Witam
Jestem posiadaczem Yamaha Cygnus X 2009 ( 4T , wtrysk ) , jechalem dzis z pracy bezproblemowo , zaparkowalem pod sklepem wrocilem , odpalam i mi silnik zgasl po sekundzie , pozniej wciskam przycisk zaplonu i nic tylko dzwiek jak zawsze przy wciskaniu guzika , wiatraczek przy silniku sie kreci w momencie wciskania ale odpalic nie chce !!! Probowalem z kopa i nic !!! Zawloklem skuter pod dom jakies 5km i pod domem probowalem jeszcze wiele razy ale pozniej widze lampa glowna z przodu zgasla , lampy kierunkowzkazow po paru sekundach sie wylaczaja , nawet klakson przestal dzialac !!! Pytam czy to jest problem z akumulatorem czy z silnikiem ??? Sprawdzilem fusy i są dobre , ale teraz nawet za mała moc na klakson wiec w czym problem ? w baterii ? czy w czym innym ? prosze o pomoc
dodam jeszcze ze jestem calkiem zielony w temacie mechaniki i z gory dziekuje za wszeklkie porady
Jak nawet Ci gasną kierunkowskazy ton wychodzi na to, że to jednak może być ten akumulator. Masz może od kogoś pozyczyć na przepięcie ? To zobaczyłbyś czy to to bo nie chcę Cię w błąd wprowadzić.
no wlasnie nie mam , ale wtedy pod sklepem to nawet klakson dzialal i kierunkowskazy a jak kilkadziesiat razy probowalem odpalic skuter to nawet klakson juz nie dziala
Raczej akumulator, nawet jak miałeś światła to mogło być za mało prądu, żeby dać iskrę. Naładuj i pilnuj, bo może masz zwarcie, które powoduje jego rozładowanie.
odswiezam ;) radzcie co mam robic hehe
wodka85 napisał:
no wlasnie nie mam , ale wtedy pod sklepem to nawet klakson dzialal i kierunkowskazy a jak kilkadziesiat razy probowalem odpalic skuter to nawet klakson juz nie dziala
I co w tym dziwnego, że klakson przestał działać po wielokrotnym kręceniu z rozrusznika? Magia? Nie. A cO? Niby mamy 21wiek ale jeszcze nie wynaleziono akumulatora którego nie da się rozładować.Czysta logika.
wodka85 napisał:
odswiezam ;) radzcie co mam robic hehe
Przecież kolega wyżej napisał ci co masz zrobić, naładować akumulator zrobiłeś to ? Czy czekasz aż się sam naładuje?
narazie nie mam czym moze jutro cos wykombinuje
to po co spamujesz forum jak naprawic jak nie zrobiles tego co bylo napisane?
Dobra znawcy, ale przecież skuter odpali nawet bez akumulatora.
tylko będzie bez kierunkowskazów, stopa i klaksonu.
Kompresje masz?
Cygnus na wtrysku ma kopkę??
wodka85 napisał:
Probowalem z kopa i nic !!!
nie wiem co to kompresja , tak cygnus ma kopke , jak uruchamiam ze startera to ten wentylator przy silniku sie obkreca , z kopa tak samo , ale silnik nie zapala , wszystko sie rozladowalo , nawet klakson teraz nie dziala , wykrecilem akumulator , jutro bede mial ladowarke to naladuje i zobacze co bedzie , nie znam sie na skuterach ani na mechanice a odkad mam skuter i nie korzystam z komunikacji miejskiej to naprawde ze tak powiem zauroczylem sie sie w jednosladzie hehe
napisz jutro czy działa:)
Skąd wiesz że twój Cygnus ma wtrysk? Z tego co wiem silniki na wtrysku nie posiadają nożnego startera.wodka85 napisał:
Witam
Jestem posiadaczem Yamaha Cygnus X 2009 ( 4T , wtrysk ) , jechalem dzis z pracy bezproblemowo , zaparkowalem pod sklepem wrocilem , odpalam i mi silnik zgasl po sekundzie , pozniej wciskam przycisk zaplonu i nic tylko dzwiek jak zawsze przy wciskaniu guzika , wiatraczek przy silniku sie kreci w momencie wciskania ale odpalic nie chce !!! Probowalem z kopa i nic !!! Zawloklem skuter pod dom jakies 5km i pod domem probowalem jeszcze wiele razy ale pozniej widze lampa glowna z przodu zgasla , lampy kierunkowzkazow po paru sekundach sie wylaczaja , nawet klakson przestal dzialac !!! Pytam czy to jest problem z akumulatorem czy z silnikiem ??? Sprawdzilem fusy i są dobre , ale teraz nawet za mała moc na klakson wiec w czym problem ? w baterii ? czy w czym innym ? prosze o pomoc
znalazłem coś takiego: Cygnus napędzany jest czterosuwowym silnikiem o pojemności 125 cm3 wyposażonym we wtrysk paliwa.
Edit: kopkę ma widać na zdjęciu.
Ale możliwe że jak niema prądu z akumulatora to nie odpali. (nieznam się tylko przypuszczam tak)
Pietro luknij tutaj (ja mam cygnusa z 2009r) :
http://www.scigacz.pl/Yamaha,Cygnus,X,miejski,pocisk,6059.html
pod artykulem są dane techniczne
dam znac jutro czy ladowanie aku cos dało ale wieczorkiem :) a tak na marginesie jak dlugo laduje sie aku ?
Ma kopkę? prześlij link ;)serafinq napisał:
znalazłem coś takiego: Cygnus napędzany jest czterosuwowym silnikiem o pojemności 125 cm3 wyposażonym we wtrysk paliwa.
ja ładuje koło 6-7h
mi tez sie wydaje ze jak jest na elektronicznym wtrysku paliwa to bez aku nie odpali :) mam nadzieje ze to tylko problem z aku :) jutro napisze co i jak , dzieki za pomoc