Witam serdecznie, to mój pierwszy post tutaj i proszę Was o pomoc:
Noszę sie z zamiarem kupna skutera o poj. 125cm3 mam pewne typy i chciałbym byście pomogli mi w wyborze, moje typy to:
- honda pcx 125
-honda sh 125
- yamaha xenter 125
- yamaha majesty s 125
Skuter głownie do miasta, dodam ze jestem wysoki 190cm wzrostu.
Ja mam od ponad miesiąca Honde PCX 125 . W mieście rewelacja v-max 110km/h. W korkach bajka.Kolega ma Downtowna 125 w mieście porażka. Co do twojego wzrostu to raczej PCX nie bedzie dobry.Możesz wyglądać jak dorosły na pocket biku :P
Przy tym wzroście to polecam tylko Kymco Downtown.
PCX jest malutki
Na SH i Xenterze będzie Ci nie wygodnie.
Kymco downtown wydaje mi sie trochę wielki jak na przeciskanie sie przez zatłoczone miasto, ale ja sie nie znam dlatego proszę Was o opinie.
W podobnym wątku zaproponowałem jeszcze jedna maszynkę i również Tobie poleciłbym zainteresować się jeszcze jednym skuterem a mianowicie SYM GTS 125i ( jedyne co może Ci w nim nie odpowiadać to fakt, że jest niestety duży).
Dawidsuper8 napisał:
W mieście rewelacja v-max 110km/h. W korkach bajka.Kolega ma Downtowna 125 w mieście porażka.
W mieście latasz 110 km/h ? Nieźle.
Możesz rozwinąć myśl swojego kolegi który twierdzi że Downtown 125 w mieście to porażka ?
WodzuWGK napisał:
Dawidsuper8 napisał:
W mieście rewelacja v-max 110km/h. W korkach bajka.Kolega ma Downtowna 125 w mieście porażka.W mieście latasz 110 km/h ? Nieźle.
Możesz rozwinąć myśl swojego kolegi który twierdzi że Downtown 125 w mieście to porażka ?
Dawaj Dawid, tez chętnie się dowiem co go "poraziło" :):):)
A co powiecie na coś takiego:
http://otomoto.pl/yamaha-x-max-prawo-jazdy-kat-b-M4123056.html
Ja "choruję" na starą Majesty. Jeden z nielicznych 125 gdzie można wyciągnąć nogi. Dla mnie to ważne a mam 180cm wzrostu więc nie tak znowu mało. Idealne połączenie kompakta z krążownikiem (jeśli chodzi o pozycję kierowcy).
http://www.scooter-station.com/ttesimages/scooters/nouveautes2009/Yamaha_YP_125_Majesty_ac4pz.jpg
majesty ładniutka stary pantheon 125 2t też mi się podoba mam i jedzie sie jak na kanapie i 14,8km jest czym pocisnąć jak na 125 tylko ten stosunek wagi do mocy przekracza j....ana choć nie każda częśc 0.0993 a część 0,110
Cos chyba pomyliles. Pantheon do 1999r 125 2t lapie sie lekko na ustawe. Nie mam przy sobie papierow ale sprawdze i podam dokladnie.
Wracając do tematu gdzie potrzebowałem pomocy, co powiedzie na ta yamahe x max z którą wkleiłem link? Nada się na miasto i małe wypady za miasto dla mnie przy wzroście 190? nie jest za duża na manewry po mieście?
Cześć Wszystkim.
A moje zagadnienie takie; chcę jeździć na wycieczki za miasto z dziewczyną,ważymy razem duuużżooo! jaki skuter 125ccm nas powiezie,jaki da radę? Który jest wygodny dla dwóch osób?
Pozdrówka
duży
Taki ktory ma stosunek mocy do masy na poziomie 0,09999
B4rtek napisał:
Taki ktory ma stosunek mocy do masy na poziomie 0,09999
Nie zapominajac przy tym o dopuszczalnej mocy .
WodzuWGK napisał:
Dawidsuper8 napisał:
W mieście rewelacja v-max 110km/h. W korkach bajka.Kolega ma Downtowna 125 w mieście porażka.W mieście latasz 110 km/h ? Nieźle.
no latami tam gdzie można np. Wisłostrada od Centrum Sportu,Most Północny,Most Siekierkowski.
kolega co kupił Kymco sam uwaza ze na miasto jest troche za gruby.
Ale wiadomo kazdy kupuje to do czego mu potrzebny taki sprzet.
Ja kupłem PCXa do mista bo praktycznie tylko po nim jeżdze, kolega zakupił wtedy nowego Downtowna bo lata w trasy :)
Słuchajcie też , jestem na etapie szkukania 125 i wybór zawęża mi sie do trzech modeli Piaggio X9,
Honda S-Wing i w tej chwili wpadł mi w oko SYM GTS 125i EVO który zaproponujecie ? Z tego co dotyczytałem jest tez SYM GTS 125i (bez EVO) który jest chyba lepiej wyposażony - czy to prawda.
Ps. do tej pory jeździłem Torosem GP500 - rozumiem że o zwrotności w korkach będę mógł zapomnieć wybierajac którąś z tych 125?
a moze nówke rometa ?
http://www.romet.pl/Moto,MAXI_125,20,667,14051,2014.html
Kochani, za duża do przeciskania się w korku to jest Honda Goldwing. Nie róbcie z tych 125-tek jakichś potworów- krążowników. DownTown w zupełności nadaje się do miasta i poza brakiem możliwości wyprostowania nóg jest wygodny.
maryba napisał:
Słuchajcie też , jestem na etapie szkukania 125 i wybór zawęża mi sie do trzech modeli Piaggio X9,
Honda S-Wing i w tej chwili wpadł mi w oko SYM GTS 125i EVO który zaproponujecie ? Z tego co dotyczytałem jest tez SYM GTS 125i (bez EVO) który jest chyba lepiej wyposażony - czy to prawda.
Ps. do tej pory jeździłem Torosem GP500 - rozumiem że o zwrotności w korkach będę mógł zapomnieć wybierajac którąś z tych 125?
a moze nówke rometa ?
http://www.romet.pl/Moto,MAXI_125,20,667,14051,2014.html
Oczywiście, że kup Rometa. Na pewno będziesz miał okazję nim często pojeździć - do serwisu :)
Pół biedy jak zrobią od ręki, gorzej jak wstawisz na pół roku i sezon minie :)
A z wielkością 125-tek nie przesadzaj, może to nie Toros F16 ale spokojnie w korkach dasz radę. To nie ciągnik z naczepą tylko zwykły mały miejski skuter.