Toros el Clasico - kilka pytań.

Mariusz właśnie patrzyłem na tą osłone ale bałem się ją odkręcać żeby tam nic nie zepsuć, słuchaj co mam wpisać w googlach?? Regulacja sprzęgła?? A i kojażycie jak z tym kranikiem od paliwa kranik w poziomie zakręcony tyle kojaże a jak jest rezerwa a jak normalna jazda?? Z góry dziękuję za pomoc.

Mariusz właśnie patrzyłem na tą osłone ale bałem się ją odkręcać żeby tam nic nie zepsuć, słuchaj co mam wpisać w googlach?? Regulacja sprzęgła?? A i kojażycie jak z tym kranikiem od paliwa kranik w poziomie zakręcony tyle kojaże a jak jest rezerwa a jak normalna jazda?? Z góry dziękuję za pomoc.

Szukam w goglach i nic mi nie wychodzi może ktoś tu ma link do stronki na której jest pokazana regulacja lub podciąganie sprzęgła o którym mówił Mariusz. Prosze o pomoc.

dzidziol0 napisał:

kranik odkręcony jest w tedy kiedy przekręcisz w dół , zakręcony gdy jest poziomo, a do góry rezerwa

A i nie lej oleju takiego jak platinum który kosztuje 30 zł a zalej go castrol power 1 10w40 4t lub motul albo mobil 1. Platinum nie polecam jest to olej z niższej pułki , o tym można się przekońąć po ok 5 tys kilometrów. ja osobiście leje castrola i motor ładnie się wkręca na nim przy 8 tys obr miałem 65 km/h. A za castrola dałem 32 zł.

Witam.
Z kranikiem juz wiem co do oleju też ale jeszcze ze sprzęgłem nie wiem jak je naciągnąć?? Ktoś mi w tej kwestji pomoże??

Odkręcasz tą pokrywkę na 2 śruby - nie bój się, nic się nie wyleje ani nic nie zepsujesz. Pod nią zobaczysz dźwignię i na jej środku śrubę z rowkiem na której jest nakrętka. Poluzowujesz tą nakrętkę i wkręcasz odrobinę płaskim śrubokrętem tą część w środku. Potem dokręcasz nakrętkę i sprawdzasz jak zachowuje się sprzęgło. Klamka sprzęgła na końcu powinna mieć około 1cm luzu.

po zdjęciu pokrywy wsadzasz w rowek płaski śrubokręt i odkręcasz kluczem 10 nakrętkę potem śrubokrętem wkręcasz o 1-2 obroty tą "śrubkę" następnie dociągasz nakrętkę kluczem i sprawdzasz czy jest okej jeśli nie to od początku :P
to naciąganie co masz pod bakiem to skręć całkowicie żeby w przyszłości móc łatwo je naciągnąć :)

Witajcie.
Bardzo wam dziękuję za pomoc.
Jak tylko się z tym sprzęgłem uporam to zdam relacje jak mi poszło.
Jeszcze raz wam dziękuję.

Witam.
Panowie dzięki za porade uporałem się ze sprzęgłem.
A teraz się zastanawiam nad obrotami silnika jakie powinny być bo u mnie przy nagrzanym silniku to wachają się między 3,5T a 4T obrotów. I zastanawiam się jak się reguluje obroty. Jeszcze raz wielkie dzięki i czekam na kolejną trafną pomoc.Pozdrawiam.

Obroty w/g producenta na luzie powinny być 1.4t. Z doświadczenia wiem, że lepiej troszkę więcej niż mniej. Dobrze je ustawiać na włączonych światłach. Do regulacja obrotów na biegu jałowym jest taka bardziej wystająca śrubka ze sprężynką w gaźniku.

