No dobrze wyglądasz na nim.
Opinie że chińczyki są gorsze z marketu to są śmieszne. Obecnie wszystkie salony piszą/mówią że w markecie gorsze bo niby tańsze i przez to.
eee... gorsze... ta opinia, że gorsze to raczej uzależnione jest od tego, iż może być to "losowo składane" (i tu trzeba szukać najczęstszej przyczyny awarii na początku, o ile nie są to wady fabryczne).
Ale żeby nie było że markety byle jak tylko składają czasami, na innym forum moto, po opiniach userów, przekonałem się, że nawet salony moto, potrafią byłe jak poskładać klientowi motorek przy sprzedaży (byle szybciej, byle skasować, byle odjechał).
Z opisu znam 1 przypadek, kiedy forumowicz nie dojechał 10 km do domu i spadł mu łańcuch (był za luźny na starcie), zablokował kolo i wywrotka(dobrze że przodem nie poleciał).
Podsumowując - nie ufać sprzedawcą, sprawdzić wszystko (czy jest dokręcone) i dopiero jechać.
Ja na szczęscie takiego przypadku nie miałem nigdy po kupnie (kupuje w 1 salonie sprawdzonym zawsze i zanim mi go oddali do używania, moto był u nich 2 h "dopieszczany", a wady co miał to były tylko 2 wadami fabrycznymi w moim Zippku Pro 50, a w Kymco na gwarancji nic nie wyszło nigdy... czyli dużo zależy od "złożenia do kupy")
No tak ale dalej pozostaje pytanie czy wybrać Ince czy Rometa? Wiki kusi wyglądem a Romet ceną.
Ja bym wzial Wiki na Twoim miejscu, dlatego ze ma wieksze kola i hamulec tarczowy. Oczywiscie jesli masz fundusze na ubezpieczenie i rejestracje.
Koszt Wiki to 2200?
@Raf ja byłem jak mi ślimak siadł w serwisie i facet mówił "panie to poskręcane byle jak byle szybciej", a u nich widziałem jak taki sam skuter też byle jak był poskładany, a akurat jak byłem składali Zippa Pro 50 i kilka śrub urwali skręcając.
Katza - ciężkie pytanie, bo możesz dostać odpowiedzi rożne uzależnione od tego co preferuje dany użytkownik, w myśl zasady "każda pliszka swój ogonek chwali" ;)
Ja Ci podpowiem jak ja podchodzę do tego typu wyborów:
- czy producent rożni się jakościowo (wiadomo że tTajlandia będzie lepszy w wykonaniu, niż ChRL... ot chociaz nawet głupia jakość plastików, czy grubość kabli, spasowanie elementów, itp - różnica w cenie więc jest uzasadniona "na gołe oko" nawet)
- czy różnica w cenie jest uzasadniona poprzez dodatkowe elementy (np 2 tarcze, licznik lcd, większe koła, czy inne bzdety)
a kwestia pozostała?
No cóż - płaci się za markę (tu nie wiem dlaczego "Polscy" Chińczycy się przeważnie cenią wiecej) i stylizacje ;)
hm... biorąc pod uwagę że oba to chińczyki, to jakościowo silniki będą podobne (ani tam nie bedzie lepszy tłok, ani cylek, ani wał, itp - jak jest w produkcjach markowych), a wiec różnica w cenie może być uzasadniona, właśnie tymi "pozostałymi rzeczami".
Teraz warto się zastanowić i przyjrzeć, jaka jest jakość elementów... wbrew pozorom z czasem może wkurzać (po tym jak minie 1szy zachwyt) niedopracowanie jednego producenta (a i pomiędzy ChRL bywają różnice jakościowe w wykonaniu - chociażby grubość ramy, spawy, itp), czy marna jakościowych dodatków... nawet głupi plastik potrafi zdenerwować (że bardziej kruchy i cienki), czy wibracje, nie mówiąc już o latającym przełączniku.
