Skuter idzie tylko 55km/h

Witam. Mój skuter idzie tylko 55km/h a jak wezme go na podnuszki to obroty ma bardzo wysokie tylko podczas jazdy tak jakby nie chciał na nie wejść dam gaz do połowy to idzie 50 a jak dodam do konca to tylko 55 Blokad nie ma wszystko standard dodam ze to 4T

a może jednak ma blokade na module?:P

Ale to by sie wkręcał na takie wysokie obroty?

no właśnie ;/ mam ten sam problem ... też mam bardzo duże obroty na stopkach nawet zamyka mi obrotomierz a idzie tylko 60 km/h i nie moge dojść jaka jest tego przyczyna ;/ nie chce wywalać kasy na moduł bo może to nic nie da... bo wydaje mi sie jak kręci aż takie obroty to moduł musi być odblokowany :P

Mam podobnie w romecie rxl 4T

ja też. mam zippa quantuma. Moj kreci sie do 11k nawet a jedzie 50-55. Czekamy na opinie fachowca :D

mi się wydaje , że duże skutery typu zipp quantum , romet rxl itp tak mają bo silnik 50cc jest za słaby , aby rozpędzić skuter np, do 80km/h i wkręcać się na wysokie obroty podczas jazdy, miałem kiedyś kingwaya fonero(98kg) i też jechał max 60, po przesiadce na colibra(78kg) odrazu poczułem moc i v max 75km/h , najlepiej wymienić cylinder na 72cc- da to efekt jak 50cc w małym skuterze.

no ale znam przypadki że taki jak mój motobi rocky waga 98 kg podajże po zdjęciu blokad cisną powyżej 70 km/h .

a co myslisz kolego czy w takiej sytuacji wymiana modułu coś da ?

zwykły , odblokowany nic nie da, pomógłby jedynie moduł tuningowy w którym kąty wyprzedzenia zapłonu ustawiasz sam, ale taki moduł kosztuje ok 150 zł na allegro

Proponuje zainteresować się paskiem napędowym. Bardzo często bywa że fabryczne paski są tak g*wniane ze po kilkuset km są mocno zużyte przez co spada moc i vmax.

mój pasek wygląda narazie bardzo dobrze . nie widać po nim żadnych gorszych efektów zużycia. przyspieszenie też mam względne więc pasek odpada ... no i tak myśląc to chyba nie opłaca sie takiego modułu kupować ... pewnie i tak dużo na prędkości by nie zyskał .. a jeszcze takie pytanko skuter pali ładnie ale czy to mozliwe żeby skuterowi brako0wało mocy od złego ustawienia zaworów ? jak myślicie ?

zawory podobno mają wpływ na osiągi- ja tego nie zauważyłem, regulowałem już daaawno temu i nic się nie pogorszyło

a wstawienie większej dyszy dało by coś ? czy tylko zwiększymy apetyt naszego czterosuwa ? xd

zależy jaką masz- jak małą to po włożeniu większej moc powinna nieco wzrosnąć , ale nie koniecznie , bo bez dobrze wyregulowanego gaźnika sama dysza dużo nie pomoże, wg mnie bez wymiany cylindra się nie obejdzie.

też tak myśle ... z cztero suwa 50 ccm przy takiej masie no niestety ściga sie nie zrobi ... tak jak mówisz wymiana cyla tylko i wyłącznie . ale wiesz jak miałbym już zakładać wiekszy cyl to 90 cmm bo 80cmm (a dokładnie 72 ccm) dużo nie zmieni więc wole chyba dołożyć i kupić wiekszy. dobra dzieki za porady ;) idzie zima sie pomyśli nad remontem :D

jeśli 72cc to dla ciebie za mało najlepiej weź 80cc np airsala i mocy będziesz miał dużo, chociaż 72cc też ci zwiększy moc

Lukario
80 a 72 to to samo 47mm.

airsal 80 - ma 50 mm

Czesto jest napisane np w aukcji allegro, ze to 80ccm a ma 47mm