Cześć mam takie pytanie mam 15 lat i chciałbym się dowiedzieć czy moge normalnie tankować skuter na stacji benzynowej?
Nie bo pozwa cie do sadu! Pozniej zamkna w klatce na 3 lata.
Możesz. Co to za pytanie? Jak nie umiesz to poproś miłego pana obok by zrobił to za ciebie, albo cie naumiał. Nic trudnego, ani dziwnego.
umiem tankowac tylko nie wiedziałem czy moge myslałem że trzeba miec 18 lat
To źle słyszałeś...
własnie ze dobrze słyszał , zgodnie z artykułem 22 z paragrafu 156 kodeksu karnego , niepełnoletni nie może sam bez prawnego opiekuna lać benzyny do skutera czy tez innego pojazdu mechanicznego , jak i do kanistra , są stacje beznynowego np Bliska czy tez Statoil które pozwalają na tankowanie po uprzednim okazaniu pisemnej zgody jednego z rodzica lub innego prawnego opiekuna , wykaz tych stacji można znaleźć na stronie MSWiA .
Przepis ten wszedl w życie całkiem niedawno bo w 2009 r , po przypadkach gdy maloletni po tankowaniu skuterów spuszczali z nich paliwo i używali go produkcji koktajlów mołotowa którymi później obrzucali gimnazja w odwecie za złe oceny w szkolach :)
Przepisy a rzeczywistość... Pokaż mi chociaż jedną stację która nie sprzeda komuś benzyny bo nie jest pełnoletni. Dla nich to zysk a w obecnych czasach każda złotówka się liczy. Tyle czasu już jeżdżę i jeszcze ani razu nie widziałem żeby komuś sprawdzali dowód na stacji za tankowanie.
wodka85 napisał:
własnie ze dobrze słyszał , zgodnie z artykułem 22 z paragrafu 156 kodeksu karnego , niepełnoletni nie może sam bez prawnego opiekuna lać benzyny do skutera czy tez innego pojazdu mechanicznego , jak i do kanistra , są stacje beznynowego np Bliska czy tez Statoil które pozwalają na tankowanie po uprzednim okazaniu pisemnej zgody jednego z rodzica lub innego prawnego opiekuna , wykaz tych stacji można znaleźć na stronie MSWiA .
Przepis ten wszedl w życie całkiem niedawno bo w 2009 r , po przypadkach gdy maloletni po tankowaniu skuterów spuszczali z nich paliwo i używali go produkcji koktajlów mołotowa którymi później obrzucali gimnazja w odwecie za złe oceny w szkolach :)
Ta już widzę jak idę z zgodą rodziców żeby móc tankować..;d
Prawo nawet i dobre ale nikt na to niezwraca uwagi
Na Orlenie, przynajmniej w Kadzidle, takich cudów nie ma i z kolegami tankujemy pod korek, bierzemy oleje, czyścimy maszynki, pompujemy opony, płacimy i odjeżdżamy :). Przepis a rzeczywistość. Przestrzegają tego chyba tylko jakieś pojedyńcze stacje na terenie całego kraju.
hahahaha fajny przepis. Już setki razy tankowałem skuter. Bliaska, Orlen, Statoil, BP. Wszędzie. W centrum miasta, w największym ruchu, i NIKT SIĘ NIGDY NIE PRZYCZEPIŁ.
PS Jak skuter jest zarejestrowany tylko i wyłącznie na mnie, to ja jestem jedynym właścicielem skutera, a co za tym idzie sam sobie pozwalam kiedy mogę sobie tankować a kiedy nie.
Kolejna sprawa to może taka, że wyglądam jak bym miał ponad 20 lat?
Smieszny przepis :E
hehe sorry ale ten glupi paragraf/przepis sam sobie wczoraj wymyśliłem bo mi się nudziło ;) pozdro
no to dzięki za odpowiedz nadal nie wiem czy mogę
Co za troll :D.
Popieram Up@ ten przepis nie wszedł by w życie...
-od13 zaraz14 możesz jeździć motorowerem a 3eba go jakoś zatankować a nie wyobrażam sobie abyś musiał jeździć z rodzicami ...
- nigdy czegoś takiego nie było i nie będzie
-pomysł ze zgodą też trochę słaby bo w takim układzie każdy by sobie sam ją pisał :)
Ale jajo. To mi się podoba:-) Przypomniało mi się jak kiedyś chłopak w Dominium jechał do sklepu po skrzydełka wieprzowe, korbę do pieca i kebab kukurydziany, bo go wysłali:-) Po drodze miał jeszcze odebrać gulgulator...
Chłopak sobie jaja robi a wy piszecie pierdoły
to mogę normalnie tankować na stacji??
Nie mozesz przeciez napisalem ze pozwa cie do sadu
haha jak ty będziesz sądził w tym sądzie