zobaczyłem że można kupić takiego skuta nawet poniżej tałzena . tylko mam wątpliwości. czy dobrze wybieram . pierwszy najbardziej mi się podoba wizualnie, drugi może być mały sprytny a ten trzeci czy nie za wielki ?, taki silniczek go uciągnie ? Wszystkie z okolic 2010 roku , wszystkie mają 6 lub 7 tyś km w liczniku . Odpalają jeżdzą - ogumienie w porzo .
Ten dziwny wydech w kalio ride mnie zastanawia ? to jest zwężka czy ogranicznik jakiś coś ?
1 kallio ride
https://www.olx.pl/oferta/skuter-kallio-ride-50cm3-2-4-kw-CID5-IDlzi9e.html#0d190c5eb2
2 inca / baotian róznie nazywane
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-skuter-CID5-IDlCw8M.html#
3 inca baotian
https://www.olx.pl/oferta/skuter-inka-pon-50-rok-2009-stan-dobry-CID5-IDlzyws.html#ae77dd4de2
Podpowiedzcie mi żeby się na mine nie wsadzić
1- odpada, jakaś nieznana firma i w razie uszkodzenia jakiegoś plastiku można nie dostać nowego. A taki tłumik to przez silnik 2T, jest tam puszka rezonansowa która podnosi osiągi silnika i pozwala na jego prawidłową pracę.
2- przynajmniej jest tego pełno i nie będziesz miał problemów z dostaniem czegokolwiek.
3- na pewno lepszy od dwóch poprzednich, silnik na pewno uciągnie a jego wielkość sprawi że jazda nawet w 2 osoby będzie stosunkowo wygodna.
Wiadomo że za tą cenę szału nie będzie, ale po poświęceniu im odrobiny czasu da się jeździć i nie powinno być źle.
postawiłeś mi cały mój system wartości na głowie hehe. Ta trójka to nie jest czasem rodziną zippem Triad u którego same od siebie pękają plastiki ? Za to na pewno na plus są większe koła bo to chyba 14. a nie 10 lub 12 jak w jedynce i dwójce Nie powiem żebym się nim nie ucieszył oczywiście że zrobiłbym z niego użytek.
a co byś chciał za 900zł?
Paci kupował czasem takie skuty za 600zł, remontował i sprzedawał. Ale w stanie sprawnym już nie szły raczej po 900 tylko więcej.
No chyba że kupił za 300 i 200 dołożył. To może za 900 by puścił jeżeli wiele roboty przy nim nie było.
Wiec na pewno można kupić skuter poniżej 1000zł. I prawie na pewno trzeba bedzie do niego dołożyć.
O to odkładanie mi chodzi ,o to dokladanie. Bo pół biedy jak są czesci inna sprawa zeby z butow cena nie wyrywala. Najorzej jak to jakieś wynalazki a nie skutery. Trafiłem do was bo moim marzeniem był simsonek skuterek ale jak zobaczyłem to wariactwo cenowe to powiedzialem BASTA nie przyloze reki do tego. Za 2000 bo tyle chca za simka do jazdy to juz jamacha majesty 125 się zaczyna albo kymco daelim 125. Dlatego szukam czegos do jazdy za mniejsze pieniadze. Zobaczymy czy takie podejscie mi sie sprawdzi. Gdyby mi przyszło wymieniać cylinder z głowicą w tym trzecim chinczyku to też jak w simkach ma znaczenie żeby to była firmowka ten cylinder? Bo inaczej bedzie licho chodzil?
yamaha majesty 125 lub daelim 125 (kymco to kymco a daelim to daelim i nie mieszaj) w stanie innym niż śmierć kliniczna za 2000zł? Chyba grubo przesadziłeś bo nie znasz realiów.
A teraz posłuchaj - skoro masz na ta zabawę budżet 1000zł to w zasadzie cię na tą zabawę nie stać.
Nie ma znaczenia czy za skuter dasz 900zł czy 9000zł bo potem są koszty niezależne od wieku sprzętu… a do tego w tych wiekowych może być tych kosztów więcej. I nie jest to tak że są proporcjonalne do ceny skutera. Wnerwiają mnie goście co mają np. łyse gumy ale nie kupią nowej opony za 60-90zł tylko używaną i wiekową za 15zł bo “nie opłaca im się” inwestować w tani skuter. I ten syf za 15zł nie jest za bardzo lepszy od tego co mieli.
600 czy 900zł to w zasadzie cena za jaką nie opłaca się sprzedawać jeżdżący skuter wiec większość z nich zapewne ma coś nie tak lub trzeba w nie zainwestować i właściciel o tym wie. Wtedy taka cena 900zł za sprzedaż staje się kusząca.
Wiec się bardzo mocno pilnuj wybierając sprzęt w tej cenie.
Zamieszalem z tym daelimem chodzilo mi o Grand Dinka ale wybaczcie mi bo jestem na poczatku swojej drogi ze skuterami. Wyczuwam mocny sens w tym co piszesz i to w dodatku pewnie poparty mocną praktyką. To inaczej . Jestem z Myszkowa pod czestochową , zawezilem wyszukiwania do woj ślaskiego Czy jest ktos na forum ze slaska, kto mi pomoze osobiscie obejrzeć wybranka do jazdy. Sporo ofert jest z jaworzna rybnika i rudy.Naturalnie za rekompensatą.
