Wybór 50cc do 2k - Chiny?

chaffinch, Krzysiek też jeździ chińskim i sobie chwali.. ;)

Suawek napisał:

1. Przy transporcie pękła osłona.
2. Hamulce tak marne że aż strach (dopiero po zmianie skutera poczułem jak słabe były)
3. Gaźnik po regulacji sam zmieniał ustawienia (raz mieszanka za bogata a raz za uboga)
4. Luz na tylnej ośce
5. Nie wiem czy z powodu pkt. 4 czy nie ale sprzęgło podczas załączania szarpało i cały skuter się trząsł.
6. Elementy nadwozia można było odkręcić i dokręcić maksymalnie 2-3 razy bo gwinty w plastikach (jeżeli można to nazwać gwintami) zrywały się nadzwyczaj łatwo. Ok 10-15% wkrętów już było przekręconych podczas montażu.
7. Lusterko które doprowadzało mnie do szału bo się ciągle odkręcało w miejscu mocowania do kierownicy. Nie dało się tego przykręcić.
8. Twarde zawieszenie ale mimo to skuter nie prowadził się pewnie. W zakrętach miało się wrażenie że zaraz się położy.
9. Głośny mimo że to był 4T
Dodam jeszcze że to był nowy skuter.
KrzysiekP rozwiej na forum :)

Punkty 2, 8 i 9 rzeczywiscie robia wrazenie. Pozostale przez Ciebie wymienione moga wynikac z bledow montazowych, prawda?
Jaki to byl model skutera, czyzby Kingway Barracuda? :oops:
Pzdr,
MZ

to prawda ja jeżdżę "chińczykiem" a nawet mam dwa. jest 4t a drugi 2t. Widzę po nich ze mimo pochodzenia RLCH to są porządnie zrobione. Może Suawek trafił na jakiś kiepski model (tzn sztuke).

Martinelli ma 2 X tarcze, więc z hamulcami nie ma problemu, o pozostałe parametry też nie musisz się obawiać.. na kołach 13-tkach prowadzi się jak marzenie, wydech emituje piękny basowy dźwięk..i cena 2tyś, tak jak planowałeś.. ;)

Pietro czy podtwierdziłbys ze czasem mieszany układ hamulców ma swoje zalety? mam na mysli ze hydrauliczne niezagrzane dłużej reagują?

Krzysiek, ja to cały czas powtarzam...a może Suawek nie potrafi klucza w ręce trzymać i zamiast podokręcać co trzeba nadaje, że chińczyk to shit.. ;)

Nie Krzysiek, tego nie potwierdzę..nie ma jak dwa hydrauliczne

zapytałem bo ja mam w streetce mieszany i zdecydowanie lepiej mi łapie tylni. a moze w przodzie mam niski poziom płynu bo tam jescze nie zaglądałem. Przedni na tarzcy utrzyma 112kg stojac pod górke?

No Krzysiek...co to za pytanie? jasne że utrzyma, nawet więcej, tarcza to tarcza.. bębnowy hamulec ma jedynie tą zaletę że jest trwalszy, w tarczowym częściej musisz zmieniać klocki

Skoro ty masz 2 tysiaki do przeznaczenia, to po co słuchać opinii np o keewayu, bo i tak raczej go nie kupisz. Hamulce w barracudzie takie sobie, tylkny jest bębnowy ale i tak się powinno hamować 2 naraz więc przedni tarczowy to wyrównuje mniej więcej i nie jest źle.

Muszę z początkiem sezonu posprawdzać wszystko

Nie ma co szukać dziury w całym. Chińczyk to chińczyk i nigdy nie można go porównywać do hondy czy aprili. On nie będzie ci 20 lat służył tylko wysłuży to co jego i koniec. Porządny skuter przejedzie ci 20tys i dalej będzie jeździł, ale no nie ukrywajmy ile taki porządny skuter kosztuje ;(

Ryglos, przecież nowego Keeway'a kupi za 2tyś.
Ja przeważnie hamuje przednim i czasem gdy muszę awaryjnie hamować, z moim bębnowym na tylnym kole nie ciekawie to wygląda, bywa tak że muszę odbić w bok żeby nie puknąć w tego z przodu..

Krzysiek, może masz zapowietrzony układ? miękka jest klamka?

Ryglos ujeżdżałem Hondę 3 sezony i wolę Kymco..tylko brakuje mi dużego bagażnika jaki był w Hondzie i szyby.. :(

Puietro byc mioze ale jak poruszam klamka to dosc mocno daje opór.

Nie bój się Pietro, radzę sobie z kluczami.
Ten skuter o którym pisałem to Zipp.
Możemy się wzajemnie przekonywać czy lepiej kupić używaną Hondę czy nowego chińskiego Brilliance. Przecież też jeździ i nawet go ludzie kupują. Ja wolę Hondę. Kupilibyście chiński samochód?

Jak klamka twarda, to nie zapowietrzony..ciekawa sprawa, zawsze tak było? czasem wjedzie się w kałużę, tarcza jest mokra i słabiej hamuje, albo zaolejona?

Suawek, jaki Zipp? Z Hondy wyleczyłem się raz na zawsze, marzy mi się nówka Malaga 250-tka ;)
Malaguti Password 250

Suawek myślisz że nie kupują chińskich samochodów? nawet VW ma tam fabryki.. ;)