Mój Toros F16 wyciąga max licznikowe 85-90. Na GPS max co udało się osiągnąć to 80km/h na trasie. Na prostej jedzie 70-80 licznikowe, ale to zależy od pogody. Silnik seria, http://img812.imageshack.us/img812/659/shot000001i.png - jak leci ci 75 to znaczy że nie masz już blokad.
Ans przy następnej okazji sprawdzimy ile Twój toros leci bo w te 80 km /h z gps nie chce mi sie wierzyć ;)
Witam Nam zrobione swoim Routerem 459km od nowego i nie wymieniałem jeszcze oleju w silniku i przekładni gdzie mógł bym kupić odpowiedni olej i ile by to kosztowało nie mam za bardzo czasu na szukanie a przy okazji to mój na początku jechał vmax 50km.h dziś już 65 nic nie zmieniałem bo i nie wiem gdzie co i jak i ile jest tych blokad
jak dobrać się do akumulatora Ruter bassa .chce przed zimą go wyjąć i zabrać do ciepłego miejsca
Tam gdzie trzymasz nogi podczas jazdy pod "dywanikiem" znajdziesz klapkę z śrubkami. Odkręcasz i ściągasz pokrywkę i pokaże Ci się akumulator.
DZIĘKI jutro wyjmuje, na Mazurach już za zimno na skuterKapuchon napisał:
Tam gdzie trzymasz nogi podczas jazdy pod "dywanikiem" znajdziesz klapkę z śrubkami. Odkręcasz i ściągasz pokrywkę i pokaże Ci się akumulator.
U mojej Basi 2200 km na liczniki, jeżdżę bardzo mało bo nie ma pogody. Ze złych informacji to rozrusznik kręci ale sobą nie silnikiem, tak zdarzy się 2-3 razy potem pali już bez problemu. Co do prędkość to mam wrażenie że wszyscy bujdy piszą. Mi idzie 60-65 w porywach baaardzo rzadkich do 70, oczywiście bez blokad, licznikowe.
Dzisiaj zamknąłem licznik (80 km/h) - lekko z górki :) - jako, że trochę cieplej i było można iść pohulać.
Ponad 4000 km. Klocki hamulcowe do wymiany na 100%, bo już niewiele pomaga podkręcanie przy kołach.
Podsumowując 4000 km sezon:
- do wymiany uszczelki (olej kapie, z mojej winy - zbyt wysoki stan oleju po wymianie...)
- do wymiany klocki/szczęki (naturalne zużycie chińszczyzny)
- do wymiany tuleja pod silnikiem (skuter pływa po bruku), przyczyna bliżej nieznana, prawdopodobnie głębokie studzienki...
- do wymiany tylna opona (amortyzator, a właściwie jego sprężyna tarła, aż zrobił się w niej głęboki rowek "po obrysie"), opona się rozszczelniła i (nici/guma) powietrze schodziło, doraźnie musiałem dętkę wsadzić (35 zł z robotą)
Czyli generalnie żadnych większych problemów przy zdrowym użytkowaniu.
EDIT: REGULUJCIE HAMULCE - zawsze! Niech są twarde... 2 razy olewałem ten temat, wydawało się, że jest OK, a jak było trzeba hamować awaryjnie, to na drugi pas musiałem się rzucać, bo wciskałem do samej manetki i ledwo hamował...
KONTROLUJCIE STAN CIŚNIENIA W OPONACH!
No ja też ostatnio musiałem podciągnąć hamulce, po tym jak kolega pożyczył skuta, po mojej jeździe nic nie musiałem regulować. Zarzuć na neta proszę fotki z wymiany klocków, bo na necie w temacie cisza. dzięki
Witam wszystkich. Mam problem z swoim skuterem, cały czas swieci mi światło stopu nawet gdy nie trzymam chamulca. Prosze o pomoc bo akumulator długo mi nie wytrzyma. Z góry dziękuje.
antenka napisał:
Witam wszystkich. Mam problem z swoim skuterem, cały czas swieci mi światło stopu nawet gdy nie trzymam chamulca. Prosze o pomoc bo akumulator długo mi nie wytrzyma. Z góry dziękuje.