PODPOWIEDZCIE ILE TRZEBA JEŻDZIĆ żeby zedrzeć oponę do łysej na tylnym kole - skuter romet kółka 10 cali . Z przodu wygdląda całkiem dobrze. oczywiście przyjmuję normalną eksploatację a nie jakieś szaleństwa.
normalna eksploatacja to bardzo płynna definicja. i zależy też od dróg po jakichś ktoś jeździł.
Ale skoro są bardzo nierówno zużyte to zakładał bym jednak lekkie szaleństwa lub duży przebieg (a mniej zachodu z wymianą przedniej jest wiec tylnej nie zmieniał)
Tu nie ma reguły. Ja zanim zmieniłem koła na nowe to przejeździłem około 35 tysięcy km. I opona nadal wyglądała jak nowa. A jak ktoś szaleje to zedrze oponę w tydzień. Nie daj sobie wmówić że ktoś nie szalał tylko opona się naturalnie zużyła - one są z dość twardej gumy i żeby była łysa to trzeba by przejechać ze sto tysięcy.
Już się wyjaśniło romecik miał przebiegu 15 tysi ale tak jak pisał Wombat musiał się ktoś wyzywać.
Michalk dziękuję za wyjasnienie . Slucham co do mnie mówią użytkownicy i to wygląda indywidualnie bo 6 tysięcy i kobitka 50+ wymieniała obie na nowe --jazda po asfalcie.
W międzyczasie pojawił się taki barton od pierwszego wl 5 tysi ma najechane opony ok , przy rozruchu nie kopci Ani białym ani czarnym. Lekko tylko zakurzyl .
Jak myślicie -godny uwagi ?
https://www.olx.pl/i2/oferta/sprzedam-skuter-barton-2008r-CID5-IDlGxW4.html#:ba2b45e19b
ze 1 zdjęcia i jednego zdania opisu to sobie można… zdjęcie ocenić. No zdjęcie ładne.
Michalk jak Ty to robisz że takie przebiegi kręcisz takim zippem. Co sezon wymieniasz tlok z cylindrem? Strasznie mnie to zaintrygowalo .To może powinienem zippa np quantum szukac? Bo widziałem takich sporo.Jak to robisz ? Co sezon kapitalka czy co sezon inny skuterek tyko tej samej marki.?
Wombat chodzi mi o to czy to nie jest jednorazowka. Tzn czy spotkales w zyciu takie BARTONY i czy to bedzie jakas chinska typówka czy moze jakas rzadkosc do ktorej bedzie ciezko o graty. Rozmawiałem z klientem i wszystko się trzymało kupy. Jeśli wizja lokalna się potwierdzi z zapewnieniami to jest to obecnie mój nr 1.
to jest typowy chiński skuter. wszystko łatwo dostać i nic egzotycznego.
jak ma nie pościagane blokady to ludzie potrafią tym zrobić i 20-30 tys km bez remontu w trybie “dziadek jedzie na rybki nad jeziorko”. Młodzież ma znacznie krótsze przebiegi. Ale naprawia się to tanio.
Na MichalK nie patrz bo on ma biegi - a to oznacza że nie musi piłować żeby jechać. I nawet sie na takie przebiegi nie nastawiaj. Chińskie biegówki generalnie i od zawsze są trwalsze (jeżeli chodzi o silniki i napęd) od skuterów z automatem
Wombat, to ja już nie muszę błądzić ! Już wiem czego szukam ! Potrzebuję chińskiej biegówki z płaską podłogą !
Są takie ryżowe odpowiedniki simsonka skutera ? - z biegami i płaską podłogą ?
zaczynasz odlatywać. chcesz za 1000zł kupić skuter którym bezawaryjnie pokonasz milion kilometrów. Z płaską podłogą, biegami i jeszcze na dużych kołach pewnie + xenon + szyberdach…
To nie tak . Nie mam orientacji. Dlatego pytam mądrzejszych od siebie Czy to czego mi potrzeba jest dostępne . Rozumiem że moje oczekiwania nie mają pokrycia w praktyce i nie ma skuterów - biegówek poza simsonem.
Wombat - to jest dążenie do ideału którego często nie ma . Ty to wiesz że nie ma a ja się dopiero dowiaduję że go nie ma ale chodzi o to żeby najbardziej jak się tylko da - zbliżyć się do osiągnięcia jak najlepszego efektu - czyż nie tak ?
Poprawcie mnie jeśli się myle . Żywotność nowego skutera określam na 10 tysięcy i nadaje się do remontu (pomijam dziadków na rybach co 30 tys potrafią wykręcić bo to rzadkie przypadki) . Natomiast żywotność nowego chińczyka - od razu odblokowanego to będzie ok 5-6 tysięcy ?
Zauważyłem w ogłoszeniach dużo tzw okazji gdzie chińczyk ma 4, 5 lub 6 tys przebiegu (relatywnie mało) ale był użytkowany jako odblokowany. Są to ładne skutery niezmęczone wizualnie tylko silnik bardziej zużyty . Z czym się będą wiązały wydatki na najbliższy remont?
1 Same pierścienie ? - raczej wątpię by to załatwiło sprawe
2.Tylko cylinder i tuleja ? tego się spodziewam .
3. Coś więcej ?
4. jeszcze coś więcej ???
twoje założenia sa słuszne ale kompletnie błędne :). Możesz sobie coś zakładać ale wszystko zależy od poprzedniego użytkownika.
Liczy się stan w chwili zakupu a nie co ten model by mógł jakby… itd