Dzięki dostawcy za wyczerpująca odpowiedź ;)
Skuter z powyższego linku byl tylko jeden i został sprzedany. Serwis faktycznie oleję, bo się nie opłaca...
Skuterek będzie miał ze mną dobrze, bo calorocznie garażowany, w zimę zapewne nie będę jeździł (a nawet jeśli, to w pracy też będzie stał w cieple)
Chwilowo znalazłem jeszcze ofertę na Torosa Fresco za 1800 zl. Jesli z nim nie wypali to biorę Bassę i koniec gadania.
Dzięki za odpowiedzi!
Jeśli Ci się nie śpieszy to możesz zaczekać. Ja kupiłem Bassę w XI zeszłego roku w Tesco za 999zł. Gniotsa nie łamiotsa. Nie chcę zapeszać... Chociaż sory licznik się po 300km zrypał, ale to bezkosztowe dogięcie blaszek.
Do tuningowców: z tymi cylindrami to nie przesadzajcie!!!
Fajne wozidło ale tanie. Hamulce czy łożyska w kole to moim zdaniem nie na 72 cm. Jak chcecie jeździć 100km/h to sobie kupcie samochód.
Jeśli jesteście za młodzi do prawa jazdy, to tym bardziej zaczekajcie. Szkoda życia i zdrowia dla jakiegoś gównianego rekordu.
Skupcie się lepiej na tym dokąd możecie dojechać na swoich "pierwszych żelaznych rumakach" niż ile z niego można wycisnąć. Kto serwisuje "rumaka" za swoje i myśli, to wie że to bezsens najpierw cisnąć na maksa a później hamować - zużycie paliwa, klocków, opon itd. Pozdrawiam.
PS. Sprawdziłem dokładnie przepisy i motorowerem trzeba jeździć po poboczu (mówię tu szczególnie w kontekście dróg krajowych poza miastem) i nie wolno jeździć drogami ekspresowymi. Autostrady to OT.
Nie to że się mądrzę ale sam bałem się przekraczać linię ciągłą i jechać poboczem, więc sprawdziłem. Dlatego też cylindry 72 cm są bez sensu. W dowodzie rej. macie "motorower", musicie jechać poboczem, do czego ta prędkość.
bassamk też widziałem wcześniej przepisy mówiące o poboczu ale teraz ich nie mogę znaleźć. Tylko czy to jest nakaz? Przecież wiele w mieście poboczy a motorowery jeżdżą ulicą i policja nic z tego sobie nie robi.
Ciekawostką jest przy tym chodnik, wg przepisów wydzielony pas drogi do ruchu pieszych, no ok ale co o tym ruchu pieszych decyduje? Wg mnie jedyną przesłanką jest znak bo cóż innego? Dlatego nie oznaczony odpowiednim znakiem "chodnik" dla mnie jest poboczem i jeśli policja mnie złapie, za jazdę chodnikiem, poproszę ich o dowód na to, ze to chodnik. Co o tym sądzicie?
Tak jest to nakaz z art. 16 ust 5 prawa o ruchu drogowym: "Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, wózkiem rowerowym, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych."
Ja nie mówię o jakimś poboczu z piachu, bo ono "nie nadaje się do jazdy". Chodzi mi o drogi krajowe, z eleganckim poboczem za linia ciągłą. Linia ciągła motoroweru nie obowiązuje bo jest dla pojazdów samochodowych, pojazd samochodowy to pojazd silnikowy który ble ble, a pojazd silnikowy to ble ble za wyjątkiem motoroweru.
Bałem się jechać za linią ciągłą ale to sprawdziłem i na pewno już tak będę jeździł na dalszych trasach.
Co do wywodów o chodniku to nie wiem o co ci chodzi, bo co to jest jezdnia, pobocze i chodnik to widać na oko :)
Po czym widać co to jest chodnik? Po kostce, płytach chodnikowych? Widziałem też taki wylany asfaltem. Chodzi mi o to, że przepisy nie wskazują jednoznacznie co to jest chodnik, a co to jezdnia itd. Co za tym idzie, można to różnie interpretować i się wybronić w przypadku zagrażania mandatem.
Art. 2 ust:
6) jezdnia — część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni;
7) pas ruchu — każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;
8) pobocze — część drogi przyległą do jezdni, która może być przeznaczona do ruchu pieszych lub niektórych pojazdów, postoju pojazdów, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;
9) chodnik — część drogi przeznaczoną do ruchu pieszych;
Raczej wszystko jest jasne...
