Toros el Clasico - kilka pytań.

zapomnialem dodac ze te zebatki pasuja do naszych motorków z ogara czy łosia (mają dziury na sruby)- trzeba pamietac ze 16 zebow nie wejdzie chyba ze wymiana łancucha a mamy lancuch 428 - 15 zebow tez raaczej nie wejdzie tak jak pisalem mam 14 i wymmienie jutro albo we wtorek - napisze co i jak

Dzięki znalazłem.
Kupię tą 15 i spróbuję. Jak nie wejdzie to będę miał fajny breloczek do kluczyków :D

Daj znać czy wymiana modułu coś dała. Ja puki co muszę koło wyprostować gdzieś, bo powyżej 60 bije kiera, że heeeej, więc i tak szybciej nie jeżdżę.

picadero a sama wymiana zębatki wpłynęła coś na prędkość? Albo czy chociaż obroty przy wyższej prędkości się zmieniły?

Jeszcze jedno pytanie.
Nie zauważyłem w moto filtra paliwa.
Jest ale nie znalazłem?
Jest to nie potrzebne?
Może było by dobrze jakiś filtr zamontować?

Zamontuj - zawsze to żaden syfek nie zapcha gaźnika. Ale najlepiej tankować na dobrej stacji i nie będzie problemów. Ja leję na BP i od nowości nie widziałem co w gaźniku siedzi.

''emilos'' dziękuje za odpowiedź słuchajcie jak będe go kupował to mam o coś pytać dokąłdnie co sprawdzać i wgl..?
czy jak zmienie zebatke na taką jak wy tu piszecie to stracę gwarancję.?

Ja bym osobiście zaproponował ten model. To jest to samo tylko w stylu współczesnym. Dodatkowo ma wskazania paliwa i podgrzewane manetki :)

http://allegro.pl/hit-2012-motorower-zipp-toros-m50-gratis-dostaw-i2399907879.html

Zębatka i gwarancją się nie przejmuj, bo jak się coś stanie, to z powrotem dasz tą fabryczną zebatke i oddajesz do serwisu :)

Dzisiaj facet chciał mi takiego sprzedać :)
M50 wygląda fajniej, tak bardziej motocyklowo. Ale zawsze te prawie 800 PLN piechotą nie chodzi. Silnik jest ten sam w każdym razie.

Sebus jak go będziesz kupował, to sprawdź czy ma wszystkie śrubki i równe koła. Nie do końca chce mi się wierzyć, że ja swoje przednie pokrzywiłem. Poza tym możesz być na 99% pewny, że oprócz gaźnika, który jako tako muszą ustawić na przeglądzie zerowym, będziesz miał wszystko nie wyregulowane. No i przed pierwszą jazdą sprawdź czy wszystko jest dokręcone.

aaa ok Dziękuje już biore wolne i zasuwam po motorek..

emilos napisał:

Ze trzy godziny szukam już tej zębatki. Im więcej szukam tym mniej wiem którą kupić.
Proszę poradźcie mi bo zgłupieje. Chcę na początek 15 zębów. Oglądałem tą moją i jest bez dziurek na śrubki (trzyma się na taką zawleczkę), ma 7mm grubości i w środku 14/17mm. No i nie mam pojęcia czy łańcuch mam 428 czy 420?
Taka będzie dobra:
http://moto.allegro.pl/zebatka-przod-428-15-king-los-ogar-900-zipp-romet-i2419652522.html

Możesz spokojnie kupić tą zębatkę, będzie pasowała na 100%

Ja się poddaje :(
Dwie godziny się morduję z regulacją gaźnika, a świeca ciągle czarna i przy ruszaniu jakoś się dławi. Przeczytałem ze 3 tutoriale i nic nie rozumiem już. Czy ten gaźnik jest jakiś inny? Wkręcam, czy wykręcam mieszankę, efekt ten sam. Poza tym nic się nie zgadza. Jak wykręcam mieszankę to się nie dławi tylko zwiększają się obroty. Wkręca się na luzie do 10k, ale tylne koło nawet nie drgnie. Ogólnie wszystko nie zgodnie z żadnym tutkiem. Pomóżcie proszę i dajcie linka do jakiegoś tutoriala dla młotków, albo wytłumaczcie mi to jeszcze raz proszę jak to dobrze wyregulować bo zbaranieje.

