Cały czas śledze tema i zastanawiam się co za bzdury tu każdy pisze o jakimś "docieraniu"
Ten silnik na początku jego eksploatacji wymaga tylko częstrzej wymiany oleju z uwagi na niedoskonałości powstałe podczes produkcji takie jak wióry i inne zanieczyszczenia...
Opcja docierania istniała w latach 70-80-tych w naszych prl-owskich myślach technicznych gdzie olej był jak błoto i przysłowiowym maluszkiem można było jechać "na dotarciu" 60km/h
Dziś kupując nowe auto, w ASO nic nie wspominają o docieraniu podobnie jest z motorami czy skuterami - to tylko mit tamtych czasów...
Co druga osoba też w tym temacie wypisuje że skuter potem osłabnie... He he, niech rozwinie swoją teorie i ją udowodni.
Ja własny skuter eksploatuje normalnie jedno co to po samym zakupie zlałem ten chiński olej i nalałem normalnego, oczywiście do silnika silnikowego, do przekładni przekładniowego, ponowną taką wymiane zrobiłem przy 300km a teraz przy 500km i skuter lata jak szalony.
Co do blokad to fabrycznie ich raczej nie było od poczatku jeździłem z pełnym gazem jak i wolniej... Moja waga to 100kg wiec może 55km/h to jego maksymalne możliwości wioząc mnie... :)
Tam nie ma chińskiego oleju tylko Liqui Moly . Jak nie chcesz docierać to nie docieraj tylko potem nie pisz , że chińskie gówno . Piszesz , że w aso nic nie mówią o docieraniu.Prawda , bo do samochodu , motocykla czy skutera dostajesz takie coś , pisze na tym "instrukcja obsługi" . Radze poczytać .
Nie wiem jaki tam był olej fabrychnie ale od normalnego mu było daleko... Może kolega ma dość małą wiedzę z tego zakresu... Ale w to nie wnikam
Kolejna sprawa to to ze ten skuter nie jest do głaskania tylko do jazdy i zapsuje się kiedyś zarówno po owym docieraniu jak i bez niego...
A że chińskie gówno to wszyscy wiedzą tylko na siłe chcą wydłużyć żywot silnika i piszą o docieraniu
P.S faktycznie widziałem cos w instrukcji o docieraniu... Ale niestety była to instrukcja z 81r do żuka. :)
Hah, dobre ziulek ;p
Ja tam docierałem po 300 km już bez blokad, tylko nie przeciążałem silnika za bardzo, co nie znaczy, że nie ganiałem nim v-max'em co jakiś czas ;p
Teraz jedzie to 70 km/h, ale nawet nie wiem kiedy się tak rozpędza, bo mi się wydaje, że już jedzie wolno ;/
Ja chcę apkę 125!!
Swoją drogą, czy docierasz, czy nie... Wszystko zależy od tego, jak Ci złożyli podzespoły ;p
witam:)
jutro kupuje basshe i mam kilka pytań
po ile km wymieniać olej?
jaki olej lać?
może być hipol ?
ile tego oleju wlewać do silnika?
jak sprawdzać poziom oleju? nie miałem nigdy skutera i nie wiem
wszystko rób jak w instrukcji i będzie ok ja mam basse od roku i 5700 km zrobione robiłem tak jak w instrukcji i bassa lata mi v-max 70km/h ale do 300 km oszczędź ją troche
kupiłem basse, jak wracałem zauwarzyłe4m że licznik w ogóle nie działa ani nie liczy km
zapłaciłem 1350:)
co może byc z tym licznikiem?
Pewnie trzeba wyprostować blaszki na ślimaku. Nie do końca wiem o co chodzi ale jeden koleś pisał dokładnie jak to zrobić. Nie działający licznik to częsty problem na początku eksploatacji.
O znalazłem- masz link
http://www.skuterowo.com/forums/topic/toros-el-diablo-opinia-po-zakupie
6 post użytkownika Bonzo
dzięki , później zobaczę
licznik będzie mi normalnie liczył i mierzył prędkość , czy jednak będzie tylko atrapą pokazującą nierealne wyliczenia?
to koło muszę zdjąć żeby się dostać?
Temu kolesiowi co ci dałem link to mierzy równo z GPS-em, i liczy dobrze, więc nieźle. Tak , musisz zdjąć koło żeby dostać się do tego ślimaka.
wypadało by już zmienić olej
przebieg 20 km ?
jarek676 napisał:
co może byc z tym licznikiem?
Zdejmij przednie koło i wyprostuj blaszke na ślimacznicy (w kole oczywiście) i bedzie grało.
Miałem ten sam problem.
ziulek61 napisał:
jarek676 napisał:
co może byc z tym licznikiem?Zdejmij przednie koło i wyprostuj blaszke na ślimacznicy (w kole oczywiście) i bedzie grało.
Miałem ten sam problem.
to wyprostować czy podgiąć ? ma w coś wejsc czy jak?
a chce w pn zmienic olej i kolega polecił mi olej castro 4t ale dokładniej jest ich kilka odmian to jaki?
i jaki olej dać do przekładni kolega powiedział że tam jest mało ważny więc?
czy ktoś w ogóle żyje na tym forum ?
jarek676 napisał:
czy ktoś w ogóle żyje na tym forum ?
Sory ale ja tego ślimaka jeszcze nie prostowałem. Załóż osobny temat na forum i poczytaj bo o olejach do 4t było tyle że się już rzygać chce.
Kilka ważnych pytań:
czekać na wymianę do 300km czy to nie za dużo bo tak jest w instrukcji ? i dopiero jechać na serwis
bo to jest przegląd
300k
po 1500, 3000 no to nie tak dużo, ale czy czekać na zmianę oleju do 300 km czy coś się stanie, no bo w końcu w tej książeczce są takie przeglądy dla tego skutera ?
chyba że w serwisie mi zażyczą cenę nierealna to więcej tam nie pojadę
czekać do 300 km na zmianę oleju czy raczej wcześniej zmieniać bo coś się stanie ?
Kilka dni Temu kupiłem nową Basse 2012 ;D Miałem drobny problem ale jest już wszystko ok.Ma przejechane 19Km ;) Jest super :)
A możesz się podzielić jaki miałeś problem?