Mój popis skończy się na ok. 68 km/h... Straasznie wolno jedzie... Brakuje mi mocy, a 125+ nie kupię, bo kasy nie mam :(
deelbeat wiesz mi tez by w chu* duzo palil ale jak sie rozpedze do 75 gdzies to wtedy stopniowo puszczam manetke az nie zacznie predkosc malec . wlasnie izdebski ma racje jesli jezdzisz kawalek to powoli dodawaj gazu bo u mnie az sie rwie zeby dac wiecej i jeszcze jak jezdzisz w miescie i na swiatlach to poczytaj na stronie glownej masz cos o mniejszym spalaniu nawet litr ja teraz tak jezdze i jest ok malo pali ;]
wiecie ja kiedys na dotarciu (moj blad) jezdzilem z 2 osobami po drogach polnych i dziurach ogromnych wrecz i teraz sie z tym kolega dziwimy ze az tyle cisnie wiecie zalezy tez od wiatru troche ;p
http://www.skuterowo.com/twoj-moze-spalac-nawet-litr-mniej/
deelbeat moze powietrza w oponach uzupelnij :P nie no moze wina tego ze za szybko mu w kosc dawales albo pasek sie slizga ja nie dlugo czyli jak bd mial 5000 km czyli jakies 3 dni to musze rolki i pasek wymienic ;D
No pasek ślizga się tylko na starcie ;p
Faktycznie trochę jeżdżę tak, żeby na maxa z niego cisnąć, ale postaram się "zmienić" ;p
Jak wypalę całe paliwo i zatankuję to Wam powiem ile przejechałem "nowym sposobem" ;p
Ja jeszcze jednej metody używam - jak widzę, że mam czerwone, to do pewnego momentu dojeżdżam potem puszczam manetkę i sam się toczy pod światła, tylko trzeba wyczuć ten moment...
W taki sposób pod podjazd u siebie dojeżdżam... Jakieś 60 metrów wcześniej puszczam manetkę, a i tak jeszcze się toczy z prędkością prawie 45km/h ;p
nie dlugo bedzie filmik bo jeszcze pogoda do dupki wiatr deszcz i wgl ale bd napewno juz wkrotce ;D
Czepamy pacza czekamy ;p
Popaczę wtedy ;pp - A tak wgl... Czy 65 na równej drodze bez wiatru to przyzwoita prędkość? ;p
Lubię zapier****ć, ale... Skuterek :( - Czekam na pierwsze kilka wypłat po 18 :)
Witam wszystkich
Od niedawna stałem się posiadaczem Bassy 2012r
przeczytałem wiele postów odnośnie tego skutera.
Skuter rozkręciłem i ponownie go skręciłem (fakt był niedbale złożony przez fabrykę).
Dzisiejszy przebieg to jedyne 100km i jeździ spoko prędkość to max 50-55km wg. własnego licznika
Od razu po zakupie zlałem olej z przekładni (było go może 50ml) i zalałem porządnym MOTUL GEAR 300 75W90 API GL-4/GL-5 który przystosowani jest do przekładni samochodowych sportowych o dużych obciążeniach (stosuję go również w samochodzie).
Natomiast olej silnikowy zastąpiłem olejem MOBIL SUPER 2000 10W 40 FORMUŁA S (również stosuję go w samochodzie)
Skuter chodzi super bez zacięć zgrzytów, jedyny mankament jaki go męczy to na rozgrzanym (na zimnym również) silniku potrafi zmniejszyć lub zwiększyć obroty biegu jałowego, nie jest to w jakiś sposób uciążliwe ale czy można to w jakiś sposób usunąć (no chyba że tak wygląda docieranie nowego silnika)...?
Kolejna sprawa to te nieszczęsne blokady, gdzie ich szukać i jak je zdjąć w tym roczniku... bo jak się orientuję bassa blokowana jest na kilka sposobów, i tu moja prośba do was o pomoc...?
Witam. Czy osoba o wzroście 189cm będzie miała uciążliwą jazdę na tym skuterze? Podobno czytałem, że skuter jest mały i osoby powyżej 180cm, mają mniejszy komfort, a chodzi mi czy na dystansie 15km dziennie będzie to aż tak bardzo przeszkadzało?
Czy jest różnica między skuterem z mediaexpert a takiego TESCO (różnica w złożeniu, przeglądzie zerowym etc) ? I czy ewentualnie Zipp Toros nie byłbym lepszym rozwiązaniem dla osoby o moim wzroście?
@up
podobno jest blokada manetki --> http://www.youtube.com/watch?v=bavLYxQZw54 , o innych nie czytałem jeszcze.
ziulek nie przeciazaj go tak bo ci dlugo nie pojezdzi skoro juz po 55 lecisz ja dokladnie docieralem i teraz nawet 80 km/h jak sie poloze polece ;d
mateusz troche napewno bd ciasno bo on jest maly ;/ ale jakos dasz rade przejechac ;p
dellbeat wiesz ja 70 polece lekko ale to i tak nie zla predkosc ;]
Ehh... Dzisiaj wykręciłem całkowicie już śrubkę z gaźnika i...
Czuję, jak mi paliwa za dużo leci...
Nie mogę znaleźć tej śrubki od regulacji mieszanki, podpowie ktoś? ;pp
ziulek... z taką prędkością przy docieraniu, to gwarantuję Ci, że za miesiąc będziesz narzekał na "chiński złom".
DeelBeat napisał:
Nie mogę znaleźć tej śrubki od regulacji mieszanki, podpowie ktoś? ;pp
Lewa strona gaźnika patrząc od tyłu skutera. Śrubka na płaski śrubokręt umiejscowiona w bocznej ściance gaźnika.
Dzięki :)
Wieczorem zajrzę, bo chwilowo robota w domu .
Ziulek no aż tak super olejów to lać nie musisz. Falowanie to pewnie kwestia regulacji gaźnika. Niestety z blokadami Ci nie pomogę, gdyż mam starszy rocznik 2011, w którym była tylko śrubka blokująca linkę gazu. Zaraz jednak ktoś się odezwie kto ma rok 2012, poza tym wydaje mi się, że ktoś ten temat tutaj poruszał.
Mateusz ja mam 180 cm i często siadam na środku kanapy, więc Ty pewnie będziesz na jej końcu. Wydaje mi się, że będzie ok ale idź do tesco i się przymierz. Mediaexpert jak i tesco sprzedaje wszystko zatem nie wiem czy będą się czymś różnić.
Na forum torosa ktoś zaproponował jego klona z tarczą z przodu zerknij:
http://www.skuterowo.com/forums/topic/kilka-pytan-nowego-toros-f16podobno-zipp-skuter-z-marketu/page/36
Toros, Bassa to te same skuty więc i rozmiar ten sam.
Akurat olej silnikowy to kiepski. Nazwa tylko ładna :)
Jest to olej do silników samochodowych o nieco innej charakterystyce i parametrach niż ma to miejsce w skuterze.
Z racji wyższych prędkości obrotowych i innych warunków pracy zaleca się stosowanie oleju przeznaczonego do silników w skuterach np. Elf Scooter itp.