Co jest jasne? Po tej definicji to mogę i jezdnie uznać za chodnik, jeśli nie ma oznaczone co jest stricte do ruchu pieszych to po czym mam stwierdzić, że tam jest chodnik? Idąc dalej pobocze przeznaczone jest do ruchu pieszych, czyli pobocze jest chodnikiem, czyli jeśli mamy obowiązek jechać poboczem to i chodnikiem również. U mnie na osiedlu cała droga wyłożona jest kostką chodnik wyróżnia się tylko tym, że jest wyżej ale po obu tych pasach drogi można i jeździć i chodzić co zatem jest chodnikiem, a co jezdnią? Przepisy nie są precyzyjne. Jak policjant, który mnie zatrzyma na chodniku i nie będzie tam znaku c-16 udowodni mi, że to chodnik, a nie pobocze lub jezdnia?
Odnośnie mojego problemu z przerywaniem.
Na końcu wlotu powietrza do filtra jest taka siateczka, była zasyfiona jakimś smarem i nie dochodziło powietrze. Wyczyściłem ją i wyregulowałem gaźnik i skuter śmiga aż miło :)
Dzięki pitt za info.
Czesc,chcialam troche wrocic do tematu - planuje kupno routera bassy ale nie widzialam ich poki co ani w Tesco ani w Carrefour'ze. Widzieliscie je gdzies ostatnio? Gdzie moge go dostac na terenie Krakowa? Wiem ze sa w necie ale nie chce placic za niego 2000 + przesylka ,chce go znalezc jakos max 1700,da rade?
W marketach skutery pojawiają się na wiosnę, teraz nie masz co szukać, bo ja już na koniec lata nic nie spotkałem (wyprzedali). Niestety przyjdzie Ci kupić teraz drożej lub poczekać. Lepiej zrób to drugie będzie młodszy rocznikiem i tańszy. Tu znalazłem najtaniej:
http://efekt24.istore.pl/pl/romet-router-bassa-raty-transport.html
witam.
Mam problem, otóż wymieniłem dzis cylinder i głowice 72ccm. Problem tkwi w tym ze silnik pracuje tak jakby byl bez tłumika. Spaliny wylatują tłumikiem, uszczelniałem sylikonem tłumik z głowicą tez nic. to samo. wiec czy mam tlumik czy nie to i tak chodzi tak samo. Błagam was o pomoc.
Romet 727 premium10
nowe serce 72ccm
przebieg pełny 2582 km
przebieg 72ccm 36km
http://allegro.pl/wzmacniacz-usb-sd-aux-radio-fm-glosniki-rx-401-i2729627827.html
polecacie ten zestaw do audio?
Z tym tłumikiem to nie pomogę ale tak na poważnie po co w skucie audio? Nie mogę tego zrozumieć. Masz kask przez co słyszysz mało, a lepiej słyszeć dźwięki ulicy bo to bezpieczeństwo, a nie radio.
Audio będę potrzebował raczej podczas postoju na np. przewę na posiłek lub odpoczynek, czasem jade do kolegów wiec milo jest posłuchac muzyki przy ognisku. A jezeli chodzi o tłumik to brakuje mi uszczelki na wydech, mam ją z głowicy 50ccm mam nadzieje ze podejdzie.
Pozdro
romet 727 premium10
przebieg-2886
72ccm docieranko
Dzisiaj zaskoczyła mnie zima na routerku, 30 na godzine to max zwłaszcza na takich "slikach" i tak przez 10 km. Raz mnie obróciło o 180 stopni i mało nie siedziałem w rowie ;) Także szczerze odradzam jazdy po śniegu, koniec sezonu się zbliża ;)
jezeli ma sie wprawe po jezdzie po sniegu to mozna osiagac predkosci na prostej do 50km/h dalej to ryzyko.
Na tych chińskich oponach bym nie ryzykował:)
Witam
Własnie dzisiaj dostarczyli mi Baasę i w związku z tym mam pytanie: jak zamontować do niej kufer? .Bo patrzę na to tyłu to jakoś mi to nie pasuje. Na wierzchu jest plastik na dwóch śrubach a pod spodem druty z bagażnika.I jeszcze jedno, ponieważ potrzebuję mieć duży kufer (będę jeździł sam) to czy ten kufer będzie pasował i jak go zamontować?
http://moto.allegro.pl/c85-kufer-bagaznik-na-motocykl-skuter-pojemny-63-l-i2731225449.html