Czujnik stopu który znajduje się pod klamką hamulca albo się zaciął albo zepsuł.
UżytkownikuzTorunia oraz Dostawcy, nie wiem czy ktoś wam już odpowiedział na waszę pytanie, ale według mnie może być to to samo co ja miałem przy 600km na wysokości kopki słyszałem tarcie jak przyjechałem do serwisu to gość pokazał mi że miałem ODKRĘCONE SPRZĘGŁO! jakiś człowiek z dalekiego wschodu tego nie dokręcił
tak wyglądają hamulce po zdjęciu tylnego koła (te czarne drobinki na obudowie to właśnie przetarte o sprężynę amortyzatora kawałki opony).
Żeby w ogóle zdjąć koło trzeba odkręcić wszystkie śruby mocujące tłumik i odchylić do granic możliwości...
dodge a jakie pytanie masz na myśli? Jak je dokręcić?
kolego z torunia te klocki chyba źle nie wyglądają, wymieniłeś je? Na jakie takie najtańsze? Ile kosztowały?
Lepiej by było gdybyś całkiem zdjął tłumik - bezpieczniej. Jak tak odchylasz do granic możliwości to uważaj żebyś czegoś nie wykrzywił a szczególnie uważaj na okolice mocowania do głowicy. Szczęk hamulcowych jeszcze nie ma potrzeby wymieniać ale z racji że te montowane seryjnie są kiepskiej jakości ( są za twarde ) i lubią zapiszczeć ten pierwszy raz można się pokusić o wymianę.
Tył jest jako taki. Przód, to praktyczne 0. Zresztą logiczne się wydaje, skoro przy hamowaniu cała masa leci na przednie klocki.
Nie wymieniałem jeszcze nic. Czekam na gorszą pogodę, aby zimować skuter, wtedy go rozbieram i robię. Na razie hulam ;)
witam mój hamulec tylni tez potrafi zapiszczeć co prawda, po kilku hamowaniach jadąc ulicami Torunia jest ok, od nowego mam przejechane 603km mam go nie cale dwa miesiące i nie robiłem kompletnie nic nawet przeglądu mały mankament jaki zauważyłem to po nocnym postoju nie od razu łapie rozrusznik zazwyczaj po drugim trzecim razie używam go na okrągło dojazdy do pracy i na ryby nie mam tak naprawdę czasu cokolwiek zrobić przy nim robić nawet gdybym miał co to nie mam kiedy, rozważam zdjąć na wiosnę blokady podobno są nie wiem? spala mi jeżdżąc samemu 2,4l na 100km na początku max prędkość to około 45km/h od jakiegoś czasu bez problemu buja się do 65km/h z wiatrem w plecach miałem ponad 70km,h a podobno po zdjęciu blokad lepiej przyspiesza i podobno ma jeszcze mniej spalać co uważam ze jak na taki pojazd i warunki w mieście ciągłe hamowanie przyspieszanie zaznaczam nie oszczędzam go zielone światło i start. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy jedno śladów .
Skoro nie robiłeś kompletnie nic to Ci długo silnik nie pochodzi. Po 300km powinieneś wymienić olej aby tyle opiłków w nim nie było. Ale każdy robi jak uważa więc się nie wtrącam tylko potem nie pisz że chińskie to gówno i się rozleciało po 2tyś.
witam pracowałem jakiś czas temu w sklepie gdzie było 90% produktów z chrl i nie wiem czemu ale dosyć duża grupa klientów narzekała na produkty tego pochodzenia ja mam swoje zdanie i nie narzekam za coś chinskie to złe taki sam produkt jak każdy inny bynajmniej ja tak uważam a reszta to nie odpowiednia myślę obsługa pozdrawiam Maciej Toruń