Faktycznie, szału nie ma. Poza tym już widzę te pękające plastiki przy przednim hamulcu (chodzi o łączenie błotnika).
1800? Dam sobie rękę uciąć, że za 1000 zł będą stały we wrześniu.
Faktycznie, szału nie ma. Poza tym już widzę te pękające plastiki przy przednim hamulcu (chodzi o łączenie błotnika).
1800? Dam sobie rękę uciąć, że za 1000 zł będą stały we wrześniu.
A ja się właśnie zastanawiałam które z bassów są dobre poniewaz co roku wychodzą nowe modele tu trafico tu eco , city teraz ten. Nie ukrywam ze właśnie byłam na niego zdecydowana ale teraz zastanawiam się czy nie brać czegos ze starszych roczników o ile sa jeszcze gdzieś dostępne, może doradzicie mi w który model zainwestować z takim małym naciskiem żeby był srebrny bez czerwieni:)
Cześć, Bassy chyba długo się nie zmieniały teraz weszły nowe. Jak się sprawdzą czas pokaże. Można jednak dostać te starsze nowe:
http://allegro.pl/fabrycznie-nowy-skuter-romet-router-bassa-eco-line-i2225139144.html
http://otomoto.pl/romet-727-router-bass-4t-M3069525.html
jak i używane:
http://allegro.pl/romet-router-bassa-i2229838867.html
http://allegro.pl/skuter-router-bassa-i2221745188.html
Siemka
posiadam romet 727 premium 10 nowszą wersje z 2010 roku. Mam problem ze spalaniem. Ostatnio tata zatankował mi pod gwint zwykłą 95 zrobilem juz na niej 115km i na wskaźniku pokazuje mi rezerwe, sprawdzalem patykiem w baku tez niema go za wiele. Blokada ktora została sciagnieta to ta przy gazniku która blokuje manetke. sprawdzalem sam czy sa jakies blokady i na moje oko niema. na wariatorze niema zadnej podkładki która blokuje pasek by niewszedl na najwyzszy poziom.
mój aktualny przebieg to 812km byl serwisowany przy 300km w serwisie u znajomego. na oko pali jakies 3,5-4l/100km to duzo
v-max to na prostej 60-65 z przepasci 75km/h. planuje zalac go 98 w ilosci 1litra i sprawdzic jak bedzie chodzil. szczególnie chodzi mi o to spalanie. pomuscie. (mam nadzieje ze ten romek to jest bassa tylko nowszy model i pisze w dobrym forum) dzieki z góry za pomoc :D
moja bassa pali 3,5 l nikt nie wie czemu i nikt nie wie jak to "naprawić" w powyższej sytuacji olałem temat (mało jeżdżę). Jeśli jednak uda Ci się znaleźć antidotum daj znać.
Mi też coś więcej zaczął palić i cały czas dookoła niego śmierdzi paliwem. Nie wiem przypadkiem czy korkiem się nie ulatnia - sprawdźcie to.
Sprawdź filtr paliwa i przewody jak Ci śmierdzi paliwem.
to mój paliwem niewali sprawdz kranik pod zbiornikiem znajduje sie pod oslona prawego tylnego plastika
Romet 727 premium 10 przebieg 813km
Wiem chyba co może byc powodem tak wysokiej spalarności to po prostu iglica ustawiona na duże spalanie. znajduje sie z tego co wiem przy gaźniku. jutro bede przy romku szperał
narazie tyle sie dowiedzialem o spalarności jak znacie jakies inne powody piszcie
Kajoj tutaj niestety ameryki nie odkryłeś. Ja już się tym bawiłem, na niskim spalaniu skut nie jedzie, na średnim ok ale pali jak wspomniałem, na dużym pali jak smok jazda bez zmian. Jednak nie zniechęcam Cie próbuj.
Niewiem jak wy, ale ja przestawiłem(przekreciłem ponieważ jest taka możliwosc i wtedy górna częsc sie zniża odrobinke a cieżko jest odkęcic sruby mocujące całą iglice) górną częśc iglicy i co?
osiągi niezmniejszyły się, a na węch czuc gdy dodaje się gaz ze nieczuc takiej samej ilości spalin ja przed zmianą.
romet 727 premium 10 przebieg -825km
dostawcy a jaki masz przebieg
sprubuj jeszcze cos poregulowac z śrubą od mieszanki moze to cos da chociaz przy ruszaniu
czesc mam ok 2400 km, w sumie skut działa w porządku nie muli nie gaśnie więc wolę nie kręcić. Miałem go już u człowieka, który się na tym ustrojstwie zna on kręcił w każdą możliwą stronę i dalej pali tyle samo, zatem sobie odpuściłem. Jak wspomniałem jeżdżę mało zatem, aż tak mi to nie przeszkadza.
Też miałem spalanie rzędu 3-3.5l/100km (ważę prawie 90kg i prawie 190cm wzrostu), wymieniłem dyszę z 81 na 72 i wyregulowałem iglicę i gaźnik, teraz mam 2.2-2.4 l/100km. Spadła v-max ale może o 5km/h, ale dla mnie ważniejsze jest spalanie (dużo jeżdżę). Router Bassa 2011r made in tesco.
arekde, a podpowiesz co to za dysza? czy o to chodzi:
http://allegro.pl/nowe-dysza-dysze-gaznika-m4-72-4mm-i2193966166.html
ile masz vmax, jaki przebieg? Jak ustawiłeś iglicę? Jak przyspieszenie? Czemu na 81 inynm pali po te 2,5l, a nam już nie? dzięki za info
Witam wszystkich.
Mam ten skuterek od poprzedniego roku 2011 kiedy to nabyłem go w tesco. Docieranie było dość zróżnicowane pod względem prędkości: na początku jazda w okolicach 30-40 km/h do około 70km, następnie "sprawdzenie" skuterka na większej prędkości bez zdjęcia blokady (jazda w okolicach 35-40km/h i częściej "gaz do dechy"). Po 500km zdjęcie blokady i jazda przy prędkościach 45-55km/h (tutaj "gaz do dechy" był w okolicach 65km/h licznikowych - co u mnie przekładało się o te 5 km/h mniej bo sprawdzone przy jadącym obok samochodzie). Po przejechaniu 1200km jazda z prędkością 65km/h była normalką. Nie sprawdzałem spalania bo tak jakoś "nie było kiedy" ;p. Do tej pory mam na liczniku 6400 km (i prędkość vmax na poziomie 75km/h prawdziwych.. z górki dochodzi do 80 i dalej nie idzie, pod nogami czuje drgania w stylu wibracji) i do dzisiejszego dnia (od listopada bodajże) miałem/mam jeden problem ze skuterkiem. Otóż skuterek na stopkach pracował dobrze ale już po zejściu z nich (gdy silnik osiadał na ramę) to po prostu gasł nawet po regulacji gaźnika, musiałem ręką odpowiednio "manewrować" aby jakoś jechać (przynajmniej przy ruszaniu - na skrzyżowaniach udręka). Po przeczytaniu dużej ilości artykułów i doczytaniu o dużej czułości o nieszczelności gaźników w 4T zacząłem sprawdzać wszelkie łączenia wężyków i trafiłem na pęknięcie przy gaźniku wężyka (ten najcieńszy) biegnącego prawdopodobnie od zawirowywacza spalin do zasysacza powietrza gaźnika. Przez to moje pytanie, ponieważ nie doszukałem się odpowiedzi (może źle szukałem) na temat tego zawirowywacza spalin... czy mogę go usunąć całego zaślepiając łączenia wszystkich wężyków (są 3: 2 grubsze i 1 cienki < ten który mi pękł). Jaka będzie reakcja silnika (większe czy mniejsze spalanie i większa/mniejsza moc/prędkość). Jedyne co wiem to brak zawirowywacza spalin w 50ccm daję więcej "zdrowia" silnikowi przez dostarczanie tylko świeżego powietrza.
Pozdrawiam skuterowiczów. ;D
"dostawcy", zgadza się, tak ta dysza wygląda, na każdej jest wybity rozmiar, gwint M4. Vmax bez blokad mam 65km/h, iglica jest na środkowym rowku. Śruba regulacji składu mieszanki wykręcona na 2 i 1/4 obrotu. Kolor świecy - kawa z mlekiem. Przyspieszenie wg mnie jest OK - jak ruszam na światłach za innymi autami to nawet nie mogę mieć gazu na max bo ich przeganiam. Spalanie miałem duże pewnie przez moją wagę (skuter 90kg, ja drugie tyle)i wzrost (duże opory powietrza).
http://i51.tinypic.com/2v1ot91.jpg
tak wygląda mój gaznik, a ten czarny plasticzek z prawej strony do oslona iglicy. Ale nie do tego dąże, niewiem jak odkręcic sruby od dyszy głównej. Kręciłem sruboketem z calej siły i srubokręt przeskakiwał, a srubki stały dalej.
proszę o pomoc
Romet 727 premium 10 przebieg 830km
Mam bardzo głupie pytanka.
1.Jakie są odczucia przy ustawionej iglicy na eco?- pytam poniewaz predkosc maksymalna sie u mnie nie zmniejszyła. Czy moze to byc ruznica mocy na starcie. Na tym ustawieniu co mam teraz muszę dac mu wiecej gazu aby ruszył, a przy drugiej skrajności mniej gazu (czuc z tłumika dużą ilośc spalin przy minimalnym ruszeniu manetką by koło sie zakrecilo). Iglica ustawiana na wyczucie (romet 727 premium 10 2010 rok made in salon Best-moto myslowice).
2. Gdzie znajduje się moduł w romku 727 p.10 i czy w nowym skucie jest on zablokowany czy nie?
romet 727 premium 10 przebieg 836km
Qbixx ja niestety nie pomogę, ale są tutaj mądrzejsi. Zapytam tylko czy wymieniałeś pasek jeśli tak to na jaki?
Kajoj popukaj lekko młotkiem pryśnij wd40 i próbuj, w końcu pójdą. Iglica na eco, skut słaby, gaśnie. Moduł nie wiem.
Arekde dzięki za radę znajdę chwilę to pogrzebie.