Strzały ze sprzęgła i hamowanie silnikiem

Adverion napisał:

Podczas hamowania silnikiem NIE jest pobierany nawet gram paliwa!

Prawda, w 2 suwie tak jest, więc lepiej hamować hamulcami, ale w 4T hamowanie silnikiem jest lepsze dla silnika.

EDIT: Nie jest pobierane paliwo, ale ma coś w skrzyni korbowej...

Jasi ale ja nie napisałem tego " Podczas hamowania silnikiem NIE jest pobierany nawet gram paliwa! " to czemu zacytowałeś tam mnie ?
A po za tym w moim aucie jak leci na biegu i hamuje to pokazuje na komputerze że pobiera paliwo nie dużo ale pobiera … a na luzie prawie wcale minimalnie tylko

Bo ten skrypt niekiedy się wali … / RudY

Ja nonstop hamuje silnikiem peugeotem.
zawsze odkad jezdze tylko to przy hamowaniu delikatnie klameczka hamulca i hamuje silnikiem zwalajac biegi nawet bez sprzegla :wink:
silnik od tego nie umrze i powinno się w kazdym pojezdzie hamowac silnikiem czy to 2t czy 4t :slight_smile:

Hamowanie silnikiem jest potrzebne, ekonomiczne i wygodne :stuck_out_tongue:

Ekonomiczne, ponieważ siła chamowania idzie na napęd, a nie tylko na chamulce. To jest dobre, bo w ten sposób energia napędu nie jest marnowana i chamulce nie są katowane :wink:

Potrzebne, ponieważ podczas jazdy po górzystym terenie na samych chamulcach nie byłbyś w stanie się wyrobić. Chamulce przegrzewają się, w wyniku czego zmniejsza się ich skuteczność :wink:

Wygodne, ponieważ chamując silnikiem jest takie fajne szarpnięcie, czego chamując wyłącznie chamulcami nie jest możliwe uzyskać :stuck_out_tongue:

Ja zawsze chamuje silnikiem miałem peugeota speedfight-a miał coś koło 15 tys od nowości a klocki miały po 3mm. tylko silnikiem chamowałem. Czsami trzebabyło użyć chamulców ale to ostateczność. A kolejna sprawa przy 70cc chamowanie silnikiem pozwala odpowiednio schłodzic silnik przed postojem na światłach. Ja widzę tylko same plusy chamowania silnikiem

No jak widać każdy mówi inaczej :stuck_out_tongue:
Dobra temat zamykam, dzięki wszystkim za pomoc :slight_smile: