co zrobic by skuter 2t palil minimalnie?Posiadam skuter Zipp Quantum r,slyszalem ze one duzo pala.Moj skuter pali ok 5 l na 100 km a czytalem ze powinien palic ok 3 l na 100 km.czy da sie z tym cos zrobic?
Też mam quantuma no niestety nie R ale gt5 moj palił tez sporawo wiec podniosłem mu iglice o 2 ząbki. Spróbuj ;D
a teraz ile Ci pali?no wlasnie przed chwila tez czytalem o iglicy
2,5 - 3 l max ;D
slyszalem ze im iglica wyzej jest podniesiona tym wiecej pali.to moze ja spuscic trzeba?
slawekxxx napisał:
slyszalem ze im iglica wyzej jest podniesiona tym wiecej pali.to moze ja spuscic trzeba?
Odwrotnie.
Ja mam Inkę Street i to prawie to samo co Quantum. Trasa 2,8 a miasto 3,7. Spalanie z odblokowanym modułem nieznacznie spadło. Iglica na samym dole (pierwszy ząbek od płaskiej strony). Ważne to czyścić regularnie filtr powietrza i dobrać odpowiedni olej do mieszanki.
filtr powietrza napewno czysty i mieszanka orginalna bo skuter ma dopiero 2 miesiace i od samego poczatku duzo palil.a z ta iglica to zobacze jak jest teraz zalozona.jak jest na samym dole to ja dam wyzej a jak na gorze to ja obnize.zobacze jakie beda efekty
Daj ją na sam dół, a serwisy się g...o znają i wyreguluj sam.
Kisiu1981 napisał:
Daj ją na sam dół, a serwisy się g...o znają i wyreguluj sam.
po co ma dac max spalanie?..
Nie napisałem, że ma dać max spalanie tylko, że ma sam wyregulować. Niech da zawleczkę iglicy na pierwszy ząbek od płaskiej strony czyli na minimalne.
czy po opuszczeniu iglicy skuter nie bedzie wolniej jechal?
bedzie mial slabsze chlodzenie.
domino chlodzenie bedzie takie samo bo quantumu gt5 i r tak ak inca street to chlodzenie powietrzne. poczujesz przy ruszaniu delikatnie bedzie slabszy ale powinno spalanie spasc
Dominik dlaczego będzie miał słabsze chłodzenie ? :D
teraz jedzie z ledwoscia 40km/h to jak mu opuszcze to bedzie jechal ok 30? to juz chyba lepiej rowerem jezdzic :-)
KrzysiekP napisał:
domino chlodzenie bedzie takie samo bo quantumu gt5 i r tak ak inca street to chlodzenie powietrzne. poczujesz przy ruszaniu delikatnie bedzie slabszy ale powinno spalanie spasc
mialem na mysli chlodzenie wewnetrzne, ale masz racje przy 50 ccm to raczej nie bedzie duza roznica.
Technik374 napisał:
Dominik dlaczego będzie miał słabsze chłodzenie ? :D
ech.. ja juz wysiadam przy takich pytaniach, prosze poczytaj troche o mechanice.
slawekxxx napisał:
teraz jedzie z ledwoscia 40km/h to jak mu opuszcze to bedzie jechal ok 30? to juz chyba lepiej rowerem jezdzic :-)
tak maly v-max nie lezy po stronie gaznika tylko napedu.
@bez polskich znakow.
skuter jezdzi na prostej ok 40 km/h z gorki do 45 sie rozpedza.moze jeszcze nie jest dotarty?ma przejechane 700 km i pali 5 l na 100 km.moze lepiej nic nie ruszac i te spalanie sie zmieni po dotarciu?
Nie no bo skoro zmniejszasz mu spalanie , no to on się będzie bardziej grzał , ale jak on jeździ tylko 40 km/h to nic mu nie grozi , bo jak on ma taki v-max to przecież on nie przegrzeję się aż tak żeby go zatrzeć ^^
to lepiej opuscic ta iglice?