być tylko do cyla.

Nie rozpisuj się za bardzo jak nie wiesz o co kaman :-P
Gdyby mieszanka nie wpadała najpierw do skrzyni korbowej, to nie byłoby ciśnienia, które wstrzeliwałoby mieszankę nad tłok. Nie widziałeś u mnie w cylu kanałów dolotowych? przecież jak tłok jest w górze to one są zasłonięte i waha nie leci ;-)

Dobra, sory, moja niewiedza, ale po to jest forum i już to wiem. Damianho, pokażesz mi.

Tłumnik jest pusty w środku :?:

[ Dodano: 17-08-2009, 10:59 ]

Mafioz napisał:

bo i samą spawarką nic nie zwojujesz.

mam migomat :mrgreen: spawarka by porobiła dziury…

i tak ci się nie uda kolejny prędki do roboty a i tak nic nie zrobi, przez to forum przelało się już dużo osób które bóg wie co miały robić i nawet nie zaczeły, zrobiły szum i end.

kamil12363 napisał:

spawarka by porobiła dziury....

Jak się umieć spawać to się wszystko da. Zawodowy spawacz zrobi takie spawy, jakie masz np. na ramie

Kowal napisał:

Damianho, pokażesz mi.

Pokazywałem jak byłem mały, teraz się wstydzę :-D
A tak serio to nie pokaże, bo cyl już zapakowany do wysyłki :-P

Kowal napisał:

Zawodowy spawacz zrobi takie spawy, jakie masz np. na ramie

Wątpię, czy kamil12363 jest zawodowym spawaczem :-D

co nie zmienia faktu że i tak nie zrobisz tego wydechu…
jakby to było takie łatwe i się to opłacało to każdy by sobie wydech spawał albo źlecał to profesjonaliście bo by mogło wyjść taniej ale tak nie robią bo gówno z tego jest. pomyśl jakby to działało to kto by kupował np. yasuni R za 900zł jakby mu to ktoś pospawał za 400 i miałby to samo na osiągach? :roll:

ej no w Sym’ie którego mam mieszanka z gaźnika wpada prosto w cyl zawór membranowy jest w cylu ale z pompki idą jeszcze 2 wężyki do karterów na smarowanie

Hmm, mój starszy jest spawaczem ^^ :stuck_out_tongue:

Sama komora rezonansowa to chyba nie problem, tylko kolanko do głowicy.

BALU, minarelli vertical też tak mają ale najczęściej w 2T najpierw idzie do skrzyni korbowej potem do cylka.

kolanko wziąść z oryginalnego wydechu uciąć w tym miejscu gdzie zaczyna się komora rezonansowa i dospawać imitację Yasuniego :smiley: jak ktoś ma Jaśka i oryginalny wydech to czemu by miał tego nie zrobić na prubę :D:D
szykuje się mała rewolucja ? ^^