Toros el Clasico - kilka pytań.

reactor napisał:

Tym się nie przejmuj. Przypuszczam, że każdy miał to samo. Ja sam miałem 80% tego co ty i wszystko we własnym zakresie sobie porobiłem :)

Tak bardzo to się nie przejmuję i motorek kupiłem między innymi po to, aby nim trochę pojeździć i trochę w nim pogrzebać.

Wychodzę po prostu z założenia, że nasz rodzimy "producent" powinien sprzedawać sprawne pojazdy, a poza tym kiedy kupuję nową rzecz na gwarancji to, ani chwili nie waham się z niej skorzystać.

Ja przypominam, że odpowiedzialność za złożenie i dopuszczenie do ruchu motoroweru nie ponosi PRODUCENT, a IMPORTER, którym to jest ZIPP. Producent wysyła motorowery w częściach do Polski, gdzie następnie importer, w tym przypadku ZIPP, podejmuje się lub zleca innej firmie składanie i przegląd zerowy. Także Panowie, to nie Chińczycy zawinili, a nasi rodacy. To Polak, Polakowi zgotował taki a nie inny los w związku z naszymi maszynami...

Właśnie to mniej więcej miałem na myśli i dlatego też świadomie użyłem określenia >>rodzimy "producent"<<. Nie mam żadnych pretensji do Chińczyków.

Produkty firm Romet i Junak też mają podobne pochodzenie, a jakość chyba trochę lepszą. Tak, tak, wiem, że są droższe i może dlatego.

Moim zdaniem, jakość produktu można poprawić poprzez zwiększenie wymagań jego odbiorców (konsumentów), a więc między innymi roszczenia gwarancyjne. Stąd, zawsze skwapliwie korzystam z uprawnień gwarancyjnych.

Może ktoś z was znalazł sklep z częściami do naszych Torosów, bo kierunek się połamał i potrzebuję też gumową nakładkę na podnóżek kierowcy.
Przed zakupem napisali mi z Torosa, że mają wszystkie części do swoich motorów, a jak napisałem 3 dni temu żeby mi przysłali adresy sklepów gdzie można części kupić, to nie odpowiedzieli do tej pory.

marcelicho napisał:

Mój egzemplarz różni się od pozostałych tym, że ma srebrne błotniki i tuleje przednich teleskopów.

Coś mi mówi, że wszystkie zdjęcia w profilach są skopiowane z strony Torosa :p, ja mam identyczny jak twój. Nawet dolną osłonę łańcucha zdjąłem bo tarła :D

Mam dla was przykra wiadomość... Z tymi torosami to nas wychujali... Wczoraj byłem w serwisie w związku z wymianą przedniej opony i dowiedziałem się sporo na temat naszych torosów od autoryzowanego serwisu...

Przedewszystkim gośc od razu powiedział, że nikomu tego nie poleca i że jest to najgorsze gówno z jakim miał do czynienia... Oprowadził mnie po swoim sporym serwisie i pokazał 10takich sztuk które przyjechały do niego na serwis i wspominał o 10, które juz odesłał do importera... O co chodzi?

Rekordzista jaki u niego był, to miał przejechane niecałe 100km. Oprócz tego, że wszystkie były nieskręcone i nie wyregulowane, to też wszystkie miały jakieś bicia koła, a niektóre opony to robiły zygzaki. Jak mi obrócił koło kilku z nich, to dostałem ciężkiego szoku. Na tym można było się zabić... Leci dosłownie wszystko, a przebiegi były rzędu średnio 10-50km... Widziałem wylane amortyzatory, poblokowane/zaklinowane skrzynie biegów, krzywe koła, wypadające manetki gazu, zerwane i powkręcane łańcuchy w zębatki, jednemu tłumik został na drodze bo był lekko chwycony śrubami, pokrzywione ramy (dwuślady)... Gość powiedział, że ma już dosyć ich i nie przyjmuje do serwisu, bo nawet nie ma gdzie. Twierdzi, że ich nie da się zrobić bo... ZIPP nie posiada części na wymianę ŻADNYCH! Nawet opon (muszę sam kupić, za własne pieniądze) Powiedział, że jak coś to muszę jechać do reala, Tam pojechałem i zapytałem o to wszystko i zgodzili się przyjąć mi go, ale na zasadzie, że oni odsyłają do importera i nie wiadomo kiedy wróci... Zrezygnowałem więc. Szczerze jak to wszystko zobaczyłem, to naprawdę mam obawę wsiąść i jechać tym wynalazkiem... :/

Rozmowa z właścicielem serwisu TOTAL-MOTO w Dąbrowie Górniczej.

No to żeś mnie nastraszył teraz.
Dziwne tylko, że nasze jakoś jeżdżą. Mi się wydaje, że niektórzy biorą moto z hipera i nie sprawdzając śrub i bez wyregulowania i sprawdzenia wszystkiego wsiadają i chcą świat objechać. Nasuwa się pytanie, ile z tych awarii jest spowodowana nie prawidłową eksploatacją. To tylko Motorower z hipermarketu.
Ja bym się nie martwił, bo znając mechaników to lubią przesadzać.
Co do części to nie znalazłem za wiele części do motorowerów. Jutro lub w poniedziałek zadzwonię do Torosa i sobie z nimi pogadam. Puki co wypatrzyłem już kilka sklepów z częściami do moto i coś sobie najwyżej dobiorę.

