Metros. Pierwszy post i tak się rozpisać - szacunek.
Co do Bassy, pewnie będzie szybka.
Moja niestety została sprzedana kilka dni temu, ponieważ... Cóż, automat.
Metros. Pierwszy post i tak się rozpisać - szacunek.
Co do Bassy, pewnie będzie szybka.
Moja niestety została sprzedana kilka dni temu, ponieważ... Cóż, automat.
Metros nieźle nieźle, a w jakich okolicznościach będziesz używał skuta? Praca czy tylko wspomniane wycieczki?
Kilka dni temu kupiłem Bassę (czarno-czerwona, rocznik 2013), jak na razie jestem bardzo zadowolony. Nabite ok. 160 km, zbliża się jednak przegląd. Zapłacę za niego pewnie ponad 100 zł, ale że się nie znam, to nie mam wyjścia... Zanim jednak tam pojadę, to mam do Was parę pytań (oczywiście co do Bassy).
1) W którym miejscu znajduje się zbiornik na olej do mieszalnika, ew. w jaki sposób mogę sprawdzić stan tego oleju? Jutro zamierzam zatankować (po zrobieniu tych 160 km bak mam zalany gdzieś do 1/4) a nie chcę, żeby silnik się zatarł czy coś.
2) Hamulce bębnowe - jak je regulować? Tylny hamuje nawet w porządku (przed hamowaniem zawsze puszczam manetkę na parę sekund), trochę piszczy ale to chyba nie jest ważne; przedni jest za to rozregulowany.
3) Zastanowiła mnie jedna rzecz - skuter gaśnie (i nie odpala) po postawieniu go na boczną stopkę. Jest mi to bez różnicy, ale czy takie coś jest normalne?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
1. Co ma ilość paliwa w baku do zacierania się?
2. Przy bębnie masz taką "śrubkę" na klucz (nie pamiętam jaki).
3. Tak, jest to "blokada" jazdy ze stopką.
Dziękuję za odpowiedź. Dziś lub jutro wezmę się za regulację. Czy trzeba coś zrobić z piszczącym hamulcem (konkretnie tylnym - hamuje dobrze, ale piszczy)?
1. Nie chodzi mi o ilość paliwa, a ilość oleju w mieszalniku. Wolałbym sprawdzać jego ilość raz na jakiś czas; chyba, że nie jest to wymagane...
Ostatnio spotkała mnie, powiedzmy, że stresująca sytuacja. Młody bawił się manetką (oczywiście na nieodpalonym silniku), czego w porę nie zauważyłem, co skutkowało zalaniem silnika (czy tam świec, od razu proszę o doprecyzowanie). Skuterek odpalił za którymś razem (jednakże jako nowicjusz miałem przerażenie w oczach, byłem kawałek od domu a nie chciałem, żeby ktoś mnie holował), wszystko jest już w porządku. Czy takie zalewanie (choćby dla głupiego żartu) wpływa negatywnie na silnik? Oczywiście teraz ciągle czuwam nad skuterem (młody ma zakaz zbliżania się), unikam takich sytuacji, jednakże wolałbym wiedzieć na przyszłość.
Bassa jest czterosuwem oznacza to, że ma olej w silniku, a nie wlewasz go do benzyny, zatem nie ma w niej mieszalnika, nie szukaj.
Zalanie nie szkodzi za wyjątkiem tego, że musisz dłużej używać rozrusznika, a to skraca jego żywotność.
Opanuj sam wymianę płynów i podstawowe regulacje, a zaoszczędzisz sporo zł, co przy tej cenie skutera ma znaczenie.
Witam, czy orientuje się ktoś jakie łożyska są w przednim kole w Bassie?
Szykuje się wymiana, zakupiłem łożyska 6203 i wolę się upewnić, czy dobrze zrobiłem.
Z góry dzięki za info.
Dziękuję dostawcy za odpowiedź.
Wystarczy więc wymiana oleju silnikowego i przekładniowego?
