Witam wszystkich. Wiem, że ten temat zbytnio nie dotyczy tuningu ale liczę na odpowiedź. Chciał bym dowiedzieć się czy podczas kontroli policyjnej jak mam założony sportowy tłumik to czy policja może mi coś zrobić. Jak tak to co i co zrobią gdy mój skuter jedzie szybciej niż 45km/h.
hmm jeśli tłumik nie ma homologacji to tak ale większość tłumików ma homologacje i blokady tak wiec nie ma się co martwic
Ale jak bym miał blokadę zdjętą to się raczej nie kapną. :566:
W niemczech mają jakieś ustrojstwa w bagażniku, wyciągają i sprawdzają ile twój skuterek poleci.A to, że masz zdjęte blokady to się nie dowiedzą bo przeciesz chyba nie będą zaglądać do wariatora.
mnie raz w życiu zatrzymali na kontrole i miałem taką upierdliwą babkę ze wszysko sprawdzała a miałem moją kochaną r’kę której już nie mam i się pytała też ile on da rade pojechać a ja: ’ w porywach 46km/h" a ona się zaśmiała i dalej sprawdzała opony itd itd
Jaką r’kę?
nie bo by musieli wydech odkręcić a zwyczajnie nie będzie im się chciało :Pcyz20yk napisał:
Ale jak bym miał blokadę zdjętą to się raczej nie kapną. :566:
Zakończmy temat podsumowaniem, jeśli pytają to mówisz że to dla wyglądu i dźwięku. Wydech jest zabolkowany od nowości i tyle.
Nawet jak by im się chciało to ja bym nie pozwolił im odkręcić wydechu bo ONI (policja) to nie mechanicy i jeszcze coś źle zrobią i co wtedy!!
Mogą cie zabrac ja stacje kontroli i wtedy juz masz przechlapane bo i waro sprawdza i cylinder
prawie cały skuter rozbiorą, ale wątpie żeby coś takiego zrobili jak cie zatrzymają do rutynowej kontroli
Ale ogólnie jak twój skuter jedzie szybciej niż 45km/h ( czyli jest odblokowany ) to masz motocykl i bulisz 500zł mandatu i takie tam dalej
Jedziesz 45km/h
łapią cie psy dla rutynowej kontroli jeden z nich podchodzi prosi dokumenty sprawdza
wszystko spoko
rozpoczyna się dialog
-A panie kolego a co to za tłumiczek
-Drogi panie policjancie nie podoba się panu
-no tak podoba się podoba ale przez to to pewnie szybciej jezdzi
-to tylko zeby dobrze wyglądało i głos zeby miał motorek ładny
-no mam nadzieje szerokiej drogi zycze
-nawzajem
Przedstawiłem ci dialog mojego kolegi z policjantem
kumpel ma identycznego sqt jak ja z tłumikiem POliNi
i moim zdanie bardzo dobrze wykaraskał się z niezręcznej
sytułacji
Ale to tez oczywiscie zalezy od policjanta
1. jaki ma humor
2. czy mu rano zona pedigri spakowała na drugie śniadanie XD (przepraszam modernatorzy ale musiałem) <LOL>
i od wielu innych czynników
te taśmy już nie tylko w niemczech mają. ja z pewnych źródeł wiem że w PL też już takie mają hamownie przenośne. podobno w samym Krakowie są 2 już ale czy to 100% prawda to nie jestem pewien. zawsze możesz kupić blokadę obrotów i Ci nic nie zrobią, jedynie na stacji badawczej mogą wyczaić.
A ze stacją badawczą to chyba jest tak że dają Ci jakiś świstek że do iluśtam dni masz się stawić na badania więc w ciągu tych paru dni możesz wspawać zwężke do tłumika, zablokować wario, zmulić skuter itp, zmiany których nie będzie widać z wierzchu
A ja bym rozmawial innaczej, powiedzialbym, ze ma takiego kopa dzieki wydechowi, na prostej 115km/h spokojnie, jak pan chce to można się przejechac xD
A tak powaznie to wydaje Mi się, że gdy złapią Cię na skuterze jak jedziesz 90km/h to zabiorą dokumenty i zgarną skuter bo nie pozwolą Ci odjechac i w wyznaczonym terminie stanac na badanie bo to jest bez sensu
to się mylisz bo jeśłi tak to zabierają dowód skuter na lawetę i możesz go odebrać ale nie mozesz nim jechać, bo nie masz dowodu i daja ci termin w którym masz się pojawić na wojewódzkiej stacji i tyle
wystawiają dowód rejestracyjny tymczasowy ważny ileś tam dni jak mają podejrzenia i masz stawić się na badaniach… Policjant jak ma podejrzenia musi tak zrobić. Zresztą jak złapią na suszarkę to poproście o aktualny atest, mało który ma takie coś. A jak wiadomo to jest polska i mają takie rzeczy nie za bardzo aktualne zawsze. Ja jakoś się wymigałem a chciała mi zabrać dowód. Grunt to dobra gadka i zero stresu
Jak Cię złapią i będą chcieli zabrac dowód to się rozpłacz :567:
Powiedz, że rodzice Cię zabiją, że patologia w rodzinie i w ogóle.
A tak na poważnie to ja mam lepszy sposób, zarejestrowałem skuter na ojca, jak mnie złapią mam ustaloną gadkę, że zabrałem z garażu skuter, a tato nie wie, a nie używa go tylko jest to pojazd wystawowy:) tak samo z motorem ale to juz wieksza lipa:)
Mówisz, że z górki było… to się rozpędził xDD :573: Też mam na ojca, zapamiętam ten bajer xDD :573: Jak coś to tylko nie klękaj i jak się pytają czy masz ochotę na “kanapkę z kutacha” to odmawiaj xDD
Dobrym rozwiązaniem jest kupno modułu Malossi który za jednym pstryczkiem blokuje obroty i ni jedzie ci więcej niż 45 :mrgreen: widzisz policje pstryk i już
jakby co to grochówka na obiad była i miałeś dopalacz xD
ja też mam na ojca, zapamiętam numer ze squtem na wystawy ;p
ogólnie dla chcącego nic trudnego a skuterów i tak tak nie łapią przynajmniej u mnie, mój trochę głośno chodzi a jechałem na stacje i akurat policjant tankował vectre a ja podjechałem szybko hardcorowo i się popatrzyli potem przesunąłem skuter, poszedłem zapłacić potem dolewam oleju oni coś tam w radiowozie robią odpalam i szybko odjeżdżam, na pewno skapnęli się że skuter nie ma blokad ale nawet nie podeszli a do rejestracji mogliby się też przyczepić bo jest tam za kołem i często brudna i wgl