Wszystko o Router Bassa, opinie, porady itd.

No i w końcu po 2 dniach prób konsultacji i innych takich bassa ożyła!!!!!Analizując co zrobiłem.Kupiłem nową świeczkie która nic nie pomogła(wstawiłem starą)spuściłem paliwo z baku i zdjełem wężyk z filtra od strony gaźnika spuściłem z niego również paliwo,nastepnie zamontowałem wężyk z powrotem,a zdjełem od strony baku i dmuchłem w niego aby mieć pewność że jest drożny nastepnie zamontowałem go z powrotem i próbowałem odpalić obserwując czy paliwo znajduje się w filtrze tak też było ale bassa dalej milczała więc odkreciłem plastik na magnecie zamontowałem wiertarkie i kręciłem nadal bez skutku.Bassa doprowadziła mnie do nerwów wiec walnełem ją śrubokrętem w ten metalowy dekiel nad gaźnikiem i poszedłem z dziećmi na spacer po powrocie z bojowym nastwieniem podeszłem do Bassy i cud się stał Bassa ożyła i tak naprawde nie wiem co jej było natomiast zauważyłem że kiedy próbuje odpalic ją kopem to wówczas nie chce odpalić na starter i co wy na to

Slawor ja na Twoim miejscu załadowałbym Basse na przyczepkę znalazł w necie jakiegoś mechanika i zawiózł do niego. Zapewne jest to jakiś błahy problem.

Nie rozumiem tego zdania:
"kiedy próbuje odpalic ją kopem to wówczas nie chce odpalić na starter i co wy na to"

Nie chce odpalić na kopa ale na starter chce czy nie? W końcu pali czy tylko raz zapaliła? A iskra jest na świecy? Pamiętam (jak miałem ogara), że wykręcało się świece przytykało do obudowy silnika i kopało musiała iść iskra po świecy.

Krótki raport: 1200 km. Dalej żadnych problemów - oprócz przejściowego z kopniakiem (luz). Zawieszenie przestało skrzypieć, hamulec tylny nadal. Dziękuję, dobranoc.

KOLEDZY POMOCY
Kupiłem sobie nową bassę przez allegro, dzisiaj przyszła i kiedy zabrałem się za odpalenie za cholere nie może zapalić. Rozrusznik pięknie kręci, kopek nie daje odzewu (tzn. kopie ale nic nie słychać). W czym może być problem? może świeca, ale nawet nie wiem gdzie jej szukać :(

Jeśli nigdy nie był odpalany, to musisz trochę pokręcić aby zaciągnął paliwo

a jak zaleję świecę to mogę chełtać aż akumulatorek padnie, ale dzięki za rade

To sprawdź czy nie jest zalana, w czym problem?

jak ja nie wiem nawet gdzie jej szukać, może instrukcja coś pomoże...

instrukcja nie pomogła ehh... czy mógł by mi ktoś przysłać fotkę która by określała położenie świecy? z góry dziękuję

Odkręć spód schowka pod siedzeniem to będziesz miał ją jak na patelni ;)

dzięki Pietro, jutro sie pobawie

Kiero, a czemu z allegro jeśli wolno spytać, najtańsza kosztuje 1900 zł, a w Tesco 1500 no i odpaliłem na miejscu czy działa:) Najlepiej zaciągnij ją do serwisu albo zadzwoń do gościa z allegro w instrukcji nic nie znajdziesz ciekawego.

Kolego z Torunia jak udało Ci się naprawić kopniaka?

Witam, jestem zielony jeśli chodzi o sprawy związane z Romkami. Mam pytanie, czy Romet 727 eco to jest to samo co Router Bassa, jeśli nie to jakie są pomiędzy nimi różnice? Z góry dzięki!

dostawcy napisał:

Kiero, a czemu z allegro jeśli wolno spytać, najtańsza kosztuje 1900 zł, a w Tesco 1500 no i odpaliłem na miejscu czy działa:) Najlepiej zaciągnij ją do serwisu albo zadzwoń do gościa z allegro w instrukcji nic nie znajdziesz ciekawego.

na allegro kupiłem go od salonu za 1200 zł bo go troszeczke podrapali na składzie, ale poza tym wszystkie folie ochronne są i nie ma śladów żadnych upadków (więc moim zdaniem dobry zakup)

już po problemie

Kiero nie to to ok z tą ceną, ale napisz co było przyczyną, może ktoś kiedyś też będzie miał problem.

Samo się naprawiło, bodajże tego samego dnia, w którym to opisywałem.

Z pomocą szwagra daliśmy rade. Kilka razy zmienialiśmy świece, później wstrzykneliśmy benzye do tłoka (w miejscy świecy) i załapało. Najwyraźniej miał sucho. Teraz dociera się bez jazdy, 3 razy go odpalałem i zapala teraz bez zająknięcia :)

Witam Ja kupiłem ten skuter w Ryckim TESCO. Był zakupiony w maju. Mam wrażenie że chodzi no jakoś głośno.Ale to nie jedyny mój problem. Zrobiłem nim 360km.Postanowiłem pojechać na przegląd gwarancyjny do serwisu rometa, który też znajduje się w Rykach. Cena mnie zwaliła z nóg. Za tą usługę zażyczyli sobie 300zł. Teraz mam parę pytań.
1.Czy w innych serwisach rometa też się tak drogo cenią?
2.Czy jeśli samemu będę wymieniał olej i nic więcej przy nim nie będę grzebał to czy dobrze się będzie sprawował?
Bardzo proszę o pomoc.

z tego co czytałem tutaj to każdy serwis rometa życzy sobie po 300 zł ;( (przygnębiające...), ja też zamierzam olać przeglądy, jeśli będzie się normalnie zachowywał po 300 km to powinien wytrzymać do końca gwarancji. Później i tak w końcu trzeba będzie samemu dokładać to lepiej zaoszczędzić na przeglądach. Ale to jest tylko moje zdanie, może ktoś co już przejechał 6000 się wypowie.