no ale właśnie cały pic polega na tym, że gdybym miał i chciał wydac kasę na serwis, to bym nei pisał na forum wogole :) o to chodzi aby zrobić to samemu.
lop16 napisał:
Madi a ty w swojej odblokowanej vitalce masz odblokowaną dyszę czy nie?
Tak, skuter jest w 100% odblokowany :)
bziumbzium dużo roboty przy zdjęciu cylindra nie ma. Trzeba zdjąć schowek, plastiki te znad świecy, potem odkręcić osłonę cylindra, odkręcić świecę i zdjąć tłumik. Potem masz 4 śruby na klucz nasadowy 10 (jeśli dobrze pamiętam), odkręcasz je i zdejmujesz głowice i cylinder.
Montaż wygląda tak samo tylko w odwrotnej kolejności. Pamiętaj by dociągnąć śruby(szpilki) cylindra.
Poczekaj jeszcze, może ktoś coś wymyśli co może być przyczyną :)
Pozdrawiam.
Czekam czekam, a jak poznam że te pierścienie czy coś innego jest nei tak?
mogą być przetarte mocno lub popękane/połamane.
ok, pewnie dziś rozkręce i sprawdzę po południu, ale nadal czekam na ew. inne rozwiązania.
Okazło się (jednak po oddaniu w profesjonalne ręce) że do wymiany jest cylinder i tłok... :/ silnik nie trzyma kompresji, zagrzał się też i tyle, wszystko przez poprzedniego mechanika między innymi gdyż po oddaniu do niego na przegląd to nei wiem za co zapłaciłem, bo ten mechanik dopiero pokazał jak bardzo uwalony jest filtr, jaki syf jest w silniku itp, przeczyścił gaźnik... tak więc czeka mnie dośc mocna wymiana, ktoś wie grzie mogę taki zestaw naprawczy kupic tanio? cylinder i tłok? jakieś linki? może coś z warszawy najlepiej.
Co do czyszczenia tłumika, mechanik powiedział że opcja z kretem nie było dobrym rozwiązaniem w przypadku mojego tumika i o wiele lepsza skuteczniejsza i bezpieczniejsza rzeczą było by wrzucenie tłumika do ogniska na przynajmniej 1h aby się wszystko w środku wypaliło i potem przedmuchanie kompresorem.
Po tym jak widziałem co ten facet robił ze skuterem, jakie tam rzeczy rozkręcał i ile trzeba wiedzy aby to zrobic, to moje hobby w postaci napraw skutera zamknie się jednak na prostych sprawach :D
Jedź do motorlandu,tam wszystko kupisz:
Motor-Land
ul. Wał Miedzeszyński 262
04-792 Warszawa
Salon firmowy otwarty w godzinach:
poniedziałek-piątek: 9-18
sobota: 8-14 (marzec – sierpień)
http://sklep.motor-land.com.pl/
Patrzyłem tam, ale duzo to kosztuje? nie ma jakichs zamienników czy coś, aby taniej wyszło?
Znalazłem jakies zamienniki, tylko trzeba znać typ silnika, jaki to jest typ? oznaczenie mi chodzi, ktoś wie?
Lepiej dać więcej na coś markowego i pojeździć niż kupować tanie zamienniki kiepskiej jakości.
A dlaczego nie bierzesz pod uwagę zrobić szlif cylindra i tłok dokupić, czy aż tak zajechany jest cylinder? typ silnika SF10 AC.
Z tego co wiem to szlif itp to wyjdzie mnie o 20 zł taniej niż kupienie zamiennika nówki sztuki
podtrzymując temat
pochwalę sie i ja:
z racji tej, że nie wariuję i nie odkręcam manetki do oporu...a jeśli już takowa potrzeba nastanie to trwa to chwile i zdarza się baaaaaardzo sporadycznie...... to skuterek pali odpowiednio:
trasa: 2,4 (1os.) -> 2,5 (2os.)
miasto: 2,7(1.os) -> 2,9 (2os.)
zalany zadobrym jak dla silnika Hondy w moim Kymcu olejem Castrol Power 1 Raceing Full Synthetic ma b.dobre osiągi a spalanie tak jak napisałem...
i tak powinna Vitalka palić.
Ja na swojej Vitalce zjechałem do 2,9l po mieście, w trasie nie miałem okazji sprawdzić, a na sportowym wydechu Tecnigas Next-R paliła 5.5l,
5,5l :O Rany Boskie... Moja pali zależy od jazdy, jak jadę 40-50 km/h to około 2,5l w trasie w mieście 2,5-2,7, jak jadę 50-60 to w trasie 2,7 miasto 3. 70 km/h trasa 3 miasto 3,3 75-80 (manetka do oporu) trasa 3,2-3,4 miasto 3,5-4.0.
hej,
pierwsze pomiary pokazują mi 2,3 po mieście.
bif napisał:
hej,
pierwsze pomiary pokazują mi 2,3 po mieście.
teraz mi wyszło 2,7, jezdze do okolo 65km/h