Skuter 4t - za duże spalanie.

Niech ci dziadek wyreguluje jak tak mówi ;)

A mówi chociaż prawdę?

wujek dobrze prawi

No i przed chwilą dla próby obniżyłem iglicę o 1 ząbek-była najwyżej. sprawdziłem moc i się zdziwiłem, bo skuter był straszliwie słaby-ledwo co ruszał z miejsca(było tak jak przed wizytą w serwisie. Więc przestawiłem iglicę na dawne miejsce. Nie ruszałem wcale śruby od regulacji mieszanki. Zmniejszyłem trochę obroty, bo były za wysokie aż się kręciło koło. Następnie wszystko skręciłem i odkleiłem taśmę z rurki od filtra powietrza-okazało się że ta siatka u wlotu rurki nie trzymała się, bo w serwisie prawdopodobnie zgubili śrubkę mocującą tą siateczkę. Dokręciłem tą siatkę inną śrubką i wszystko się trzymało. Po chwili uruchomiłem skuter i poczułem wzrost mocy. Nawet gdy skuter się rozgrzał pierdzenie zniknęło i spalanie będę musiał sprawdzić jeszcze jeden raz. Pomagał mi tata i po zrobieniu roboty przejechał kilka kółek, rozpędził się do ok. 40/h i pomyliły mu się hamulce więc zahamował przednim no i się wyłożył. Dzięki Bogu nic się nie stało ani tacie ani skuterkowi.

Dać skuter w ręce amatora :D To albo daje od razu gaz na maksa,albo wciska przedni hamulec do oporu...Wiem coś o tym jak miałem kiedyś Keeway'a.Teksty "Daj się przejechać" ,"Ja umiem jeździć już jeździłem",a za chwilę soczysta gleba hahaha

A czy odklejenie taśmy z rurki od filtra powietrza może wpłynąć na spalanie. Dzisiaj jeszcze jadę do cpn-u sprawdzić spalanie. A tak z innej beczki. Wszystkie chińskie skutery mają takie same przełączniki świateł. A ja mam taki problem-jakie to są światła gdy przełączę przełącznik po prawej stronie o jedno posunięcie(są tam narysowane 2 kółka obok siebie i po dwóch stronach są takie kreseczki)? W praktyce świeci się tylne światło i przednie dwie boczne żarówki, a główna środkowa nie. Gdy przełączę o jedno posunięcie dalej mogę przełączać światło mijania na drogowe i odwrotnie i także świeci się tylne światło. Gdy skuter jest wyłączony, a kluczyk przekręcony to mogę włączyć tylko kierunki i światło stop i żadnego innego. Więc jakie to światła gdy przełączę przełącznik po prawej stronie o jedno posunięcie? Normalnie w dzień jeżdżę na mijania.

TERMIT_PL napisał:

Dać skuter w ręce amatora :D To albo daje od razu gaz na maksa,albo wciska przedni hamulec do oporu...Wiem coś o tym jak miałem kiedyś Keeway'a.Teksty "Daj się przejechać" ,"Ja umiem jeździć już jeździłem",a za chwilę soczysta gleba hahaha

No dokładnie... Ty to tak zostawiasz? Ja nie pozwolił bym, że jak ktoś by się przejechał, zaliczył glebe i albo mi porysował skuter, albo jakiś plastik złamał, to bym mu rachunek przyniósł ;) Albo soczysty wpier... :D Nie, no tak na serio przynajmniej ja mam zasady i jak coś komuś spieprze, albo coś to mu przynajmniej hajs oddam, tak samo z tym jak od kogoś hajs pożyczę to jasne, że potem oddam. Zasady muszą być. No, ale cóż, coraz więcej teraz ludzi bez honoru ^^

co do tych świateł to taki przełącznik jest w teście nowego zippa vapora na 17 zdjęciu. jeśli się przełączy o jedno to jaki rodzaj świateł sie pali

Chyba postojowe. Chyba, bo się za bardzo szczerze mówiąc nie znam na rodzajach świateł. Długie, krótkie, stop, kierunkowskazy i tyle :D
Nie no, nie wiem jak ja zdałem kartę ;D Ale nic takiego nie było jak testy na necie rozwiązywałem ;P

No ja sam też nie wiem ale jak postojowe to chyba powinny się palić przy wyłączonym silniku a u mnie się nie palą.

to są światła pozycyjne, postojowe faktycznie powinny świecić na wyłączonym silniku.

W moim skuterze też się nie palą przy wyłączonym silniku.

czyli jeździć normalnie na mijania?

Tak, przełącznik do końca w lewo, jeśli masz tak samo jak u mnie.

tak mam tak jak u ciebie

a kiedy używać pozycyjnych?

No i sprawdziłem spalanie na stacji-wyszło aż 4,2l/100km, a jeżdżę w miarę spokojnie, nie szaleję na skuterku. Przypomnę że to 4t. Czy są jeszcze jakieś inne sposoby obniżenia spalania oprócz opuszczenia iglicy(była ona najwyżej, opuściłem ją o 1 ząbek i skuter stracił 40% mocy)? Byłbym zadowolony żeby spalanie było na poziomie max 3-3,5l. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

A gaźnik masz wyregulowany?

To znaczy nie znam się za bardzo na tym, tyle, że mi się wydaję, że np. jak mi się zepsuł skuter, nie dochodziło paliwo (2T), to na gwarancji mi to naprawili, tyle że po tym zauważyłem, że mi dużo mniej pali. Wcześniej mi z 5l/100km palił, nie jeżdżąc ostro. Teraz cały czas doginam nieźle manetkę, nie patrze, żeby wolno jeździć, tylko nieźle piłuje i przejechałem ponad 80km, a mi około pół baku pokazuje.

Mówili mi że regulowali gaźnik, ale tak na prawdę to tylko coś grzebali przy zaworach a w gaźniku przestawili tą iglicę na samą górę. Aha, kiedyś czytałem, ze jeśli skuter dużo spala to może być to wina filtra powietrza, więc go wyczyściłem(ok. miesiąc temu), ale nie nasmarowałem olejem do filtrów, bo o tym nie wiedziałem. Czy mogło to się odbić na spalaniu? Gaźnika sam tak porządnie jeszcze nie regulowałem.