Dzisiaj zadzwonię do serwisu skuterów (w Kętrzynie), żeby dowiedzieć się ile kosztuje taki przegląd. Niestety - mój tata wierzy, że gdyby coś się popsuło, to naprawią mi to na gwarancji; chcę wybić mu pomysł przeglądów z głowy (o ile będzie naprawdę kosztowny).
Cześć. Jestem posiadaczem Routerka Bassa już 3 lata :) (z TESCO za 1500zł)
KONSERWACJE:
Zmiana oleju: 300km, 1500km, 3000km, 4500km, 6000km, 7500km.
Pranie filtra: 500km, 1000km, 2000km, 3000km, 4000km itd.
Przebieg - 7870km
Spalanie - 2.2l /100km
V-max - 70km/h (bez blokad)
Planowane: Zmiana pojemności na 72ccm (gdzieś w połowie maja)
Wady i awarie: Pęknięty pasek przy 4700km, przestawiony rozrząd w zimę (psiukanie tzw. samostartem, czego nie polecam)
Skuter rozbierałem już prawie wszędzie, gdzie się da (z czystej ciekawości) i znam go na pamięć :D
Nie psuje się, odpala z pierwszego, nie gaśnie, robi duże trasy, mam pewność, że nie zawiedzie.
(Co do Routera Bassa możecie mnie pytać :P )
Wpis do usunięcia......
Wie ktoś o co z tym chodzi?? (Skuter brata)
http://w894.wrzuta.pl/film/5vyajCQXYUw/chinczyk_4t_problem
To nie moduł, gaźnik, cewka, filtr powietrza ani świeca... Po dodaniu gazu czasami jedzie, a czasami przerywa i nie może nawet kołem zakręcić. Problem narasta po włączeniu świateł lub hamulca. Wtedy potrafi zgasnąć.
Metros - wszystko super tylko niestety link nie działa,tzn pokazuje się baner cda.
Witam, mam problem ze ssaniem w skuterku.
Wygląda to tak, jakby ono nie działało, jak silnik jest zimny, muszę dodawać mu gazu do czasu aż nie złapie temperatury bo inaczej gaśnie. Z odpalaniem nie ma żadnych problemów.
Nie jest to wina elektrozaworu ssania gdyż sprawdzałem na 3 różnych i jest to samo. W gaźniku śrubę mieszanki mam wykręconą o bodajże 2 obroty. Filtr powietrza wyczyszczony Co jeszcze może być tego przyczyną?
Problem gasnącego skutera rozwiązany. Nie dokręcona była śrubka masy z prawej strony pod owiewką (Zielony kabelek)
pitt690 - wyjmij ssanie z gaźnika, odłącz wtyczkę i sprawdź czy masz na wtyczce napięcie. Jeśli jest, weź ssanie i podłącz prosto do akumulatora. Igła w ciągu minuty powinna się nieznacznie wysunąć (na pewno 1,5cm). Jeśli się wysunie, to nie ssanie zawiniło. Wtedy wyczyść gaźnik i podreguluj. Jeśli się nie wysunie, no to znalazłeś problem.
Witam ponownie :D
To już było, ale...
Tym, którzy chcą modyfikować swoje chińskie skutery 4T, a nie mają jeszcze dużej wiedzy, polecam lekturę:
http://bux-baner.cba.pl/wp-content/plugins/downloads-manager/upload/osiagi_vol8.pdf
Faktycznie, dostęp do pliku jest nieznacznie utrudniony (następuje przekierowanie), ale tutaj pomaga typowe... Kopiuj i Wklej, tzn. wystarczy zaznaczyć ten link kursorem myszy i prawym klawiszem myszy wywołać okienko kontaktowe, po czym kliknąć Kopiuj, a następnie w oknie przeglądarki internetowej ponownie wywołać okienko prawym klawiszem myszy i teraz na pasku dostępu kliknąć Wklej i Enter, a po załadowaniu pliku możesz go sobie zapisać na kompie jako PDF najeżdżając kursorem na Plik oraz wybierając opcję Zapisz jako...
