Witam, to mój pierwszy wpis na tym forum, ale przeczytanych już wiele za mną.
Do rzeczy: poszukuję (powoli, spokojnie i systematycznie - nie muszę tego finalizować teraz - jeszcze brak środków) skutera:
- o stylistyce starawej, zwanej retro ;)
- wizualnie wolałbym małe koła (znam opinię o polskich drogach i wyższości kół większych)
- cichego (jak rozumiem czterosuw może spełnić moje oczekiwania)
- niekoniecznie o sportowych osiągach, co i tak byłoby trudne przy pięćdziesiątkach, może żeby przyspieszenie było nie z najniższych wartości tabeli.
- fajnie byłoby, gdyby pociągnął na sobie 2 osoby i od tego nie umierał - ja 173 cm/70 - 75 kg żywej wagi + pasażer do maks 60 kg.
- jak dotychczas myślałem o wydatku do 4 000,- (ale z czasem może to nieco ulec zmianie w górę)
- cel: ruch w mieście, wyjazdy do pobliskich miejscowości, weekendowe wypady również, zatem jako pojazd główny dla mnie - eksploatacja raczej częstsza, sezon niech będzie jak najdłuższy ;)
Moja przygoda i z motoryzacją i ze skuterami ma się tym samym dopiero zacząć, późno co prawda, ale ponoć lepiej późno niż...
Zakładam nowy wątek, bo wcześniej nic takiego nie znalazłem, wiedzę staram się ze strony nadrabiać jak najszybciej, sporo już modeli przejrzałem, ale wciąż wiedzy nie posiadając trudno samemu coś wybrać, na coś się zdecydować, w którym kierunku iść.
Przy okazji, pytanie, czy jedyny szukam tego typu maszyny?
P.S. przy okazji pozwolę sobie: z tego co widzę forum przyjazne, również nowicjuszom, to krzepi. ale jedno ale: dział skutery i żadnych podziałów typu: poszukiwanie nowych zakupów, awarie, kwestie formalne. troszkę się gubię, a jak człowiek mało czasowy, to przeglądanie całego frorum w poszukiwaniu jednej rzeczy to duuuża robota - stąd też, jeśli takie pytanie już padało, przepraszam, odeślijcie, gdzie trzeba zbłąkanego piechura bez skutura.