Toros el Clasico - kilka pytań.

Dzisiaj mam piewszą wymianę oleju , ponieważ zrezygnowałem z przeglądów gwarancyjnych to muszę wymienić olej sam i zakupiłem castrol power 1 10w-40 4t , co sądzicie o tym oleju ?

I gdzie w torosie znajduje się filtr oleju ? bo w instrukcji obsługi pisze że trzeba go wyczyścić po 300 km

Używam motula, ale o castronlu słyszałem, że jest dobry.

Filtr oleju w torosie? Nie zaobserwowałem, a wymieniałem olej już kilka razy.
Jak będziesz wymieniał, to przy zlewaniu podnieś mu tyłek. Można też kopką pokombinować. Więcej wtedy zleci oleju.

dzięki za odp

Słyszałem że podobno jest jakieś sitko od strony sprzęgła po prawej stronie po odkręceniu pokrywy , czy czyściłeś to już ?

Nigdy tam nie zaglądałem. Jak znajdziesz te sitko to napisz.

Witam mam taki problem jak wrzucę 4 to mój toros zamiast przyśpieszyć to zwalnia albo utrzymuje taką samą prędkość

Mój ma to samo , kumpel ma zumico gr 200 i mówi że na przepustnicy znajduję się blokada taka blaszka przez to mamy mało gazu w manetce i zwiększ dawke paliwa na iglicy , to w tedy pojedzie ok 70 i nie będzie go mulić

Ja miałem iglice na 3 opuściłem ją na 2 bo maszyna na dotarciu więc i tak nie jeżdżę ma full manetce a spalanie trochę niższe gdy mam full gaz to i tak 65km/h domykam :)
Ot taka ciekawostka jak ja jechałem 65km/h to koledze który jechał za mną skuterem pokazywało 80km/h czyli zamknął zegar i tu pytanie który zawyża lub który zaniża :P

Wiecie może gdzie znajduję się filtr powietrza bo muszę go przeczyścić

DarkWolfPL napisał:

Wiecie może gdzie znajduję się filtr powietrza bo muszę go przeczyścić

Pod siedzeniem.

Filtr pod siedzeniem ale musisz mieć trochę sprytu żeby to wyciągnąć i go nie uszkodzić :P

Emilos Dzieki :) a tak przy okazji... dlaczego podczas postoju na biegu jałowym z gaźnika leci mi paliwo przez ten wężyk z dołu? czy to wina gaźnika? oraz w czasie jazdy zdarza sie że też zacznie lecieć .

ten wężyk to odpowietrzenie/spuszczanie paliwa z gaźnika, nad tym wężykiem masz śrubkę sprawdź czy jest dobrze dokręcona

Mariusz954 sprawdzilem ta srubke i doslownie o 1setna milimetra ja dokrecilem. Jutro podczas jazdy zobacze czy dalej leci... jesli tak to zglosze na gwarancje i mam nadzieje ze mi to naprawia... dzis cisnałem nim 64km/h i mial prawie 12tys obrotow... to blokad chyba nie ma ?

zależy ja miałem przy 60km/h 10 tys obrotów więc zmieniłem przednią zębatkę z 13z na 14z i przy 65km/h mam jakieś 9tyś więc przy 10 tys obrw miał bym jakieś 70km/h

Do ile obrotów maksymalnie kręcicie na dotarciu ?

Bo ja mam przejechane 350 km i docieram go w ten sposób żeby nie obciązać silnika a na prędkość już tak nie patrze bo 40 km/h to za mało dla niego i bardzo sie silnik męczy , a czym sie szybciej jedzie tym lepsze chłodzenie silnika. Ja jechałem wczoraj 55 km/h i miałem 6,2 tys obrotów

Shadow09876 napisał:

Mój ma to samo , kumpel ma zumico gr 200 i mówi że na przepustnicy znajduję się blokada taka blaszka przez to mamy mało gazu w manetce i zwiększ dawke paliwa na iglicy , to w tedy pojedzie ok 70 i nie będzie go mulić

a gdzie dokładnie znajduje się ta blaszka?

Dołączam do grona posiadaczy Torosa, prześledziłem całą pogawędkę i moje pytanie brzmi(jaki mam kupić filtr powietrza) Chodzi mi o średnice itp. Tak żebym mógł to samo powtórzyć sprzedawcy w sklepie motoryzacyjnym.

zientas77 napisał:

Shadow09876 napisał:

a gdzie dokładnie znajduje się ta blaszka?

Dokładnie nie wiem bo ja jeszcze tego nie rozbierałem , tylko wiem z przykładu kumpla że niby nad iglicą ,

Witam serdecznie.
Jestem tu nowy i od niedawna jestem chyba szcześliwym użytkownikiem TOROSa El Clasico .
Mam do was kilka pytań.
Przeczytałem dzisiaj calutki temat i chciał bym opisać Wam moją zabawe z tym motorowerkiem.
Jest to mój pierwszy motorower z biegami. Jak dla mnie to jeździ się fajnie i wyglą super.
Ale zaczynają się schody. Oczywiście po całej regulacji którą zrobiłem sam tz. linki sprzęgła , hulców. Mam przejechane 300km i zastanawiałem się nad przeglądem lecz po skontaktowaniu się z serwisem wuem że przegląd kosztuje 229zł to chora cena. Olewam tą całą gwarancje bo warunki są śmieszne. No zastanawiam się jaki olej powinienem nalać po 300km. A i czy ktoś z was miał problemy ze sprzęgłem bo ja linke naciągnełem do końca a i tak jak się troche nagrzeje to po wrzuceniu jedynki na skrzyżowaniu to zaczyna mi mopek ciągnąć do przodu. Proszę o pomoc w tej właśnie kwestji. A mój mopek wkręca się na 4biegu do 8,5tyś obrotów, i jedzie na maksa po prostej nawierzchni 58km/h. Szału nuema ale frajda duża z jazdy . Proszę Was o pomoc z tym sprzęgłem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

dzidziol0 siemka
Jeśli chodzi o olej to ja przy 200km zalałem orlen platinum moto 4t 10w40 cena za litr ok.30zł mogę go polecić bo spisuje się naprawdę dobrze wcale nie gorzej niż castrol czy motul a cena niższa :P
Jeśli puszczasz hamulec i na 1 ci rusza bez dodania gazu to ci ciągnie odkręć po prawej stronie osłonę (na 2 śrubki krzyżak) i podciągnij w googlach poszukaj poradnika jak to się robi :P