Wszystko o Router Bassa, opinie, porady itd.

a wyciagales ten filtr w srodku bo pod ta gabka jest ta blokada a dokladniej przy wlocie powietrza do filtra :D

Tak wiem, ale u mnie tego najzwyczajniej nie ma.

Witam po dłuższej przerwie gdyż Baśka na prawie dwa tygodnie stała na warsztacie. Niestety przeciwników chinoli nie ucieszę, nic jej nie było, a powody były takie: od nowości powyżej 60 km/h (więc rzadko) skutem trzęsło i coś w nim wyło, naczytałem się, że to łożysko przód. Rozebrałem i złożyłem, bo łożysko było git. Po mojej "naprawie" w kole coś głośno stukało. Zawiozłem do mechanika, okazało się, że odwrotnie coś tam przykręciłem i to był powód.
Druga ciekawa rzecz to blokady. Moja Baśka leci 60 licznikowe (na prostej bez wiatru). Pogadałem z mechanikiem i zaproponował, że zdejmie mi wszystkie blokady. Poszperał i nic nie było za wyjątkiem modułu, wymienił na odblokowany i nic, tzn, że seryjny też blokady nie ma. Oczywiście można bawić się w rolki, wariator itd. ale to da niewiele, a ja fabryki poprawiać nie lubię. Ogólnie dwa tygodnie stania i nic mnie nie skasował, a rozebrał prawie całego skuta jeździł nim i stwierdził, że tak porządnego chninolka jeszcze nie widział. Mechanik godny polecenia, chociaż naprawia tylko japońce na pytanie co by sobie kupił odpowiedział chińczyka:) Fachowiec godny polecenia, jak ktoś szuka w pomorskim fachowca to mogę zapodać namiary. Muszę też wspomnieć, że Baśkę dość mocno rozebrał i brakowało w niej sporo śrub! Dziwne? A może ot powód ich awaryjności? Nie konstrukcja, a montaż?
W tym samym czasie dowiedziałem się, że stary znajomy też robi moto i objechał chińczyki i nigdy by tego nie wziął. Zatem jak u mnie 2:1 dla CHRL. Wspomniał, że ciężko je się robi gdyż nie ma schematów i info jak je naprawiać.

Hmm.. Dostawcy. Moja Baśka ma wkręconą prawie do końca śrubkę w gaźniku, a jak jest bez wiatru to dochodzi do 65 (od 60 do 65 leci powooolutku), a jak jest lekki wiaterek do po chwilowym rozgrzaniu nawet 70 dociąga ;p
Ale pali za to w *piiip*.

chcielibyscie moze filmik z mojej baski ? tzn ile jedzie ;pp??

Pacza zapodaj, chcemy

Rzucaj pacza rzucaj ;p

Moja baska pali jakies 1,9-2,5l/100km.
jeden minus to predkosc ktora na prostej dochodzi do 60-65km/h.
Dla mnie ważniejsze spalanie jest, kiedys palila 3-5-4l/100km.
wiec jest różnica.

Kajoj cóż zrobiłeś aby uzyskać ten wynik?

Mój toros przepalał cały bak (5l) kiedyś (przy 300km przebiegu) w ciągu 150km, potem w ciągu 180km. Zatankowałem na full i jeździłem, aż się benzyna skończy, aż zgaśnie. Tankowałem przy 750 km(równo było na liczniku), a koniec jazdy była przy 977km. Powtarzam bak ma 5L. Czyli 5L przepalił przez 227km, a to oznacza, ze pali mniej niż 2,5L/100km
A to oznacza, że wreszcie mogę drażnić moją 21 nieznośną siostrę, bo jej auto pali 8L/100km. Hahahah ale oszczędność na tych chinolach, a jeździ aż miło. Bez blokad 70km/h, z góry 80km/h ;DDD

Mój od samego początku pali 2.4L/100 km

Mój nie, pewnie to przez okres docierania, ale mam już na liczniku 977,8KM, bo tak jak wspomniałem przedwczoraj benzyna się skończyła, więc myślę, że po 1000km będzie palił w granicach 2,2L. Teraz to ja czekam na wypłatę, a potem wsio! I chyba się na Okęcie przejadę a tak na wycieczkę pooglądać se samoloty, potem w planach Jeruzal, Poznań, I może na początku sierpnia pojadę na 380km wycieczkę do babci ;]

. . .Mój teraz pali ok. 5 na 100 (wszystko na eko, nawet manetki nie odkręcam na maxa), a mam już 928 na zegarku. . .

Jak by mi mój palił 5 na 100 to bym albo się wziął za porządną regulację albo zamienił na hulajnogę.
2-3 L w 4t przy normalnej jeździe to max i szkoda by mi było kasy żeby lać cały bak na 100 km. Ok, raz czy dwa jak izdebski12 na dotarciu ale przy 900 km nie ma opcji.

Dokładnie. Nie ma bata aby przy 900km brał więcej niż 3L.
1. Na jakim ząbku masz ustawioną iglice?
2. Rurka w filtrze powietrza jest?
3. Blokady są?

U mnie jest przełącznik od włączenie/wyłączenia blokady. Na razie mam włączoną, jak stuknie mi 1000km to będę wyłączał.
To wszystko też zależy od stylu jazdy i ulic, jak jeździsz na małym odcinku, to głównie twoja jazda wygląda tak, że przyśpieszasz, dojechałeś, przyśpieszasz, dojechałeś, najwięcej żre paliwa na przyśpieszaniu wiem co mówię, bo 2 miesiące miałem skuter bez rejestracji i musiałem jeździć nim po drogach osiedlowych.
A teraz to wygląda tak, że przyśpieszam i 20 minut jadę stałą prędkością - 45km/h, przez wał miedzeszyński potem mostem, trasą siekierkowską, potem jakieś światła, przyśpieszam, i jadę...

Wszystko zależy też od manetki, ja mam czujnik obrotów, i jak dam manetkę na full czy na 3/5 będę i tak jechał prędkością 45km/h, i tu jest kruczek. Jadąc trzeba wyłapać ten moment w którym łapie 45km/h i jak najmniej manetką ciągnąć. Nie ciągnij nią na full bo żre paliwa tyle co przy 70km/h a jedziesz i tak 45km/h

Hmm... Iglicę przestawiłem na "średni" ząbek, pomiędzy eko a max spalaniem.
Rurki w filtrze powietrza nie miałem i nie mam.
Blokady w gaźniku nie mam (wkręciłem śrubkę na maxa).

Ja jeżdżę z prędkością ok. 60-65 km/h po wcześniejszym rozgrzaniu skuterka. Jeżdżę w odległościach 3-6 km.

Gaźnik jest po regulacji wraz z zaworami, także nie wiem co się dzieje ;p

Aaa... Sprawdzałem, czy bak jest cały (i jest ;p)

Ja bym się tej rurki przyczepił w filtrze powietrza i że jeździsz bez blokad jeszcze na dotarciu

Hmm... Tej rurki po prostu nie mam.
Blokadę wyciągnąłem, bo na takich odległościach nawet silnika nie przegrzeję/

Mam pytanie, czy ktoś się orientuje od jakiego innego sqtera pasuje nadkole, aby było pasujące do basi bo mam tune sqtera i potrzebuję nadkola. Jak nie to bd musiał sam zrobić.

sorki ze nie odp ale pogody narazie nie ma ale jutro mysle ze filmik bedzie dam wam popis na prostej i z gorki ;D