Toros el Clasico - kilka pytań.

U mnie działa - to diodka podłączona do jakichś kabelków - zapewne "łapie" sygnał telefonu podobnie jak te świecące naklejki doklejane do telefonów. Mi to niepotrzebne - wolałbym żeby dioda spełniała funkcję rezerwy paliwa.

A więc licznik działa dobrze poprostu trzeba inaczej poprzekładać linkę od prędkościomierza żeby była dłuższa wtedy nie zacina się u mnie to podziałało mój v-max to 75 km/h przy 8000tyś. obrotów mierzyłem to jadąc obok forda focusa mojego taty Mój prędkościomierz pokazywał wtedy ok. 72km/h czyli oszukuje o jakieś 3 km/h :-)

Mam w moim moto tylko wymieniony i moduł filtr na stożkowy.
Ostatnio wyregulowałem zawory żeby lekko pukały i mogę w końcu przegazować normalnie moto a ono nie zgaśnie będe się jeszcze bawił z gaźnikiem jak coś da to napisze

w moim po niespełna 2100km biegi powoli już siadają z 1 na 2 trzeba 3 mocne kopy żeby wszedło klaksony odleciały po 1000km a migacze po niespełna 500km .

mlody zrób fotkę i wrzuć to zobaczę jaki trzeba kupić filtr

Witam wszystkich posiadaczy clasiców. Mam problem z swoim motorkiem, a wygląda tak: Kiedy ruszam obojętnie z jakiego biegu i dodaje gazu około tak 3 cm to wchodzi na obroty fajnie ale gdy juz manetke bardziej pocisne to jakby go zalewało i dupa. Motorek zwalnia i pluje sie. Drugi problem wygląda tak że obrotomierz dosłownie nie działa kiedy kupiłem torosa działał normalnie bez żadnych zastrzeżeń, teraz nic moge walić manetką ile wejdzie i nic. Kto coś wie na ten temat proszę o pomoc. Z góry dzięki ;) Pzdr. dla ''Szczęśliwych posiadaczy tych motorków ;D''

SOB musisz wyregulować gaźnik a obrotomierz jak byłem na przeglądzie to
im zgłosiłem i mi go naprawili.
Gaźnik musisz sobie sam wyregulować bo jak oni mi wyregulowali do fabrycznego ustawienia to nie szlo nim wcale jechać bardzo się dusił i 45km/h to był max. Teraz śmigam nim 70km/h. Musisz większość się pobawić sam

pytanie do mariusa220 czy wymieniałeś dyszę lub filt powietrza bo u mnie(mam motorek 2 miechy) kręcenie gaznikiem nic nie daje 55 max wymiana zębatek też

Spokojnie wymieniaj filtr. Na prędkości jeśli zyska to max do 5km, ale za to znacznie szybciej się zbiera i nie dusi go przy odkręcaniu manetki na max. Filtr stożkowy bardzo ładnie się prezentuje - Uwaga zmienia znacznie dźwięk :) Jest głośniejszy motorek :)

Moja maszyna jedzie na prostej średnio 60-65.

Ja mam ten filterek od tego sprzedawcy i polecam go zakupić, bo cena przyjemna i z kolankiem niezbędnym!

http://allegro.pl/filtr-powietrza-stozek-siatka-chrom-tuning-37mm-i2497262272.html

durkamarek nic na razie nie wymieniałem podniosłem tylko iglicę na ostatni znak podregulowałem gaźnik i śmiga.
Jak będziesz regulował to musisz słuchać jak motorek reaguje, i manetkom jak dasz gazu to nie musi ci się przydławić jak się dławi to jeszcze trzeba regulować obiema śrubkami powietrzem i obrotami.
Życzę powodzenia. Napisz czy pomogło.

mam pytanie może nie w temacie ale marka ta sama. mam zumico gr200(Wonjan wj50) przebieg 1300 z silnika kapie olej . co może być przyczyną .? może uszczelka?? chciałbym również wymienic olej. czy tro prawda że skrzynia i cylinder są zamoczone w tej samej misce olejowej?? jeśli tak to jaki olej najlepszy . dzięki za odp;)