Nie wiem jak wy, ale ja regulację sprzęgła mam na lince od sprzęgła. Jest w takiej czarnej osłonie na lince gdzieś w okolicach baku.

gaźniki w naszych torosach się trochę zmieniły wiem bo ja mam już inny śrubka od regulacji jest po prawej stronie są tam dwie jedna (pierwsza) od mieszanki i druga od obrotów i nią regulujesz właśnie obroty :)

Cześć
Mój synek postanowił sobie ustawić zawory.Znalazł na necie jakiś poradnik i rozregulował cały silnik. Czy ma ktoś z was jakiś manual aby ustawić to porządnie ? Teraz jak zwykle słyszę - Tata ratuj.

Musisz mieć szczelinomierz z listkami 0.05 i 0.07mm. Zawór ssący (górny) ustawiasz na 0.05, a wydechowy (dolny) na 0.07. Po odkręceniu tych okrągłych korków zobaczysz nakrętkę i mały kwadracik w środku. Najpierw odkręcasz chromowany korek który jest na lewej pokrywie silnika od góry. Jak zajrzysz do środka to zobaczysz fragment koła magnesowego zaplonu. Ustawiasz tak aby w tym otworze pojawiła się kreska z literą T. Dopiero potem zaczynasz regulację zaworów. Odkręcasz te korki na głowicy i sprawdzasz palcami w górę i dół czy jest jakikolwiek luz zaworowy - jeśli nie ma to musisz obrócić wał silnika o jeden obrót i znów ustawić kreskę z T. Potem zabierasz się za te korki. Odkręcasz nakrętkę kluczem nasadowym i palcami wykręcasz trochę ten kwadracik. Następnie pod niego wkładasz odpowiedni listek szczelinomierza i dokręcasz kwadracik do oporu palcami. Następnie pilnując aby listek szczelinomierza nie wypadł - dokręcasz nakrętkę kluczem nasadowym. Po tej operacji wyciągasz powoli szczelinomierz - powinien wyjść z lekkim oporem. Drugi zawór ustawiasz identycznie.

Witam
Mariusz patrze na te śrubki i zastanawiam się która to perwsza a która dróga. Są dwie po lewej i po prawej?? Lewa do czego? Prawa do czego?

ta od strony tylnego koła to od mieszanki ta od przedniego od obrotów :)

Koledzy mam problem

Mój moto na każdym biegu potrafi kręcić do ok 8/9 tys obrotów a na 4 dostaje takiego muła że nie pojedzie więcej niż 50 km/h. Wyjąłem iglice , na przepustnicy nie ma żadnej blokady przepustnica otwiera się do końca. A więc co to może być bo jak jadę pod wiatr to nie umie ujechać nim normalnie brak mocy choćby paliwa nie dostawał a iglicę ma już podniesioną do końca. Czy myślicie że to może być wina dyszy głównej ? jaka dysza siedzi w naszych motorkach z roku 2013 ? jakie macie gaźniki ?

Mój tak miał jak mu wymieniłem zębatkę z przodu z 13 na 15 zębów więc wiem co czujesz :)
Jak swojemu dam za szybko gazu to też go zamula. Może spróbuj rozpędzić go łagodnie?

Nic mi to nie daję czy się rozpędzam powoli czy szybko. Prędkości osiągam większe gdy na każdym biegu kręce do 9 tyś obrotów , to w tedy 4 wrzucam przy 55 km/h a na czwórce ta prędkość się będzie utrzymywać

Ja mam wszystko fabryczne ale mój moto jest z 2012 więc nie pomogę. Wygląda to tak jak byś miał jakąś blokadę. Jak się kiedyś pytałem majstra o blokady, to mówił, że jak idzie 60km/h to blokad nie ma. Może w 2013 zaczęli zakładać jakieś blokady, bo nawet licznik dali tylko do 60.

Mi sie zdaje że jak jest połączony króciec z gaźnikiem to tam jest taka uszczelka , i czy ona nie ma mniejszej średnicy niż króciec. Albo dysza jest za mała , a wiesz może jaka siedzi dysza w tych gaźnikach ? ja mam gaźnik Huafeng , tak na nim pisze.