Jeżeli regulacja gaźnika nie pomaga, a świeca jest czarna sprawdź sobie luz zaworu ssącego, podejrzewam że jest zbyt duży ;)

Jeśli to ten górny, to wyregulowałem na 0,05. Nie mam szczelinomierza 0,07 więc dolny ustawiłem tak, że 0,1 nie wchodzi a 0,05 ma luźno.

Panowie, mam oto taki gaźnik.. niech mi ktoś powie, za co odpowiada śruba z sprężyną, a za co obok bez sprężyny? Która od mieszanki, a która od obrotów?

http://www.naprawskuter.pl/czesci/7E3BC2B8-DB19-401A-BDB7-85A809742994.JPEG

Ze sprężynką jest od obrotów, a ta obok od mieszanki.

ok dzięki... Powiedzcie mi czy to jest ważne, aby podczas regulacji wlać trochę benzyny do świecy według poradnika?

http://www.skuterowo.com/duze-spalanie-slabe-osiagi-sam-dokonaj-przegladu-poradnik/

Co daje wlanie benzyny do świecy i ile znaczy trochę? Parę kropel, czy np 10ml...?

PS: Mam czarną okopconą świece, a więc muszę wyregulować gaźnik i zamierzam skorzystać z powyższego tutka... ;)

A po co wlewać benzynę? Odpal motorek, pojeździj tak żeby się zagrzał, następnie zmniejszaj mu dawkę paliwa odkręcając śrubkę od mieszanki (pół obrotu - powoli) jednocześnie dbając o obroty - druga śrubka tak żeby były w granicach 1500-1800. No i żeby nie gasł.
dalej tak jak w opisie.
Trochę pojeździć i sprawdzić świece.

Nie mam pojęcia po co benzynę tam lać, dlatego pytam... Tak w tutku napisali i troszkę mnie to zastanawiało...

Dziś byłem w autoryzowanym serwisie TOTAL-MOTO w Dąbrowie Górniczej celem ściągnięcia blokad... Gościu powiedział, ze koszt to 50zl i od reki zdejmują wszystkie, tylko musie się jeszcze dowiedzieć, gdzie one się znajdują. UWAGA! Mój motorower to TOROS El CLASICO z homologacją od ZIPPA zakupiony w Realu. Gość w mojej obecności wykonał telefon do ZIPPA i pyta o blokady gdzie jakie są... I wiecie co mu odpowiedzieli? NIE MA ABSOLUTNIE ŻADNYCH BLOKAD! Motorower jedzie 60-65km/h i nie więcej! Powiedzieli mu jedynie, że można próbować z różnymi modułami CDI, ale jeśli cokolwiek to da to minimalnie i nie warto sobie tym d... zawracać... Całą rozmowę dokładnie słyszałem obu stron także jedynie co możemy zrobić to:

1. Kombinować z modułami CDI (ten co mamy fabrycznie, też jest odblokowany)
2. Zmienić zębatkę zdawczą
3. Na prawdę dobrze wyregulować gaźnik i wymienić świecę na jakąś konkretną np NGK, bo to co mamy to jakieś chińskie dziadostwo.
4. Wymienić cylinder.

witam , dziś poodwiedzałem pare salonów motorowych ..Niegdzie nie mozna było znaleźć takie motorku jak Toros El Clasicos
wiecie moze gdzie mozna znaleźć ten o to motorower.?
Dziękuje

Wyłącznie w sieciach REAL, CAREFOUR no i na Allegro są. Ceny wszędzie takie same 1800-2000zł.

Poszukaj tez na necie. Ja np znalazłem we Wrocławiu.
http://www.siglo.pl/motoryzacja/motorowery/motorower_toros_el_clasico.html