Tutaj wiec powinniśmy sobie poczytać pinii o awaryjności danych modeli... bo wiadomo, silnik jak silnik, ale zwróć uwagę na pozorne "głupotki", które też czasami spędzają sen z powiek.
Po za tym wybierz co Ci pasuje, na czym się czujesz lepiej, co jest wygodniejsze, ba czy nawet na czym lepiej wyglądasz ;)
@SkuterowyManiakF16 - no akurat te śruby od osłon, to nie są 1szej jakości w Zipp (zwłaszcza z tymi ich śmiesznymi podkładkami)... ja tam wymieniłem :)
No ale fakt, i takie "fachury są" jak napisałeś, na 1 gadają, a sami psują
Raf.. nawet nie wiesz jakie te "ba" są dla kobiety istotne:)
Najbardziej boje się tego ze będę wyglądać na małym skuterku jak przerośnięta nastolatka :)
przymierzałam się do rożnych modeli, na Wiki jeszcze nie siedziałam bo na czwartek mi dopiero mają złożyć cena 2.500 szkoda ze te retro sa takie małe, albo tylko ja mam takie wyobrażenie
Co do opini, awaryjności itp to fajnie było by sobie poczytać ale takowych nie ma :(
pytałam wujka Googa ale o Ince piszą tylko nie o Wiki za to o Romecie to tak jak mówiłeś cyt.."kazda pliszka.."
Wcześniej byłam nastawiona na coś kingwaya i keewaya niestety u nas w okolicy nie ma gdzie ich obejrzeć. Dziś podjadę jeszcze obejrzeć zippy i zobaczymy
http://allegro.pl/skuter-romet-retro-vespa-zarejestr-ubezp-tanio-i2189855410.html
ZERKNIJ taki jak ci się podoba????
http://allegro.pl/nowy-romet-retro-i2204695625.html
a tu następny
Katza Zippy i Romety to podobna polka, wiec poszczegolne modele roznia sie szczegolami tj. plastikami, jeden moze miec tarcze hamulcowa z przodu, kolami (10' lub 12'), oswietleniem na kierownicy lub nizej itd. Kazdy lepszy szczegol to dodatkowy koszt. Nie masz duzych wymagan co do komfortu to biez basse i miej wiecej w kieszeni, jak zalezy Ci na wygladzie i komforcie to doloz te 700 zl, bedziesz pewnie bardziej zadowolona. :-)
Może lepiej nawet odczekać troszkę do kwietnia i pewnie nowe salonowe lecz z roczników np: 2010,2011 będzie można wyrwać w okazjonalnej cenie bo na początku kwietnia dużo marek wrzuci nowości do salonów i będą chcieli pozbyć się zapasów. Ja dokładnie 1 lutego wyrwałem też okazje i dostałem to co mi się podobało aż o tysiąc taniej od normalnej ceny.
Może warto też dołożyć parę setek i kupić to co najbardziej Ci odpowiada by później nie pluć sobie w brodę .
POZDRAWIAM...
Dzieki za linki widzialam je, ale doszłam do wniosku ze kawal drogi żeby po nie jechać wiec dochodzą dodatkowe koszty przyjechać tym to tez trzeba mieć odwagę poza tym jak jest nie zarejestrowany to kapa, to są osoby prywatne wiec umowy z żadnymi kurierami nie maja a przewiezienie skutera to koszt rzędu 400zl , poza tym słyszałam ze te retro nie maja zbyt pochlebnych opinii (choć cena w porównaniu ze ślaskiem niezłą) ale wole jednak wersje kolorystyczna białą taka jak ma Wiki a o Romecie myślałam bardziej o wersji 727 klasik a jeśli zwykły to 747 w wersji bezowej kanapy
Jak dla mnie jedyny dobry skuter retro to Vespa, wszystkie inne są na jej styl robione, ale jak ktoś chce mieć retro na lata to vespa jest najlepsza bo Vespy z 1970 nie raz są na allegro czyli tyle lat działają.
router bassa lub router sport
Pawcio po co odkopujesz stare tematy ??
To spamer, troll, ewentualnie idiota.