Więc tak jak obiecałem jest topic.
Tutaj można pisac o tym jakie się ma narzędzia, co się poleca, a co nie. Można zadawac pytania na temat narzędzi itd. Wszystko co związane z narzędziami ma się znajdowac tutaj.
Pamiętajcie, że wszystko widzę :573:
Jak do sprzęgła klucz zrobić o wymiarze 41
kawałek płaskownika albo grubszej blachy i flex do tego i zabawa w wycinankę.
Ja odkręcam kluczem francuskim
Tak
ja tak nie robię
możesz inaczej, prościej i szybciej
tą śrubę co jest na kluch 41 chyba to ja przykręcasz do imadła i chwytasz za talerze i odkrecasz
a klucz to tak jak wyżej kolega napisał płaskownik, szlifierka i suwmiarka i masz zrobione
a czym zdejmujecie kolo magnesoweź?
jarx08 napisał:
a czym zdejmujecie kolo magnesoweź?
jest temat na forum o zdejmowaniu magneta... poszukaj sobie leniu !
Witajcie, nakrętki na sprzęgle są rozmiaru 34 lub mniejsze( z większymi się nie spotkałem) - dot. sprzęgieł skuterówych. Szczerze polecam kupić sobie jedna nasadkę o tym rozmiarze, poniewaz jest to nasadka która wychodzi po za wyposażenie standardowych zestawów narzędziowych. Nasadka ta kosztuje ok 20zl na klucze o rozm 1/2". Nie warto niszczyć tej nakrętki za pomocą kluczy francuskich, imadeł albo śrubokrętów płaskich - jedynie co to można sobie krzywdę zrobić
Pozdrawiam
Film pokazujący jak szybko i łatwo można odkręcić dzwon sprzęgła.
http://www.youtube.com/watch?v=zsP0ENntK74&feature=related
Parki94 napisał:
tą śrubę co jest na kluch 41 chyba to ja przykręcasz do imadła i chwytasz za talerze i odkrecasz
Za nic się nie daje, chyba się zapiekło - seryjne, nigdy nie rozkręcane.
Talerze się nie pogną jak się je mocno wciśnie w imadło tą metodą przemasa?
gof raczej nie -zależy jak mocno , ja ściskałem odwrotnie i biłem śrubokrętem w śrubę ale raczej nie polecam mojego rozwiązania
Odwrotnie czyli jaką
ja mam jeszcze lepszy sposób na odkręcenie dzwonu sprzęgła… biorę klucz od szlifierki kątowej jakiej pudełko twardsze pod spód wsadzam klucz w dziurki on zapiera się o pudełko i odkręcam…
Mi się nie udało (klucz do szlifierki się pogiął), ale nawet udarowy (310Nm) nie dawał rady. Odkręciłem dopiero z kluczem do filtrów oleju, taki łańcuchowy zakładany na dzwon sprzęgła. A wario z blokadą z Allegro za 20zł.
musiałeś mieć jakiś lipny klucz mój jest dobry bo dokręcam dzwon sprzęgła na prawdę mocno i klucz się nie krzywi tylko metalowe pudełko się krzywi
A ja kiedyś na allegro kupiłem klucz elektryczny pod zapalniczkę samochodową za 80 zł
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cc2b9c1ba8919200.html na zdjęciu widać go w oddali. Podłączam go zawsze pod prostownik. Jeszcze się nigdy na nim nie zawiodłem, daje sobie rade z wario i sprzęgłem.
siema co powiecie o kluczach firmy Beast. moze ktos je mial i moze się wypowiedziec
Czy dokręcanie wariatora kluczem elektrycznym jest bezpieczne? Bo po przeczytaniu jednego komentarza na tej stronie trochę się zaniepokoiłem. (tam na dole jest ten komentarz)
Ja robie tak: klucz oczkowy z dluga raczka i z calej sily pierdolnij mlotkiem w raczke i się odkreci i potem tak samo zakrec i masz jak pneumatykiem xD
Adverion napisał:
ja mam jeszcze lepszy sposób na odkręcenie dzwonu sprzęgła... biorę klucz od szlifierki kątowej jakiej pudełko twardsze pod spód wsadzam klucz w dziurki on zapiera się o pudełko i odkręcam...
A ja mam jeszcze lepszy sposób. Po prostu jedną ręką naciskam tylni hamulec a drugą kluczem odkręcam dzwon i gitara ;] xD