Witam. Ostatnio mam ze skuterem taki problem, ze jedzie mi tylko 45km/h (wczesniej bylo max 75 z gorki) Stalo się to tak po prostu, nic z nim nie kombinowalem. Wymieniłem juz pasek, rolki, przy okazji sprezynki, nowy filtr powietrza, wyczyscilem i wyregulowalem gaźnik. Jesli wiecie co jest przyczyna tego problemu to bardzo proszę o pomoc.
a dokładniej kiedy to nastąpiło? po jakiej czynności ?? napisz dokładnie !!
To się stalo tak ze przez jakieś 2-3 tygodnie skuter stopniowo jezdzil coraz wolniej i mial mniej mocy. Niczego innego oprocz zwyklej jazdy nie bylo. Po wymianie tych części i regulacji ma więcej mocy ale jeszcze nie jest tak jak bylo przedtem
A ile przebiegu masz w tym sqterku?
Okolo 7 tys. km
Może to wina benzyny? Onejrzyj czy wężyk się nie zapchał. Tankowałeś przed usterką ?
To odpada bo jak czyscilem gaźnik to nawet doszedlem do filtra paliwa. Wszystko bylo ok.
Ja tak miałem jak za dużo oleju dostawał
sprawdź kompresje bo to wygląda na zacieranie się!!
A jest jeszcze jakby jedna sprawa. Bo u mnie od filtra idzie jeden gruby przewod go gaźnika i drugi cienszy który gdzieś w innym miejscu takze wchodzi do gaźnika. Z tego co zauwazylem to jak ten przewod jest bardzo blisko wlotu powietrza do gaźnika (juz bez filtra) to skuter lepiej chodzi i ma jakby więcej mocy leczy to tylko sprawdzalem bez jazdy… Czy ten przewodzik cos daje? Co z nim trzeba zrobić? Bo kupiłem filtr stozkowy i nie wiem czy cos z tym przewodem muszę zrobić.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy to ze skuter wolniej chodzi moze byc spowodowane tym ze dostaje zbyt duzo oleju?
zbyt dużo oleju może go torchę przymulić
OT: a po co ci stożek przy seriiż?
Bo oryginalny filtr widzialem za minimum 140zl a stozek za 30 Wlasnie sprawdzalem z olejem i w ogóle go odcialem tylko wlalem trochę oleju do paliwa. I niestety to samo :-/ Jeszcze zauwazylem ze jak odlacze taki wezyk od wydechu to skuter jezdzi szybciej i ma szybsze przyspieszenie. Czy to wina tłumikaż Co można z tym zrobić? Wydaje mi się ze jakby cos bylo zapchane czy cos ale nie to tylko moje przypuszczenia.
Coś ty za stożek kupił? Z allegro, taki w siateczkę?
te rurki o których mówiłeś (jedna co idzie od filtra powietrza i po wymianie filtra nie wiesz co z nią zrobić oraz ta druga co idzie od wydechu) to one obie idą do dopalacza spalin, ale nie wiem czy przez odłączanie ich zmienisz cos w osiągach (nie wiem na jakiej zasadzie działa dopalacz spalin) ale wiem że jak się je odłączy od filtra i tłumika to dużo głośniej skut chodzi, więc raczej bym ich nie odłączał jeżeli nie ma potrzeby
Problem juz prawie rozwiazalem. Jak wyjme te wezyki to skuter chodzi dobrze tylko ze glosniej. I mam jeszcze jedno pytanie. Czy u was ten wezyk co idzie od tłumika to zasysa powietrze czy wydmuchuje?
a wężyki odpiąłeś tam ze środka skuteraż tuż za kołem? (tam są podpięte te 2 wężyki) i zaślepiłeś dziurkiż Czy odpiąłeś z tłumika i filtra powietrza a rurki zostawiłeś?
u mnie oba wężyki zasysają powietrze
Odpialem z tłumika i filtra. I właśnie nie wiem czy maja byc zaslepione czy nie? To wychodzi na to ze muszę naprawic ten dopalacz spalin zeby w ogóle spalal i bylo wszystko ok?
to “coś” na tłumiku to zawirowiwacz spalin (lub jakoś tak się nazywa) to ma na celu aby skuter był ekologiczny więc spaliny z wydechu idą przez filtr do gażnika i są ponownie spalane. Jest to na Wikipedii tylko nie pamiętam nazwy. Ten zawirowywacz ucinasz przy samym tłumiku, zaspawujesz oraz usuwasz wężyk z filtra i zalepiasz dziurę pozostałą po kablu.
To chyba o to chodziło co nie??
nie to nie o to chodziło, w jet forcie oprócz zawirowywacza spalin jest dopalacz spalin, ten zawirowywacz to wiadomo że się ucina a później łata dziurę, ale tutaj pozostaje jeszcze druga rurka która idzie od wydechu do dopalacza.
przemo1993, a jak odpiąłeś te rurki od filtra i wydechu to rzeczywiście lepiej chodzić a jak je zatkasz to jak wtedy jestą
Z tym wezykiem od filtra to jest tak ze w sumie nie ma roznicy. Ale jak wyjme ten wezyk z wydechu to mi jedzie normalnie tak jak kiedys jechal. Czyli jest znaczna poprawa. Jedyna wada jest to ze glosno chodzi