Witam mam pytanko kupiłem oponę czy mogę ją sam założyć na felgę czy muszę jednak iść do fachowca i ją wyważać .Koło już zdjęte opona kupiona ,mam kompresor sam nadymam
Ja bym ją wolał iść wyważyć, ale to moje zdanie. W skuterach nie wiem jak z tymi oponami jest, dlatego się ktoś kto robił powinien wypowiedzieć.
hmmm znam kolesia co w f4 przednia opona wymienial przy pomocy 3 srubokretów xD
pytanie czy takie małe kółka się wyważa?
Nie widzę sensu. Wyważa się po to żeby przy dużych prędkościach koło nie "biło" z powodu nierówno rozłożonej masy. Koło skutera obraca się na tyle powoli że nie ma sensu wyważać.
to znaczy śmiało można samemu wymienić A u fachowca naciągają na kaskę że wyważają Pozdrawiam mi założyli u fachowca powiedzieli że wyważali ale na przyszłość chce sam wymienić bo coś sprężyna od amortyzatora mi obciera oponkę i mam zamiar dać dystans pod koło żeby odsunąć koło od sprężyny
Samemu nie polecam, bo można uszkodzić felge, porysować rant i jeszcze uszkodzić oponę.
witam Mam pytanko czy może komuś sprężyna amortyzatora opciera oponę ,u mnie po zmianę opony po kapciu sprężyna robi na oponie taki delikatny rowek na boku opony nie wiem czy to amortyzator zdechł i trzeba wymienić .,czy jak dałbym delikatny dystans z podkładki żeby odsunąć oponę od sprężyny to rozwiąże problem . Ostatni to ja z żoną 100 kilometrów razem zrobiliśmy jakieś 160kg czy możliwe że pod wpływem ciężaru sprężyna się jakoś odkształciła i drzę oponę
Czy odpowiedni rozmiar opony założyłeś?
Nie powinno tak się dziać, żeby amor powoli zdzierał oponę.
Tak opona ma taki sam wymiar założona u mechanikaandrzej2310 napisał:
Czy odpowiedni rozmiar opony założyłeś?
Jeżeli opona taka sama to mogło się zgiąć mocowanie amora albo sam amortyzator.
myślałem o nałożeniu dystansu na tą ośkę z wielowpustem na której jest założone tylne kolo, taką podkładkę wtedy kolo odsunię się trochę w lewo i może obleci .Prośba na namiar na amortyzator tylny do ruter bassa czy rometowskie pasująSuawek napisał:
Jeżeli opona taka sama to mogło się zgiąć mocowanie amora albo sam amortyzator.
Jak zrobisz dystans to zrobi się większa dźwignia więc większa szansa że się bardziej zegnie lub strzeli w czasie jazdy.
masz racje z tą dżwignią sam nie byłem pewny czy dystans to dobry pomysł.Dla tego przed chwilą wymontowałem amortyzator no i niestety krzywy ,miałem ostatni w czasie jazdy małą przygodę opona mi się rozdarła o sprężyne ale to była wina nie dokręconej nakrętki mocującej tylne kolo i wczasię jazdy mi się odkręcała ,koło zaczeło latać na boki a sprężyna obcierała oponę aż przetarła na wylot puki się zatrzymałem to przejechałem kawałek na flaku po poboczu i tak fart że bez wywrotki ,wymieniłem oponę ale po zamontowaniu koła sprężyna amortyzatora prawie stykała się z oponą, po krótkiej jeżdzie sprężyna zaczeła znowu opcierać oponę .Jutro do sklepu i kupuje nowy amortyzator .Suawek napisał:
Jak zrobisz dystans to zrobi się większa dźwignia więc większa szansa że się bardziej zegnie lub strzeli w czasie jazdy.
Jak planujesz wycieczki w dwie osoby to jak już i tak masz kupić amortyzator to weź jakiś markowy. Zmierz i dobierzesz coś lepszego.
AMORTYZATOR TYŁ KEEWAY HURRICANE ZIPP ROMET FACT myśle o takim po zmierzeniu mój ma 27,5cm ale dostałem wiadomość od jednego sprzedawcy z alegro że te amorki co maja 31cm też mogą być podobno od niego kupili do routera
może ktoś wymieniał amortyzator i mógłby coś doradzićdymekgizycko napisał:
AMORTYZATOR TYŁ KEEWAY HURRICANE ZIPP ROMET FACT myśle o takim po zmierzeniu mój ma 27,5cm ale dostałem wiadomość od jednego sprzedawcy z alegro że te amorki co maja 31cm też mogą być podobno od niego kupili do routera
Witam. Dziś wieczorem także zostałem się szczęśliwym posiadaczem Routera Bassy :) Zamówiłem go na Allegro z salonu w Łodzi (około 370km od mojego miasta), za 1649zł (transport za darmo). Wczoraj wieczorem złożyłem zamówienie, i dziś 2h temu ku mojemu zaskoczeniu pod blok podjechał samochód firmowy z moim Routerkiem. Dokonałem płatności u kierowcy. Oczywiście przy odbiorze skuterka wszystko sprawdziłem, przejechałem się po parkingu, wszystko było ok. Narazie Basia musi stać do wtorku w garażu, gdyż dopiero we wtorek ją zarejestruje i ubezpiecze, gdyż w sobote urząd nie czynny, a w poniedziałek święto i wszystko pozamykane ;/
Ale i tak do wtorku ją troche poużytkuje na parkingu bądź wokoło garażu ;D
Mam nadzieje, że to był trafny zakup :)
Gratuluje ale sprawdż cz śruby są dokręcone w szczególności tą która mocuję tylne koło, i jak będziesz wymieniał olej to używaj kluczy nasadowych bo śruby są z dość słabej stali i łatwo je zaokrąglić .zaboroo napisał:
Witam. Dziś wieczorem także zostałem się szczęśliwym posiadaczem Routera Bassy :) Zamówiłem go na Allegro z salonu w Łodzi (około 370km od mojego miasta), za 1649zł (transport za darmo). Wczoraj wieczorem złożyłem zamówienie, i dziś 2h temu ku mojemu zaskoczeniu pod blok podjechał samochód firmowy z moim Routerkiem. Dokonałem płatności u kierowcy. Oczywiście przy odbiorze skuterka wszystko sprawdziłem, przejechałem się po parkingu, wszystko było ok. Narazie Basia musi stać do wtorku w garażu, gdyż dopiero we wtorek ją zarejestruje i ubezpiecze, gdyż w sobote urząd nie czynny, a w poniedziałek święto i wszystko pozamykane ;/
Ale i tak do wtorku ją troche poużytkuje na parkingu bądź wokoło garażu ;D
Mam nadzieje, że to był trafny zakup :)