wojewodzkiid... napisał:
1. Silnik 2 suwowy czy 4 suwowy do jazdy po miescie.
2. Stroj-czy poza kaskiem cos trzeba jeszcze na sobie targac?
3. Mam mieszkanie w bloku. Gdzie mam parkowac na noc skuter, pod blokiem zdewastuja mi go najprawdopodbniej. Garazu nie bede wynajmowal specjalnie pod niego. Pozostaje piwnica? (waga 90kg) istenieja schody z 10poziomow.
4. Ile wynosi OC, ubezpieczenie takiego skutera.
5. Ktory skuter bedzie z tych najlepszy. Agility RS Naked 50(jakie wersje kolorystyczne sa dostepne dla tego skutera), Agility RS 50 4T, Agility RS 50 2T. Z tego co wyczytalem sa to najlepsze mozliwe skutery w tej cenie, zauwazylem ze jest jeszcze model vitality ale to chyba nizsza polka.
6. Dlaczego powyzsze skutery nie maja szybki z przodu(podobno jest pozyteczna)
7. W jakich miejscach mozna parkowac skuter (czy zostawiajac go na miescie np na 2h idac na zakupy nic mu nie grozi, kradziez itd?)
8. Czy sluchanie glosno muzyki podczas jazdy na miescie skuterem jakos nie przeszkadza?
9. O co dokladnie chodzi z tym odblokowywaniem predkosci w skuterach. Ile oryginalnie wyciagaja powyzsze modele km/h i ile po odblokowaniu, czy po tym traci sie gwarancje?
10. Waze 83kg 181cm, czy moge od czasu do czasu brac dziewczyny na skutera na miejsce pasazera, jest tam odpowiednia ilosc miejsca?
11. Czy koniecznie trzeba jezdzic w kasku? jakie sa kary za jego brak.
Z gory dziekuje serdecznie za odp, pozdrawiam
1. 2 suwy dobre są dla szpanerów, stunterów itd.
Prosta zasada:
2 sów - głośniejszy, większe spalanie, szybszy, mocniejszy.
4 sów - cichszy, mniejsze spalanie, słabszy
2. Obowiązkowym strojem jest jedynie kask, lecz warto mieć jakąś kurtkę wiatrówkę.
3. Na parkingu, pod blokiem, chyba, że chcesz co dziennie targać ostrożnie aby nie porysować około 90 kg po schodach. Bo przykładowo 83 kg to masa skutera + paliwo 5L i już mamy 88 kg. Olej silnikowy, przekładniowy to kolejny kg.
4. Najtaniej OC kupisz w PZU. Ze zniżkami i innymi bajerami wyjdzie ci poniżej 80 zł. Ja ponieważ nie miałem zniżek, był to mój pierwszy pojazd, oraz mam gratisową zwyżkę na wiek płaciłem babce 117 zł.
5. Lepszy na miasto jest Agility RS 50 4T
6. Szybka z przodu to największy szajs jaki mogli wymyślić w dzisiejszych czasach. Mała gleba i już stłuczona, pada deszcz - zaparowana nic nie zobaczysz. Lepiej mieć plastikową szybkę w kasku.
7. Ja zawsze zostawiam skuter tylko i wyłącznie z zablokowaną kierownicą. Kto by chciał kraść mojego chinola, który jest teraz pewnie warty poniżej tysiaka.
8. Ja słucham zawsze muzykę na słuchawkach, gdyż nudzi mi się bez muzy. Dobrą bekę mam słuchając radia zet jadąc do sql, jak dzwonią do jakichś ludzi i proszą o np. wcieranie kolorów do słuchawki, albo dzwonią do urzędników i "może pani cuchnąć przełożony, a ten potwierdzi, że nie czuć od pani papierosów?" Ogólnie głośność mam tak, że słyszę to co w słuchawkach i słyszę to co na dworze się dzieje.
9. Skuter z cylindrem < 51cm3, jest "Motorowerem", a co za tym idzie, każdy "motorower to pojazd rowerowy, który ma cylinder nie przekraczający 50cm3, oraz który nie przekracza prędkości 45km/h", jeżeli skuter przekracza prędkość 45km/h staje się motocyklem, a co za tym idzie uprawnienia (czyt. dowód osobisty/karta motorowerowa) nie działają, ubezpieczenie OC nie działa. Odblokowanie skutera = Wyłączenie blokady 45km/h. Wtedy skuter poleci ci więcej.
10. Każdy kto posiada uprawnienia do poruszania się motorowerem może przewozić pasażera pod warunkiem, że skuter ma w dowodzie rejestracyjnym wpisane, że liczb miejsc siedzących 2, oraz pasażer musi posiadać kask z homologacją.
11. Jazda bez kasku = mandat chyba dwie stówki kasują i gratis otrzymujesz 4 pkt w systemie partnerskim.