Witam.
Nie długo będę posiadał Yamahę DT 125 Enduro z roku 2004+, starsze mnie nie interesują.
No i jak wyczytałem w internecie to ma ona 28 koni i waży 120kg więc to trochę mało żeby poszaleć w cięższym terenie a sam wazę 80kg. Więc 200kg + 28 koni to za mało wg. mnie, ale może się mylę.
Czytałem trochę o tuningu i znalazłem sportowe wydechy do DT 125.
http://yamahadt.cenebit.biz/topics29/dt-125-tuningowe-uklady-wydechowe-vt14.htm
Który byłby najodpowiedniejszy ? Chciałbym uzyskać 130km/h realne, bdb przyspieszenie, no i w terenie to by się przydał ,kop" czyli żeby była mocna.
Jeszcze myślę nad gaźnikiem od Yamahy TZR Belgarda 32mm albo 34mm, ale gdzie taki dostanę ?
Ile koni bym uzyskał z takim zestawem. Informuję, że nie interesują mnie cylindry 170ccm itp, bo wiadomo wtedy tłok idzie jak benzyna ;D
Co do tego gaźnika i wydechu warto jeszcze dokupić, aby poprawić osiągi i moc ?
Pozdrawiam.
Guziec napisał:
No i jak wyczytałem w internecie to ma ona 28 koni i waży 120kg więc to trochę mało żeby poszaleć w cięższym terenie a sam wazę 80kg. Więc 200kg + 28 koni to za mało wg. mnie, ale może się mylę.
- mają 22kM
- ważą trochę ponad 120kg :)
Ja ważę trochę mniej od Ciebie ale mi ta DT wystarcza jak na początek :)
Mówie Ci ... te 22kM to pozornie mało bo nie jest ona też zrobiona na v-max tylko na moc ... jak to terenówki :)
Czytałem trochę o tuningu i znalazłem sportowe wydechy do DT 125.
Z tych co tam są to jedynie bym się zastanawiał nad: Athena, Arrow, DEP, Gianelli :)
Reszta to raczej mało znane firmy...
Po prostu szukaj na allegro tych firm i raczej uda Ci się coś wychaczyć :)
Ja mam Gianelli i jestem zadowolony ... całkiem inaczej pracuje silnik, a po otwarciu zaworu wydechowego to po 8tyś. jest potwór nie motor ;) Jakby dostał drugi silnik :P
Guziec napisał:
Chciałbym uzyskać 130km/h realne, bdb przyspieszenie, no i w terenie to by się przydał ,,kop" czyli żeby była mocna.
130km/h uzyskasz na serii :)
Przyspieszenie i moc też nawet starcza no ale można wymienić bo trochę to daje ;)
Guziec napisał:
Jeszcze myślę nad gaźnikiem od Yamahy TZR Belgarda 32mm albo 34mm, ale gdzie taki dostanę ?
Poszukaj na jakichś sklepach internetowych (albo allegro ale to używany raczej), a na pewno znajdziesz ;)
Guziec napisał:
Ile koni bym uzyskał z takim zestawem.
Z nowym wydechem i gaźnikiem myślę, że pod 30 powinno dochodzić :)
Guziec napisał:
Informuję, że nie interesują mnie cylindry 170ccm itp, bo wiadomo wtedy tłok idzie jak benzyna ;D
Ojtamm ... wrzucisz Wossnera albo Vertexa i Ci starczy na 15-20k km ...
Guziec napisał:
Co do tego gaźnika i wydechu warto jeszcze dokupić, aby poprawić osiągi i moc ?
Do DT 125 jedynie wydech, gaźnik i cylinder ... nic więcej nie zrobisz :) Chyba, że inny silnik wrzucisz ;P
A no i chyba liczysz się z tym, że po wrzuceniu gaźnika większego spalanie będziesz miał na poziomie 10l przy zabawie ? :)
Aha dzięki za odpowiedź. Widzę, że Ty tez masz Detetkę
Tylko ciekawe czy ten gaźnik od Belgardy będzie pasował. Na allegro znaleźć nie mogę.
Kurczę to ona ma tylko te 22km ? Słabo trochę w sumie nigdy nie jeździłem to nie wiem jak to jest.
A gdzie kupiłeś ten wydech Gianelli ? Czy był on jak kupowałeś moto ?
A to jaki wydech bym musiał kupić żeby był on pod v-max, żeby szybciej się zbierał do tych 140-145km/h, aha no i żeby do tych 130km/h szybko się zbierał a nie jak seria.
Guziec napisał:
Tylko ciekawe czy ten gaźnik od Belgardy będzie pasował. Na allegro znaleźć nie mogę.
Może będziesz musiał trochę poprzerabiać ale bez przesady oczywiście :)
Króciec na pewno inny ;p
Kurczę to ona ma tylko te 22km ? Słabo trochę w sumie nigdy nie jeździłem to nie wiem jak to jest.
Jak już mówiłem ... pozornie mało :)
Guziec napisał:
A gdzie kupiłeś ten wydech Gianelli ? Czy był on jak kupowałeś moto ?
Dostałem do moto :)
A to jaki wydech bym musiał kupić żeby był on pod v-max, żeby szybciej się zbierał do tych 140-145km/h, aha no i żeby do tych 130km/h szybko się zbierał a nie jak seria.
To nie skuter, żeby było tak, że dany wydech daje v-max, a inny przyspieche ;)
Tu są biegi :)
Czyli co mi taki sportowy wydech daje ? Athena, Gianelli, Arrow etc.
Szkoda, że nie ma jakiegoś zestawu tuningowanego do DT, chociażby taki gaźniczek 34mm ;D. Wszystko trzeba przerabiać ;/
- Co do gaźnika popatrz na allegro jakieś tzr balgardy na części i kup od razu z kruccem będzie miej zabawy.
2. Wydech hmm… Napewno da ci “kopa” v max tez zalezy od wydechu moto i ustawien
Moim zdaniem wydeszek i 34 gaźnik i masz potworkas malego ;D 140-150 powinien poleciec wtedy na seryjnych przelozeniach
To tak z 28-30 koni by miał co nie ? ;D
No tak …
Podam ci przyklad. Yamaha TDR 125 ma kolo 22KM a TDR Belgarda ktora ma gaźnik 34mm, w pelni odblokowany uklad wydechowy odblokowany modul no i rzecz jasna wiekszy kruciec bo wiekszy gaźnik ma okolo 30-35KM
Oj Daniel >_<
Pomiećszałeś wszystko i piszesz kompletne bzdury …
TDR to jest turystyczny tak jakby … jest tam ten sam silnik co w DT - 22kM
TZR - ścigacz - jakoś 31kM (chyba)
TZR Belgarda - TZR-ka tyle, że po fabrycznym tuningu - 36kM (jakoś tak)
TDR Belgarda tez jest Rudy widzialem gdzieś kiedys
tyle ze ma tylko silnik od belgardy na 100% widzialem ;]
To mi ją pokarz ;d
Generalnie nie ma tam żadnych konkretów … ale dobra mniejsza z tym
A co powiecie o KTM EXC ?
Lekki, 42kuce, homologacja. Czego chcieć więcej ?
Ciekawe co ile tłok idzie, ile pali ?
Tłok ?
2x na sezon przy amatorskiej jeździe wystarczy
Spala mało - koło 10-tki
Tam jest ten sam silnik co w KTM SX 125 (cross) więc jest żyła, że hoho
Ty w ogóle miałeś prędzej jakieś moto, że się od razu chcesz na 40koni rzucać ?
Jak nie miałeś to kup lepiej DT bo ci na pewno wystarczy, zdobędziesz trochę umiejętności i kasy to możesz się przesiadać.
A co do tej Dt to potwierdzam że ładnie chodzi.
A nie prościej i lepiej kupić SUZI 350, a nie kombinujesz z jakąś wyżyłowaną do granic możliwości 125’ką? Ze 125 nie zrobisz szatana, a jeżeli nie miałeś do czynienia z takimi sprzętami, to długiej kariery motonity ci nie wróżę…
Tak. Rieju mam. 9 kucy, ale daje radę po lasach itp. Jest wysoki to fajnie się lata.
A to KTM SX to jest cross bez homologacji i pewnie odchudzony ?
A KTM EXC jest cięższy, ale z homologacją ?
No a ile taki tłok wystarczy w EXC ? Chodzi mi o przebieg km przy średniej jeździe i czasami przy dawaniu w piz**
I jeszcze jedno pytanie. Co jest mocniejszego od DT 125, ale nie wyżyłowanego jak te KTM czyli żeby tłok wytrzymał minimum 5 tyś km.
up: Ale ja mam A1 i 16,5latek.
Guziec napisał:
Co jest mocniejszego od DT 125, ale nie wyżyłowanego jak te KTM czyli żeby tłok wytrzymał minimum 5 tyś km.
przy ktm to raczej możesz zapomnieć bo co jak co ale silniki ktm są jedne z bardziej wyżyłowanych :573: