3,5l jak na 139QMB to bardzo dużo, powinien palić litr mniej przynajmniej
W czasie dotarcia spalanie może być większe co sam zauważyłem, bo teraz mając już prawie 850km przebiegu, silnik jest już dotarty i zauważyłem, że spalanie zmalało, o ile dokładnie to już jutro napisze, jak będe taką małą trase robić Ełk > Giżycko :)
3100 km. W dalszym ciągu problemów brak (oprócz lekko kapiącego oleju, ale to stwierdziłem, że na zimę sobie zrobię, bo szkoda go odstawiać i czekać na uszczelkę tydzień czy dwa skoro mamy ostatnie dni pogody ;))
Spalanie 2.4 / 100
zaboroo napisał:
Witam. Dziś wieczorem także zostałem się szczęśliwym posiadaczem Routera Bassy :) Zamówiłem go na Allegro z salonu w Łodzi (około 370km od mojego miasta), za 1649zł (transport za darmo). Wczoraj wieczorem złożyłem zamówienie, i dziś 2h temu ku mojemu zaskoczeniu pod blok podjechał samochód firmowy z moim Routerkiem. Dokonałem płatności u kierowcy. Oczywiście przy odbiorze skuterka wszystko sprawdziłem, przejechałem się po parkingu, wszystko było ok. Narazie Basia musi stać do wtorku w garażu, gdyż dopiero we wtorek ją zarejestruje i ubezpiecze, gdyż w sobote urząd nie czynny, a w poniedziałek święto i wszystko pozamykane ;/
Ale i tak do wtorku ją troche poużytkuje na parkingu bądź wokoło garażu ;D
Mam nadzieje, że to był trafny zakup :)
Posprawdzaj wszystko - czy poodkręcane, bo mój kumpel mało by się nie znalazł w szpitalu tak się cieszył tym routerem nie zdążył zrobić 50km. Jedź na najbliższy serwis niech Ci porządnie wszystko podokręcają i posprawdzają. Głośno też o bardzo słabych akumulatorach. ROUTER montuje chińskie pojazdy u nas w kraju z takiego samego stanu importowego w kartonach jak wszyscy pozostali importerzy.
Ile będzie kosztował Cię przegląd gwarancyjny ?
Witam,
Na blacie prawie 1900 km, zmierzyłem spalanie na najniżej ustawie na iglicy i spalił 3l, czyli o 0,5 l mniej niż dotychczas. Na tym ustawieniu na zimnym silniku zamula, a na ciepłym potrafi zgasnąć. Pojadę na regulację lub z powrotem na środkową kreskę w iglicy.
@Diablo
Nie musiałem do żadnego serwisu jechać żeby wszystko podokręcać. Drugiego dnia wszystko posprawdzałem, i nie zauważyłem, żeby coś było za słabo dokręcone. Co do przeglądu gwarancyjnego to nie robiłem szkoda pieniędzy, wole sam wszystko sprawdzić, wymienić w miare potrzeby. Przebiegu już 1100km narazie wszystko jest w jak najlepszym porządku. Silnik został dotarty jak najbardziej, blokada z gaźnika zdjęta, v-max dochodzi do około 70-75km/h, spalanie jest teraz mniejsze - jakieś 2,2-2,4l/100km.
Witajcie, najprawdopodobniej w tym tygodniu zakupie ów skuter, mam nadzieję, że w każdym problemie będziecie mogli mi pomóc, gdyż jestem totalnym laikiem w świecie skuterów.
Co tam Panowie słychać u Waszych Bass? Lato się skończyło ale chyba nie pochowaliście skutów do garaży? Ja mam 2100 km, śrubka odpadła mi od osłony tłumika. Spalanie bez zmian.
Na oponach wyczytałem że ciśnienie winno być 2,8 to prawda tak dużo? To więcej niż w aucie.
Na zimę planuje zalać go świeżym olejem, czy to dobry pomysł i czy przekładniowy też?
Nigdy nie zaszkodzi. Chociaż nie ma takiej potrzeby.
Możesz jak najbardziej zalać silnik świeżym olejem, jeżeli nie będziesz przepalał skutera ani go używał to nie ma mowy, aby skropliła się w nim woda. Za wymianą oleju przed zimą przemawia fakt, że produkty spalania i sadza nie będzie zalegała w misce olejowej przez kolejne zimowe miesiące, a teraz łatwiej je usuniesz. Jeżeli przekładniowy wymieniałeś w tym roku to nie ma potrzeby przy takim przebiegu.
A to dziwne, bo wg instrukcji powinno się na zimę zlać do 0 olej silnikowy i przekładniowy.
Witam,
No i ciśnienie okazało się za duże bo pękł mi plastik koło zbiornika po wpadnięciu w dziurę, na szczęście lekko. Prawidłowe ciśnienie do Bassy to 200kPa przód i 225 kPa tył, co podobno równa się 2 i 2,25 bara. W instrukcji piszą również, aby spuścić benzynę i oleje jeśli skut ma stać dłużej niż 4 miesiące. Ja mam zamiar pobawić się zimą, zatem nic spuszczać nie będę.
Z olejem to bym się mógł jeszcze zgodzić że warto zlać go do zera lub wymienić na świeży aby zanieczyszczenia z oleju nie osadzały się na ściankach ale co do benzyny to moim zdaniem bak powinien być pełny aby nie rdzewiał od środka a z tego co mi wiadomo to benzyna nawet przez rok nie traci swoich właściwości.
Witam wszystkich ;)
Dłuższy czas mnie tu nie było z powodu braku internetu.
Więc jak narazie u mojej Basi narazie wszystko wporządku poza wymianą ślimaka i linki prędkościomierza. Przebieg jak narazie to 2680km, codziennie nią dojeżdzam albo do szkoły, bądź na praktyki. No i Basia sie odwzajemnia bez awaryjną jazdą oraz przyzwoitymi osiągami (v-max 75km/h) licznikowo.
Zaboroo a ile CI pali? Ten ŚLimak i linka była do wymiany po Twojej ingerencji? Wjechałeś w dużą wodę?
Od 2 do 2,3l/100km. Co jest wynikiem myślę, że dobrym. Tak tak jak piszesz Dostawcy, po wjechaniu w dość dużą kałuże. Wracając do domu zauważyłem, że prędkościomierz nie działa. To zakupiłem odrazu nowy ślimak i linke. A tak wszystko technicznie jest w jak najlepszym porządku.
siema co tam u waszych bass ? , u mnie 1225 przebiegu , v-max 75 , dzisiaj 80 ; O
witam jak leci mam juz 1032km przejechane swopja maszynka i mam nadzieje ze przejade co najmniej z 10 razy tyle u mnie v max 75 a mam jeszcze blokady pozdro dla wszystkich
jasne 75 i ma blokady takie bajeczki to możesz wciskać. na tym silniku więcej jak 60 km/h realne nie pojedziesz.
Hahaha v-max 75 z blokadami ;D Paweł to lepiej nie ściągaj blokad bo odleci Ci ten skuter. Z 139QMB da się wyciągnąć na prostej licznikowe 75 więc realne 60-65 nie więcej na serii.