Toros el Clasico - kilka pytań.

marius220 płatność dokonasz przez konto a z przesyłką powinno być napisane co i jak. Szczerze mówiąc to znalazłem ten link w tym temacie parę stron wcześniej, a sam osobiście nic nie kupowałem z tej stronki.

tnt kupiłeś na tej aukcji sam cylinder i tłok? Gdzie znalazłeś tokarza który Ci wykonał całą robotę?

Skąd my to znamy :)
http://www.barton-motors.pl/p,s,oferta,s2,ranger_classic.html

Mam krzywą felgę z przodu i tak się zastanawiam czy nie wymienić na 18 z hamulcem tarczowym. ciekawe jak by to wyglądało i ile jeszcze by mnie to kosztowało żeby na przód wsadzić tarcze. Na przykład tą http://www.morettiparts.pl/produkty/szczegoly/kod_FELMRFI3PRZTA18A1,60AYAM000

do dzikchu
tokarzy jest sporo i takie splanowanie tłoka to banał,z tym iż ja miałem tłok którego po splanowaniu o 1,2 mm pozostała cienka ścianka nie wiem ile to pochodzi ,jak na razie jest ok.Jak masz problem ze znależieniem tokarza to możesz mi podesłać .Koszt to niewiele ponad koszt wysyłek '
pzdr

PS-wykonanie takiej operacji to ok 30min-1 godz żadna filozofia
poszukaj na youtube

witam mam jedno pytanie odnośnie blokad czy tłumnik wchodząc do cylindra nie ma zwęzki.po wykręceniu jest tam wspawana rurka.czy nie mógł by być przykręcony samą krazą a rurkę odciąć i rozwiercic spaw w tłumniku

durkamarek1 wydaje mi się, że tłumik nie jest blokadą. Na niższych biegach motorower wkręca się do oporu (tj do ponad 9 tysięcy obrotów). Jedynie na 4 biegu zamula. Spróbuję zmienić pojemność na 72cm i zobaczymy jakie to da rezultaty. Podejrzewam, że sporo racji ma tnt mówiąc, że mamy po prostu badziewny silnik. Przy najbliższej okazji zmierzę sprężanie i wszystko wyjdzie na jaw. Wam również zalecam ten zabieg. Wtedy dopiero przekonamy się co nam sprzedał zipp...

a jeszcze co do postu tnt, nie wydaje mi się, żeby tóczenie tłoka było potrzebne. Skoro zmieniamy pojemność cylindra to po mojemu zmieniamy jedynie jego szerokość, wysokość tłoka się nie zmienia, czyli że nie trzeba by toczyć. Skoro mocowanie sworznia w tłoku się zgadza to powinno wszystko być ok

Ma pytanie czy też macie tak że jak jedziecie 60 to obroty rosną a prędkość nie. Ja mam tak i czeka mnie chyba wymiana licznika. :-(

Tak dokładnie młody. u mnie to nawet wskazówka jak już dociągnie do 70 i obroty dalej rosną, to nagle coś się dzieje dziwnego z prędkościomierzem i prędkość spada szybko do 60 mimo iż obroty rosną i jadę coraz szybciej :) Mówiąc w skrócie, ten prędkościomierz jest nic nie wart i nie ma się co nim sugerować!

małe pytanko co przerobiliście że motorek ciągnie 60 i więcej u mnie trochę ponad 50. blokad podobno nie ma a wymiana zębatek na 14 lub co gorsza 16 to porażka

Durkamarek1 pierwsza rzecz to kiepski prędkościomierz, więc tak na prawdę to nie wiadomo ile to cudo leci. Ja nic nie przerabiałem. Motorek w miarę jak się zwiększa przebieg, pozwala jechać coraz szybciej. Mi na baaardzo długiej prostej i lekko z górki pojechał z dwa razy max 73km/h wg. tego dziwacznego prędkościomierza. Zdarzało się, jeszcze parę razy, że jechałem mniej więcej tak samo szybko, ale prędkościomierz dochodził do 63, następnie spadał do 58 a ja przyśpieszałem cały czas. Wymiana zębatki na 15 to porażka. Z 14 podobno nie jest tak źle.

Zakładałem zebatke 14 i są jej plusy oraz minusy, a wygląda to tak:

Plusy
- silnik bardzo ładnie i lekko pracuje przy 60km/h,
- zmiana biegów stała się zdecydowanie płynniejsza i milsza w obsłudze.

Minusy
- silnik na 4 biegu w ogóle nie ciągnie, można powiedzieć, że bieg jest fizycznie, ale tak naprawdę to go nie ma. Nie odczuwamy żadnej różnicy w prędkości między 3 a 4 biegiem.
- motorek na tej zębatce nie pojedzie szybciej,
- zdecydowanie trudniej wkręcić silnik na wyższe obroty,
- lekka góra i konieczność redukcji biegu (silnik zdecydowanie słabszy).

