wskaznik paliwa

Witam. Ma pytanie. Srednia przejezdzam na skuterze 85 km i wowczas wskazowka paliwa jest bliska zeru. Po wjezdzie na stacje tankuje tylko 3 litry. Bak jest 7 l w tym 1,5 l rezerwy. Co mzoe byc powodem tego stanu? Druga sprawa. Po dluzszym postoju tzn kliku godzinach, nocy skuter Aprilia sportcity 2t przez pierwsze okolo 200 m nie wskakuje na obroty tzn wydaje mi sie ze dostaje za duzo paliwa i tak "pyrkocze" po czym ladnie sie zbiera i smiga elegancko. czy to kwestia ssania? Posiada co stakiego?
Pozdrawiam

Prawdopodobnie pływak do wymiany, albo masz tak dużą rezerwę w co nie wierzę heh :). To normalka w 2t, tak posiada ssanie, na początku włącza się automatyczne ssanie, silnik musi się rozgrzać. Najlepiej poczekać zawsze aż ssanie się wyłączy a silnik spadnie na niskie obroty i potem startować :). Pozdrawiam!

Po pierwsze,pewnie nie tankujesz pod sam korek,ja w swoim zanim dobije do pełna muszę kilkanaście razy strzelać pistoletem i powoli wyciągać końcówkę,po drugie każdy skuter ma ssanie,a im zimniej tym dłużej musi ono chodzić po odpaleniu. Jeśli jest w okolicach 0°C to przynajmniej 5min powinieneś odczekać zanim ruszysz.

HugoBoss nie przesadzaj że pod korek naleje i zrobi 100km dodatkowo he :D. Po coś zrobili tą metalową blaszkę w baku :). Pamiętaj też że paliwo pod wpływem wysokiej temperatury zwiększa swoją objętość, więc tankowanie pod sam korek np: latem, może się fajnie skończyć :D

Hugo prawidłowe wskazanie paliwa w baku jest tylko przy wlączoym silniku?

Ja zawsze leje ponad tą blaszkę i do tej pory jest wszystko OK :D

KrzysiekP przy przekręconym kluczyku w pozycji ON. Tylko zazwyczaj trzeba poczekać aż wskazówka się podniesie.

a jak silnik parcuje to moze oszukiwać wskaźnik?

Pewnie że może :)

Wskaźniki pokazują rezerwę gdy w baku jest mimo to więcej paliwa :D

Wskaźniki w skuterach zawsze oszukują. U mnie, jak mam pełny bak, robię ok 100km i wciąż pokazuje "FULL" czyli wskaźniki zawyżają ilość paliwa w baku.

Witam. Czy moge wyjezdzic paliwo az skuter stanie? Sadze ze bedzie to najlepszy sposob na sprawdzenie ile tak naprawde moge przejechac na baku. Boje sie tylko czy nei stanie sie cos silnikowi albo czy sie nie zapowietrzy. W skuterze jak ankuje to wkladam pistolet max ile mozna tzn jest tam ogranicznik i wowczas tankuje. Jeden, dwa, pstrykniecia i wskaznik pokazuje pelno. Raz zatankowalem pod sam korek i tyle samo przejechalem i skaznik byl na tym samym miejscu co przy tankowaniu z ogranicznikiem.
Pietro w moim skuterze ewidentnie zaniza faktyczny stan paliwa. Co do rezerwy to ma 1,5 l

Możesz wyjeździć do zera, ale będą kłopoty z uruchomieniem, bo podciśnienie nie zadziała jak silnik nie chwyci i nie otworzy się kranik, musiałbyś potem zdjąć rurkę z kolektora która idzie do kranika (nie paliwowa) i pociągnąć ustami aby wytworzyć podciśnienie.

Albo kopać z 20 minut w kopajkę :twisted:

Nie masz w skuterze wtryskiwaczy to możesz się pokusić o wyjeżdżenie do zera.
Skutery w zasadzie mają małe zbiorniki a w zależności od modelu czasami dodatkowo bardziej płaskie niż wysokie. Paliwo wlatujące do baku ulega spienieniu i dlatego zawór odbija tak szybko. W kymco dodatkowo tankowanie to była mordęga bo praktycznie od zera wchodziło normalnie 2-3 litry a resztę trzeba było drobić pomału z delikatnie włożonym pistoletem. Na szczęście w GP mam 11 lirów więc jeżdżę na stacje paliw dwa razy rzadziej :lol:

Suawek, właśnie na wtrysku może wyjeździć do zera, bo z układem wtryskowym jest pompka paliwowa, a z gaźnikiem kranik podciśnieniowy, który bez podciśnienia na pracującym silniku sam się nie otworzy..ewentualnie można w takim przypadku zdjąć rurkę z kolektora i ustami wytworzyć podciśnienie, aby napełnił się gaźnik paliwem.

A jak dostaje się paliwo z gaźnika do cylindra jak nie z powodu podciśnienia wytworzonego w suwie ssania? Kręcąc rozrusznikiem obracasz wałem przez co tworzysz podciśnienie.
Jeżeli konstrukcja i metoda działania wtrysku w skuterze jest taka sama jak w układach wtryskowych silników samochodowych a zakładam że tak jest, to jazda na resztach i wyjeżdżanie paliwa do końca to najszybsza droga do zatarcia wtryskiwacza/y i pompy paliwa.

Ja kiedyś wyjeździłem paliwo do końca i większych problemów z odpaleniem nie miałem. Musiałem tylko ze 2km prowadzić skuter na stacje :D

ja podobnie. Hugo czego podróbką jest gaźnik tekei/takei (TK JAPAN) :?:

Prawdopodobnie podróbka Dellorto