Wszystko o Router Bassa, opinie, porady itd.

słyszałem coś o powrocie spalin do fitra powietrza. Gdy wypnie się tą rórkę można cos zyskac na prędkosci. wie ktos czy jest to prawda i którą rurkę która lączy sie z rurą powietrza trzeba wypiąc ponieważ mam dwie takie dochodzące rureczki:
1. dochodzi przy rurze ssącej powietrze
2. jest łączona za filtrem gdzie powietrze w rurze jest kierowane do gaźnika
prosze o szybką odpowiedz

Dostawcy, pasek nie wymieniany do tej pory, ostatnio zaczął piszczeć więc wymiana niedługo. Jedynie co do tej pory co wymieniałem (oczywiście co określone km) to oleje i tylna opona (zresztą po kilkuset kilometrach - koszt 85zł, jednak różni się od tamtej o wiele lepszą przyczepnością przez co nie boję się już ostrzejszych skrętów). Jednak do wymiany czekają jeszcze okładki (klocki) hamulcowe (tylko tył), właśnie ten pasek i ta żarówka chińska (żal d*pe ściska jak ona świeci, nawet po regulacjach lampy - dostałem nauczkę od kilku kierowców po oczach podczas jazdy w nocy). A i plastiki denerwują niedopasowaniem oraz wytrzymałością (przy wlewie do baku pękły i były klejone ale znowu pękły i tym razem w ruch pójdzie nóż i szpachla). Być może malowanie mu zrobię, bo ryski się trafiają, a też ta jego powtarzalność (chciałbym się wyróżniać, pewno jak każdy ;p)
Kajoj, jeśli nie rozrobiłeś mocno śrubokrętem tych śrubek to spróbuj też odkręcić wiertarką (wkrętarką czy też mini wkrętarką) z takim bitem który idealnie pasuje do śrubek, dociśnij i szybko odkręć. Powodem tego trzymania jest dokręcanie tych śrubek właśnie mini wkrętarkami co powoduje że tak mocno trzymają. Śrubokrętem ciężko jest odkręcić a narzędzie elektryczne ma odpowiedni moment obrotowy dzięki czemu śrubka puści.
Odnośnie modułu: czy aby nie znajduje się on na gumowej "zawieszce" przed miejscem gdzie leży akumulator patrząc od strony gaźnika? Bo u mnie zawieszona jest właśnie w takiej gumowej oprawce kostka do której dochodzi kilka/-naście kabelków ze złączami. Nie wiem czy może być zablokowany, poszukaj jakimiś hasłami w googlach.
Co do zawirowywacza spalin, pytałem wcześniej bo w necie znalazłem tylko krótki wywód pewnego użytkownika innego forum, na który posiada taki skuter i pisze o tym, że ma: 2 grubsze rurki jedna prowadzi do filtra powietrza i 1 cienka która prowadzi do powrotnego wejścia do cylindra bodajże (na zdjęciu Kajoja to właśnie ta mała rureczka u góry połączona z tym kolankiem który łączy gaźnik z silnikiem (wlotem do cylindra?). Właśnie z tą prędkością to jest tak że: "niby" (niby bo sam właśnie nie wiem a opieram się na ogólnych opisach zawirowywacza spalin stosowanych w motorach, motorowerach) silnik zamiast zmieszanego powietrza złożonego z części ze spalin oraz świeżego powietrza z filtra powietrza, dzięki zaś czemu skuter szybciej (raczej łatwiej) odpala bo jest to ciepłe "powietrze", jednak podczas jazdy lekko go dusi (dławi), co według informacji zmniejsza sprawność skuterka. Zaś brak tej rzeczy powoduje dopływ świeżego i czystego powietrza co przekłada się na lepsze spalanie już "czystej" (bo bez tych samych spalin) mieszanki i szybszą jazdę. Jednak to co napisałem jest narazie czysto teoretyczne i nie sprawdzone (przynajmniej przeze mnie) przez co proszę o nie negowanie tego opisu, bo być może że jest on prawdziwy (na co mam nadzieje :D ). Jeśli zaś jest to prawda,ale chciałbym mieć 100% pewność że usunięcie tego nie będzie szkodzić silnikowi choć po małej części, to z chęcią zrobiłbym mały topic (poradnik) jak takie coś bezpiecznie usunąć dając silnikowi wytchnienie od tych oparów :p
Edit: taki offtopic: jak nazywa się malowanie kiedy karoseria pod różnymi kątami widzenia ma inny kolor? Dziś pierwszy raz to widziałem, coś pięknego ^^
pzdr :)

http://www.skutery.net/forumBB/viewtopic.php?f=35&t=12987
Blokady w skuterach ciekawe opisy blokad+zdjęcia

Wiecie może czy da się założyc obrotomierz w romecie 727 premium 10(2010rok). Jak go założyc (jesli się da), ile kosztuje taki, gdzie można go nabyc (mam nadzieje ze w jakims sklepie ze skutrami sie kupi, niemam zaufania do allegro)
Jezeli ciekawi was po co mi to to informuje że dla szpanu

Znam te opisy, ale nie widze wyszczególnione o tym zawirowywaczu czegoś więcej, oprócz obcinania kawałka rury. W takim razie jak nazywa się ta "rzecz", która znajduje się koło modułu CDI w Bassie?

QbixXx napisał:

Edit: taki offtopic: jak nazywa się malowanie kiedy karoseria pod różnymi kątami widzenia ma inny kolor? Dziś pierwszy raz to widziałem, coś pięknego ^^

Takie malowanie nazywa się kameleon.

Wie ktoś może czy da się regulowac ERG (recyrkulator spalin) który cofa spaliny do filtra powietrza. Spaliny zabiera on nie z tłumika, a prost ze silnika tzn. połączony jest on z silnikiem pomiedzy gaznikiem, a wylotem spalin do rury wydechowej.
Wiem ze trudne pytanie, ale potrzebna mi ta informacja

Wie ktos moze czy własnej konstrukcji chwytak powietrza jest legalny?

Tyle pytań do tej pory brak odpowiedzi, na jakiekolwiek, oprócz nazwy malowania... :/ pozdro

Kajoj... teoretycznie nie, praktycznie nikt Cie za to nie uziemi, ale nie powinno sie tego robić, z racji tego, ze el. konstrukcji nie ma odpowiedniej cesji (homologacji)

Poszukaj na google.pl co powinien mieć skuter. Jest taka fajna strona z aktem prawnym dot. wyposażenia skutera. Jak się przeczyta można się oporowo zdziwić ;>

także, tyle os. robi "własnoręczne" modyfikacje i nic się nie dzieje. Gorzej jak seryjna 50'tka lata 90km/h lub więcej.

pozdr. clsamg63 Grupa Mazowiecka

Elo po 20 tys urwał mi się pasek napędowy i mam problem bo go zmieliło i nie wiem jakiej mam być długości.
Skuter Router Bassa z Tesco. Pozdro

komka123
najlepiej idz do sklepu/serwisu gdzie sprzedają skutery najlepiej takiej samej marki jak ty masz, ale nie musisz. oni ci sprzedadzą pasek tylko musisz podac dane skutera itd.i dadzą ci taki pasek. (tylko nietraw na frajera który niewie gdzie jest pasek napędowy w skuterze)

Romet 727 premium 10 przebieg 875km

byłem ale mnie spławjają za kase pewnie by powiedzał

komka123 chyba coś CI się pomyliło z tym przebiegiem, chciałeś napisać 2 tys., prawda?
A jeśli chodzi o pasek to zadzwoń do rometa lub zapytaj allegro o np:
http://allegro.pl/pasek-napedowy-669x18x30-coliber-bassa-toros-i2284045371.html

Niestety to prawda codziennie do pracy dojeżdżałem cały sezon a w zimie autem i 20tys wytrzymał i poza linką od gazu i rozrusznikiem nic nie było wymieniane kiedy fote wstawię.

669-18-30 jest po pierwsze za krotki ledwo co się go zakłada
729x17x28 długość chyba jest dobra po się lepiej trochę rozpędza
wydaje mi się ze trochę jest za szeroki bo tak z 5mm otarło go.
Jak ktoś ma taki skuter to niech mi pomoże.
2 paski kupione i żaden nie pasuje i dlatego się do was w zruciłem.

Niestety prawda nakręcić 20 tys w jeden sezon? Wrzuć proszę foty twojej bassy jak i foto licznika, bo trudno uwierzyć, że aż tyle ten skuterek wytrzymuje.
Pasek znalazłem też tutaj:
http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-pasek-oryginalny-kola-10cali-669x30x18-p-2155-1.html?cPath=26158_28996_29009&sessID=4a2a8d4b191c1f08b1505ed62d797eca

ale zadzwoniłem do serwisu rometa i mają po 45 zł zamiennik. Wydaje mi się, że ten pierwszy raz musisz kupić w serwisie:( Powodzenia.

pewnie ze wstawię ty ale ten pasek 669x30x18 jest za krótki
najlepiej by było jak ktoś ma taki skuter to by rozkwiecił i zobaczył tam tylko przykręcone na parę śrub jest.

Kromka123 - też mam Bassę z Tesco z r.2011, u mnie na pasku pisze 669 18 30 więc musi też u ciebie taki być. Pamiętaj aby pasek wymieniać co 10 000km, niektórzy robią to częściej, ale 20 000 to o wiele za dużo - i tak cud że tyle Ci wytrzymał. Pasek może się ciężko zakładać jak jest nowy, ale weź pod uwagę że w miarę upływu km robi on się cieńszy i wchodzi na kołach coraz wyżej-jakby wchodził wysoko od razu to po kilku tys. km mógłby spadać albo mieć za duży luz.
QbixXx - każdy ma wiele pytań (pomijam fakt że wiele osób nie używa szukajki) ale nie każdy ma wiedzę aby pomóc (pomijam fakt że niektórzy oczekują pomocy ale nie dają nic w zamian) więc się nie nerwuj.

ja się nie denerwuje chętnie tez pomogę co wiem
zamówiłem pasek dłuższy788x17x28 i ten powinien pasować
ten 669 18 30 nawet na dzwon nie wejdzie.