W ostateczności, wróciłem do fabrycznej zębatki 12, jednak na 14 też całkiem fajnie się jeździło mimo wielu jej minusów. Może najlepszą alternatywą była by zębatka 13? Taką zębatkę fabryczną ma R2_D2 jak się nie mylę i sobie ją chwali :)

reactor u mnie jest fabrycznie 13 i jest ok. Silnik ma siłę rozpędzić moto na 4 nawet pod lekką górkę. V max jak już pisałem miałem ponad 70km/h więc nie jest źle. Tylko niestety wyje przy tym jak nie wiem co. Wkręcałem go maksymalnie na jakieś 7,5k obrotów. Nie wiem czy można więcej bo te wycie trochę mnie przeraża. Z tego co czytałem to skutery wkręcają nawet na 12k obrotów, tylko to trochę inny silnik.

Na zębatce 14 chyba wyżej go nie wkręciłem jak na 6k, zaś na 12 i 2 biegu to spokojnie wkręcam na 10,5k i wiem, ze by się wkręcił dalej, ale te dźwięk z silnika jest tak przerażający, że boje się dalej go wkręcać... Ale poszedł by do 11k na 100% i to nie z górki, a na prostej!

A Vmax u siebie to ja miałem 90km/h z górki, na długim odcinku około 400m. 10,5k obrotów i pisałem o tym gdzieś w okolicach 4strony chyba... Niestety, nie mam pomysłu jak to udokumentować...

do szikchu tłok powinien być skrócony ponieważ sworzeń się zgadza ale tłok 72cm jest wyższy (od sworznie do końcówki tłoka)o 1mm od 50-tki a to może powodować uderzanie tłoka w głowicę

Witam !
Jestem posiadaczem tego motorka od 3 miesięcy . Przejechałem nim już 826 km . Zakupu dokonałem w Carrefourze za 2000 zł. Jak dotąd byłem zadowolony z osiągów jakie z niego "wycisnąłem". Jednak Ostatnio miałem troche przygód z moim classiciem ; / Otóż pewnego razu kiedy jechałem pękł mi napinacz z lewej strony tak wiec po długich poszukiwaniach dokonałem zakupu tegoż napinacza na allegro kiedy go dostałem okazało sie ze jest on za mały tak wiec wziąwszy do ręki okrągły pilnik piłowałem ile wlezie zeby był odpowiedni . Udało sie . Kiedy rozkręciłem koło zauważyłem iż te gumu co są w środku w kole są całe przecinane i całe koło sie ruszało ze wszystkie strony . Jakby tego było mało kiedy jechałem do serwisu z tym zaczęły sie problemy ze skrzynią biegów ... Kiedy wrzucałem 3 i nacisnę sprzęgło bieg poprostu spadał tylko ze nie na 2 tylko na luz i było słychać stukanie jakby łańcucha o pokrywę skrzyni biegów . Pan z serwisu powiedział mi ze to będzie kosztować około 300-400 zł naprawa lecz mino tego jestem za dowolny ze sprzętu ;)

Nie wiem jak u Was ale u mnie motorek bez problemu kręci sie do 6-7 tyś obrotów na 4 i wcale nie tracił mocy . Dopiero kiedy zaczęły sie problemy ze skrzynią to z wiadomych przyczyn nie szarżowałem nim wiec nie wiem jak to będzie po naprawie .

Mam problem z wyświetlaczem od biegów ponieważ kiedy motor jest na luzie to tez też wyświetlacz pokazuje jakoby motorek był np na 1 lub na 2 , też ta sama sytuacja sie powtarza jeżeli wrzucę na 3 i chce zredukować na 2 to wyświetlacz gaśnie i nie mogę wrzucić juz na 1 tylko muszę znowu na 3 i mocniej nacisnąć na biegi aż sie pojawi 2 na wyświetlaczu ... Tak samo jest jak jadę na 3 i wrzucam na 4 to wyświetlacz gaśnie ... czy to może być spowodowane ? ;> Proszę o POMOC ;)) Pozdrawiam.

I mam jeszcze jedno pytanie co co chodzi z tym czujnikiem dzwoniącego telefonu jak to działa ? ;d

Wyświetlacz biegów u mnie też nie zawsze pokazuje właściwy bieg. 1, 0 i 2 czasem się wyświetlaczowi myli.
Mój nie długo będzie miał przegląd po 2000km i poza malutkim wyciekiem oleju, z silnikiem nie mam problemów.
Czujnik dzwoniącego telefonu to chyba tylko ściema jakaś, bo mi się nigdy nic nie zaświeciło.

Jeśli chodzi o wyświetlacz biegów to norma i raczej nic z tym nie zrobisz. U mnie podobnie jest i mam to gdzieś. Zaś co do telefonu, to pierwsze słyszę... gdzie wy takie coś niby macie?

Na samym dole opisu
http://www.toros.pl/2012_skutery_elclasico.php