Simson s51 by Przemas92 77/6/2/2M 80%

Chodziło mi o to że jak wkładasz celek na tłoka to musisz bardzo dokładnie pierścienie ścisnąć bo jak pierścień na zamek wyjdzie to zaraz udupcy pierścienia o kanał…
A takie ściskanie pierścienia na tłoku to wiadomo że nic mu się nie dzieje…

powoli zakładałem pierścień żeby wyczuć jaki jest i przy samym końcu pękł jak wadliwy dlatego zamawiam w tomringu na zamówienie pierścienie chromowane wytrzymalsze stawiające mniejszy opór

[ Dodano: 24-08-2010, 15:31 ]

SiWy napisał:

Tak to jest jak się nie umi a się gmero !!! Ja mialem podobnie tylko ze mi juz zlamany przyszedl :-/

Nigdy pierścień mi nie pękł przy zakładaniu musiało być z nic coś nie tak :-/

Lepiej, że pękł teraz niż po odpaleniu …

Robertus napisał:

Chodziło mi o to że jak wkładasz celek na tłoka to musisz bardzo dokładnie pierścienie ścisnąć

Yyy... po coś :P Nie wiem, jak jest w 2T, ale 4T mają wytłoczenia, które samoistnie ściskają pierścienie przy zakładaniu cylka :D

Nima tak łatwo Dywer :stuck_out_tongue:

W 2t też są takie wytłoczenia ale dodatkowo trzeba naprowadzić zamki pierścieni na zamki w tłoku. Rudy w sumie masz rację a będę miał lepsze pierścienie.

Kurde ale lipa, W moim vertexsię do zipa pierścienie były czarne. Weszły elegancko. Może te pierścienie to jakaś podróbaż?

Dywer w 4t masz czysty cylinder a w 2t masz kanały, i właśnie trzeba dobrze naprowadzić pierścienie żeby się nie otworzyły i chyciły o kanał… i właśnie po to masz w zamki na tłoku w określonym miejscu żeby mijały kanał… KPW :stuck_out_tongue: :lol:

Bo to jest chujowy 2T :stuck_out_tongue: Same problemy z takimi :stuck_out_tongue: 4T rulez! :smiley:

Jakie problemy? Jak się kupuje używke i nie wie się na czym się stoi to tak jest. Silnik po kupnie trza rozebrać i wymienić co dojebane.

Dywersant napisał:

4T rulez! :D

tylko powyżej 125 bo 50-125 w 4t to kał ;p
Przemas92, gada dobrze, jak ktoś kupuje gówna to tak jest, przy kupnie najlepiej sprawdźić kompreche, czy nic nie stuka itd to nie ma chuja będzie silnik chodził jak trza ;d

trza szukać dziewic wtedy się jest prawie pewnym że silnik jest elegancja francja. :slight_smile: W razie czego remont i po kłopocie xD

W Simsonku zagości gaźnik 24mm, nadal poszukuję pierścieni w MotoCombo się dowiadują czy można zamówić nowe oryginalne. Będą nowe łożyska na cały silnik i jak uda się sprzedać wał s70 z wypełniaczami to kupię s51. Wały różnią się wyważeniem pod tłok a vertex jest za lekki do tego wału.

Jak to za lekki tłok?
to chyba powinno być dobrze jak jest lżejszy nie?

Szympa, no właśnie nie, bo jak tłok jest za lekki, to siła bezwładności jest za mała, przez co traci się na osiągach, bo tłok słabiej pcha wał :wink:

Dokładnie chodzi o trwałość zestawu. Dla przykładu wał s70 jest wyważony pod tłok 180g. Zakładająć tłok ważący 120g zestaw wyważony nie będzie. Lepiej założyć wał s51 który wyważony jest przykładowo na tłok 130g. Waga tłoka ma wpływ na moc im cięższy tym więcej energi eksplozji jest marnowanej na ruszenie tej wagi. Ciężkie tłoki, magneta są dobre ale w konstrukcjach turystycznych gdzie dzięki tej wadze otrzymuje się moment obrotowy.

no Czyli jak jest za ciężki tłok to więcej mocy się traci a jak by był za lekki to może się rozwalić.
Ale w mocno wysilonych jednostkach chyba są lżejsze tłoki nie?
bo np. w taki crossach, evo trzeba robić remonty

Tak robi się jak najlżejszy układ korbowy. A remonty to kwestia grubości pierścienia i strojenia dyfuzora. Źle wyważony układ korbowy to często padające łożyska walu.

Moje dzisiejsze zamówienie :smiley: :smiley: :smiley: :smiley:

nie za dużo tego?? ;p

do simka idą takie same łożyska jak do miny ?