Toros el Clasico - kilka pytań.

dzidziol0 napisał:

witam serdecznie
dzięki wielkie za poprzednie porady.
Mam kolejny kłopot leci mi paliwo z wężyka który jest podpięty pod gaznikiem. Na wolnych obrotach tak sporo leci jak dodam gazu to przestaje lecieć z dołu ale za to chlapie z boku gażnika chyba z takiej śrubki która jest na malutki śrubokręcik i która jest w gażniku osadzona tak jak by w takiej tulejce. Pomocy czy to już się zaczeło sypanie czy muszę z tym do mechanika czy to można samemu w garażu zrobić. Proszę kolejny raz o pomoc. Serdecznie was pozdrawiam.

sluchaj w gazniku masz taka blaszke ,wygieta prawie na 90stopni, ktora z koleji zabezpiecza przed zbyt duzym opuszczeniem sie i zbyt duzym "podejsciem do gory" pływaka. Musialbys rozkrecic gaznik, jesli ta "blaszka" bedzie odlana z plastku(a takowe tez widzialem) to kicha. jesli nie to musisz ja tak ustawic,zeby plywak swobodnie sie podnosil i opuszczal w gazniku. nie moze zbytnio sie unosic, bo wtedy bedzie Ci przelewac benzyne. Zwroc tez uwage na to,zeby nie chaczył gdzieś po boku dolnej obudowy gaznika.
p.s. sorki za błędy ale pisze z komorki ...

czy wymieniał z was ktoś cylinder na 80cc? Idzie zima i mam zamiar to zrobić :)

witam w tym tygodniu zamierzam kupić nowego toros el clasico i mam takie pytanie jak
mam 14 lat i 165 wzrostu czy będzie mi się dobrze jezdziło i czy jest ciężki i jaki olej lać na początek będzie to mój drugi motorower najpierw maiłem skuter który w sobotę sprzedałem

zientas77 napisał:

Ja wymieniałem i dobrze sie sprawuje jak narazie żadnej awarii.

A wie ktoś może jakie gwinty mają lusterka w tych motorkach ?

demon682 napisał:

zientas77 napisał:

Ja wymieniałem i dobrze sie sprawuje jak narazie żadnej awarii.

a czy w wolnej chwili mógłbyś mi wysłać co mam kupić i do jakiego silnika, bo już się pogubiłem. Najlepiej jakiś link do allegro. Zależy mi na jakimś dobrym towarze. Skoro masz w tym doświadczenie to pewnie wiesz więcej niż ja. Pozdrawiam.

Witam! Mam mały problem i prosiłbym o pomoc. Otóż, gdy wrzucę bieg to nie odskakuje wajcha zmiany biegów. Gdy nogą podniosę wajchę można wrzucić następny bieg. Co może być przyczyną? Czy obejdzie się bez rozkręcania silnika?

Siema. To cię stary muszę zmartwić ale chyba masz mały problem całe szczęście zima jest i dużo czasu na grzebanie i naprawy.Na początek zacznij od tego linku http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=6005
mam nadzieję że to to jeżeli nie to jest jeszcze kilka możliwości ale wszystko wiąże się z rozbiórką.

zientas77 masz tutaj kilka linków :
http://allegro.pl/cylinder-glowica-kpl-72cc-ogar-900-king-czoper-los-i3780527150.html

http://allegro.pl/cylinder-glowica-80cc-kpl-romet-ogar-900-a500-ws50-i3789384855.html

http://allegro.pl/cylinder-glowica-king-los-ogar-72-cm-kpl-jakosc-i3783151769.html

Mam pytanko o ile grubsze opony mogę wstawić do tego moto ?

Też mam Torosa el clasico na pojemności 49ccm leciał mi na 3 biegu ok 45 km/h. na 4 50-55 max niedawno założyłem zestaw 72ccm narazie leci mi na 4 65km/h ale przejechałem dopiero 40km więc trzeba go jeszcze dobrze dotrzeć .Po dotarciu powinien lecieć na zębatce zdawczej 17 zębów ok 75km/h. Pozdrawiam wszystkich

Ja w swoim torosie mam na tyle 80/90/17 a z przodu 2,5-17 nie jest najgorzej ale na przód dam na wiosnę troszkę szerszą

Witam Panowie (i może Panie) :)
Mam do Was prośbę, czy mógłby ktoś zrobić zdjęcie mocowania podstawki centralnej w Torosie m50? Przed zimą miałam mały wypadek i musiałam zdemontować ją, a teraz po prostu nie mogę sobie przypomnieć jak mocowana jest sprężyna oraz do czego służy półksiężycowa blaszka, którą również musiałam zdjąć. Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)

ŚWitam serdecznie wszystkich. W moim Torosie zaczeło się dziać coś takiego. Po dodaniu gazu na maksa na każdym biegu zavzyna się dusić i szarpie a jak dodaje po trochu zaczyna się rozpędzać. Zmienia się ta sytuacja jak startuję od jedynki ale wkręcam silnik na maksymalne obroty aż do 11tyś obrotów na 3biegu rozpędza się do 60km/godz i po włonczeniu 4biegu odkręcam gaz na maksa i koniec jazdy zaczyna się dusić i zwalniać. I tak do pkoło 45km/godz. Muszę wtedy pomalutku dodawać gazu i utrzymuje się prędkość 45km/godz. Niema szansy jechać szybciej. Prosze o pomoc bo już mam dosyć takiej jazdy. Bardzo prosze o wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

wyreguluj gaźnik

dzidziol0 napisał:

ŚWitam serdecznie wszystkich. W moim Torosie zaczeło się dziać coś takiego. Po dodaniu gazu na maksa na każdym biegu zavzyna się dusić i szarpie a jak dodaje po trochu zaczyna się rozpędzać. Zmienia się ta sytuacja jak startuję od jedynki ale wkręcam silnik na maksymalne obroty aż do 11tyś obrotów na 3biegu rozpędza się do 60km/godz i po włonczeniu 4biegu odkręcam gaz na maksa i koniec jazdy zaczyna się dusić i zwalniać. I tak do pkoło 45km/godz. Muszę wtedy pomalutku dodawać gazu i utrzymuje się prędkość 45km/godz. Niema szansy jechać szybciej. Prosze o pomoc bo już mam dosyć takiej jazdy. Bardzo prosze o wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

A jakieś sugestie jak wyregulować ten gaźnik??

Czy ktoś by mi mógł pomóc w regulacji gaźnika? Nie mam pojęcia jakto zrobić , może chociaż jakiś link do strony gdzie to jest wytłumaczone??

Regulacja gaźnika jest bardzo prosta
Tutaj masz filmik w którym wszystko masz opisane

http://www.youtube.com/watch?v=R_VvgbQOEn4

Ponawiam prośbę o zdjęcia bądź schematy montowania stópki centralnej :)
Bardzo proszę o pomoc.. :)

Zdaje się, że jest przykręcona na cztery śrubki do silnika. Po przymierzaj to na pewno odnajdziesz odpowiednie dziury śrubowe :)