Siemka
Mojemu Classicowi stukneło 2300km. Olałem przegląd po 2000 bo sezonu zostało może ze 2 miesiące, a w następnymi tak już będzie po gwarancji. Olej jak kapał, tak kapie ale byłem u majstra który stwierdził wyciek z pod zębatki zdawczej. Wymiana z uszczelniaczem ok 50PLN. Taniej niż przegląd :) . Wyciek jest minimalny, więc się nie śpieszę z naprawą.
Krawiec w 4T jest jeden olej i wszystko tapla się w jednej misce. Dziwne tylko, że do mojego powinno wejść wg producenta 1l oleju, wg majstra 750ml, a weszło z 600ml i jest max na bagnecie :/
Jeśli chodzi o olej najlepszy to każdy ma swój "najlepszy". Na pewno nie warto na oleju oszczędzać i kupować jakiegoś badziewka. Ja docierałem na fabrycznym do 300km, potem na semi syntetyku którego nazwy nie pamiętam. Po 2000 zalałem motul ful syntetyk (jakoś tak wyszło). Facet w sklepie od 4 lat sprzedaje motula i nawet sam na tym jeździ, a był święcie przekonany, że to półsyntetyk :). Na syntetyku trochę jak by lepiej silniczek pracuje.

Pewnie że lepiej - mój też pracuje jak powinien.

więc olej syntetyczny najllepszy powiadacie ?? bo gdzies wyczytałem że stosuje się tez mineralny. a niewiem jaki jest wlany bo nie serwisuje czym przejebałem gwarancje wiec chce wymienić sam. czy w tych silnikach normalne jest wyciekanie oleju z miski olejowej??

ja jeżdze 1300 km bez dolewania i są objawy tego więc musiałem tylko rozwiac wątpliwości czy jest wspólny olej dla podzespołow

Wszelkie wycieki oleju z silnika nie są normalne. Czasem wyciek jest na tyle mały, że wystarczy częściej kontrolować poziom i ewentualnie dolewać.
Tak na prawdę to olej ma wiele parametrów nie tylko tych które są na butelce. Poszukaj w necie a dowiesz się dlaczego warto lać syntetyk i kiedy zmienić na półsyntetyk. Minerał nadaje się do docierania silnika i do starych silników żłopiących olej.

okej dzięki ale u mnie ten wyciek był na nakrętce oleju potem zrobiła się plama na całej kapie od spodu silnika. a czy zacinanie się biegów mogło byc spowodowane brakiem oleju czy powodem było też cos innego?? cięzko było zrobić redukcję z 3 na 2 i wtedy zacinała się skrzynia i wyskakiwał albo 2 albo 4 bieg.

panowie odnośnie gażnika,wspomniane tu było że srubkę od paliwa przy regulacji wykręcić o 360 stopni mniej więcej a drugą ustawiać obroty.u mnie odkręcenie najedną czwartą i ustawieniu obrotów do 2 tys. nie wchodzi na obroty nie mówiąc o dalszym odkręcaniu regulacji od paliwa świeca wymieniona i cały czas czarna co radzicie

krawiec1909 biegi też mi się zacinały i moto szarpało i gasło jak było zimne jeżeli się trochę znasz to rozbierz skrzynię biegów(jak byś chciał rozbierać to napisz to dokładnie wyjaśnię ci co masz zrobić)

Albo oddaj do serwisu ale czasami naprawa w serwisie może być strasznie długa ,ja za wymianę kół czekałem prawie 2 miesiące.

reactor mam pytanie ma dokładnie taki sam filtr jak ty.
Jak go kupowałem gościu w sklepie mówił że filtr lepiej będzie działał jak kupie do niego specjalną piankę koszt. ok.20zł.
używasz takiego czegoś???
Bo ja nie

nic mi o żadnej piance nie wiadomo... powiedz coś więcej jeśli wiesz? Jakaś naciągana historyjka tak mi się zdaje...