Nieco nowsza wersja (drobny retusz opisu) tego dokumentu jest na stronie:
http://skuterdoktor.pl/knowelege%20base/Jak%20zwi%C4%99kszy%C4%87%20osi%C4%85gi%20139QMB_vol9_maj_09.pdf
Sensowna wiedza z zakresu docierania silnika skutera jest tutaj:
http://www.skuterowo.com/docieranie-silnika-wersja-ostateczna/
Zaznaczasz tekst, kopiujesz do Notatnika i korzystasz kiedy potrzebujesz.
Skany opisu silnika (139 QMA/QMB manual service) i nie tylko oraz sporo innych informacji w języku angielskim, można znaleźć w dziale dokumentacji technicznej na stronie:
http://motor.mortch.com/support/techsupports.html
Oczywiście, bardzo też ciekawi mnie, jak zmodyfikowany silnik 139 QMA/QMB o zwiększonej pojemności do 72 ccm (chińskie 80 ccm), będzie działał z głowicą... czterozaworową?!
Tak, czterozaworową, np. z tego linka:
http://ztparts.en.alibaba.com/product/488319137-212586519/Motorcycle_GY6_80CC_139QMB_big_bore_kit_cylinder_head.html
Spróbuję zainteresować tym, jakże interesującym wynalazkiem potencjalnych importerów (np. Wilmat). Chyba zechcą zarobić, co nie ?! :D
Jeżeli powyższe linki dostępu nie zadziałają bezpośrednio ze strony Skuterowo.com to użyj metody wyżej wymienionej.
Nie pisałem o tym w pierwszym poście, ale dodam, że kask do skutera zakupiłem w Media Expert za 99 zeta.
Model to... Fenix HY-806 Black (Kask Open Face z szybą, czyli typu otwartego z okularem).
Rozmiar jaki wybrałem to M-ka, chociaż obwód mojej czaszki to 59 cm (L-ka okazała się jednak za luźna przy strzyżeniu na jeża)
Pierwotne próby upchnięcia w schowku Metrosa kasku szczękowego z Lidla za 229 zeta zakończyły się niepowodzeniem i zwrotem towaru do sklepu.
Skuter wykorzystuję do jazdy głównie poza miastem. Na wąchanie spalin w mieście i rywalizację z innymi przy starcie ze świateł przyjdzie jeszcze czas :D
Pozdrawiam.
Cześć wszystkim,dawno mnie tutaj nie było i mam do was kilka pytań,może wiecie.Przejechane mam jak narazie 695 km. i od pewnego czasu gdy silnik zaczyna już schodzić z.ssania obroty nagle spadają i Skut gaśnie,muszę parę razy delikatnie poruszać manetką i mu przygazowac żeby nie zgasło.Jak już jest delikatnie rozgrzany to chodzi w tedy normalnie.Próbowałem już wielu ustawień l nic to nie dało.Zauważyłem też lekki spadek mocy,myślę że może to przez filt powietrza,jeszcze nie był czyszczony.ps.co ile powinno się go czyścić?.
A tak ogulnie jeździ się fajnie,naprawił mi się rozruch z kopa,jakoś sam:)Troszeczkę z boku mi plastiki popękały i porysowały się,nie z mojej winy wiatr mi Basie przewrócił bo miałem pokrowiec na deszcz zaciągnięty.
No i powiem wam że przesiadł bym sie już na coś szybszego.bo czasami mi trochę za wolno.Pozdrawiam.
czy ktoś może doradzi chcę zmienić świece jaka by była najlepsza A ha jeszcze jeden problem z moim Ruter bassa 2000 klm przejechane jak jest pełen zbiornik to jedzie bez problemu ale jak zbiornik 3/4 lub połowa to zaczyna gasnąc ostatni wracałem na raty prawie 20 klm musiałem czekać aż nie wiem trochę ostygnie . i tak z 5 klm i znowu gasł podejrzewałem tą rurkę co idzie od zbiornika jakiś odpowietrznik to jest chyba i była zagięta pod błotnikiem , ale to chyba nie to bo rurkę wyprostowałem a on dziś znowu mi gasł
swieca ngk br7hs styknie
mariuszyn79 - Spróbuj ustawić obroty śrubą na przepustnicy. Jeśli nie pomoże, wyczyść dolot (filtr i gaźnik). Filtr zaleca się czyścić co 1000km.