Hej, dzisiaj odkręciłem pokrywę przedniej zębatki. U mnie ma 13 zębów, łańcuch 39 ogniw. Tylnej nie sprawdzałem.
reactor, jeśli mieszkasz gdzieś koło Dąbrowy Górniczej to możemy sie spotkać aby porównać nasze piździki. Ja mieszkam w Czeladzi.
pozdrawiam

Wydaje mi się, że większość tych problemów gwarancyjnych polega na tym co pisał emilios. A co do mechaników to rzeczywiście potrafią nieźle pokolorować wiele przypadków gwarancyjnych. Emilios te sklepy o których mówisz to jakieś lokalne czy internetowe?

Dzwoniłem dziś do serwisu Zippa w wawie na Młodnickiej. Gość powiedział, że części do elClasico nie ma, czekają na dostawę kontenera z częściami i mam dzwonić w połowie następnego tygodnia.
Zadzwoniłem też do Torosa. Pani powiedziała, że kontener z częściami ma być, ale nie wie czy w ciągu tygodnia, czy trzech tygodni. Będą części na pewno bo muszą owe części do swoich motorów zapewnić.
Jeśli chodzi o bicie kierownicy (powiedziałem, że jest to dość powszechny przypadek wśród użytkowników na forum internetowym), to powiedziała, żeby zgłosić w serwisie i jeśli stwierdzą, że jest to wina źle zrobionej felgi to wymienią na nową.

R2_D2 mieszkam w Sosnowcu w dzielnicy Kazimierz Górniczy. Co do spotkania to bardzo chętnie. Obecnie nie pracuje więc jestem w pełni dyspozycyjny :)

OK, myślę, że po niedzieli nadarzy się okazja do spotkania tak gdzieś koło środy. Miejsce? Może Dom Kultury na Kazimierzu?
Co do godziny to jeszcze nie wiem, na pewno po południu.
aaa, jak pogoda będzie deszczowa to nie przyjadę, bez sensu moknąć.
pozdrawiam,

co myślicie o zdjęciu zabespieczenia z iglicy w gażniku

Na gaźniku się nie znam, ale jak się komuś uda jakiś mod to proszę o info i może jakieś fotki.
Puki co sprawdziłem filtr powietrza i nie znalazłem żadnej zwężki. Znalazłem za to filtr stożkowy. Dziwne, że wg. książki na przeglądzie jest nasączanie go olejem :/
W róże wydechowej przy łączeniu z kolektorem też żadnej zwężki nie ma.
Pozostaje gaźnik i moduł zapłonowy i coś może jeszcze.
Niestety zaobserwowałem wyciek oleju z silnika. Tzn. od dołu jest zapaćkany olejem. Nie wiem czy z silnika, czy ze skrzyni. Może ktoś wie jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni i ile powinno go tam być, bo silnikowego jakby nie ubywa.

durkamarek1 napisał:

co myślicie o zdjęciu zabespieczenia z iglicy w gażniku

Po ściągnięciu zabezpieczenia z iglicy nie odpalisz silnika...

emilos napisał:

Niestety zaobserwowałem wyciek oleju z silnika. Tzn. od dołu jest zapaćkany olejem. Nie wiem czy z silnika, czy ze skrzyni. Może ktoś wie jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni i ile powinno go tam być, bo silnikowego jakby nie ubywa.

Jest tylko jeden wspólny olej w silniku i skrzynce biegów, poziom sprawdza sie bagnetem z prawej strony.

No to ja jestem następnym posiadaczem Wonjana pod nazwą Zumico GR 200.
Motorower mam od sierpnia zeszłego roku, na blacie 1200 km. Tak jak u każdego słaby na 4 biegu.Poza tym problemów nie ma. Zmieniłem moduł ale nie ma rewelacji. Chcę pokombinować z przednią zębatką, ale gdy się zwiększa V max to motor będzie słabszy np. na podjazdach. Czy zębatka 17 poprawi prędkość nie osłabiając go za mocno?.
PS.
Myślał ktoś nad tarczowym hamulcem z przodu. Ciekawe ile z tym byłoby zabawy i jakie koszta.

dareks20 napisał:

Myślał ktoś nad tarczowym hamulcem z przodu. Ciekawe ile z tym byłoby zabawy i jakie koszta.

Nie opłacalna sprawa. Sporo rzeczy jest do wymiany zaczynając na lagach, feldze, tarczy, zacisku, nowej klamce z pompką dodatkowo wężyk na płyn hamulcowy. Ogólnie jeśli bardzo Ci zależy to możesz poszukać używanych części a tylko tarcze i klocki hamulcowe kupić nowe z tym że dobrze wyregulowany hamulec bębnowy hamuje bardzo podobnie do tarczowego.

No to zabrałem się za wymianę zębatki - niestety zbyt krótki łańcuch na taką zębatkę - popuściłem go do końca tyle ile można i brakuje :( - powinna wejść zębatka 14 - ewentualnie dłuższy łańcuch

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ee40049854a2a2e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6d6e9c76ef4e728.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6e912f0f1fc1bf2c.html

Picadero to co wymyślisz coś z łańcuchem? zakupisz albo coś? Bardzo ciekaw jestem jak będzie po zmianie zębatki :)

R2_D2 No nie ma sprawy. Ja obecnie mam dużo czasu, także terminy i godziny dowolne. Tu moje GG jak coś. 4603363

po zdięciu zabespieczenia mała półokrągła metalowa blaszka iprzestawieniu iglicy w najniższe położenie silnik wkręca się na 8 tys jaki olej polecacie do silnika mam lotos semisyntetik 10W/40