siema. Mam taki problem, kupiłem skuta z rozładowanym aku. Więc podłączyłem do ładowania, ladowało się ze 2-3h, wsadziłem do skuta, próbuje odpalić z rozrusznika i słychać takie “bzz” które z czasem trzymania startera brzęczało co raz szybciej. Jeden bezpiecznik był spalony, wsadziłem drugi ale dalej to samo. Po przekręceniu kluczyka zegary nie zapalają się (elektroniczne). Powinienem jeszcze bardziej naładować aku czy coś innego jest nie taką
Jak go oglądałem to koleś wziął aku samochodowy, przewodami połączył z aku od skutera i normlanie odpalił, zegary działały ale gdy odłączył samochodowy to już gasły. Co jestą
Podły pisałem Ci na gadu żebyś zobaczył inny akumulator albo tak jak ten koleś robił weź samochodowy bo ten może być padnięty. Co do podświetlania to u mnie podświetlenie pali się jak odpalę skuter i włączę światła, na samym zapłonie się nie pali.
W twojej apce z tego co wiem musi być non toper aku.
Spróbuj naładować go dłużej, dolać elektrolitu lub wody destylowanej (osobiście doradzam elektrolit, ow niebo lepszy od destylówki), pamiętaj żeby wyciągnąć te koreczki jak ładujesz.
Zostaw na cała noc i spróbuj jutro, a jak nie to może nowy aku.
Nie Corey tylko PodLy… Marian no… eh;]
Wlaśnie nie mam samochodowego;/ mam tylko ten od malagi ale tez rozładowany.
Non toper? OCB?
Jak znajde elektrolit to doleje. A mogę dolać używany? Tj z innego aku?
Non Toper, czyli cały czas.
Chyba możesz, dolać używanego elektrolitu.
Gdybyś miał samochodowy, odpaliłbyś kuter i podłączył ten skuterówy.
Ilu voltowy masz ten aku w skuterze a ile był ten samochodowy?
Sorry Podły, pomyliłem cię z Coreyem to z pośpiechu.
Co do elektrolitu to lepiej nie paprać, jak dolać to nowego. Weź grubszy kabel i podepnij się pod samochód.
aa… samochodu nie mam;/
Tzn teraz mam gosci z Włoch i niby stoi passat na podwórku ale mój wujek by się chyba zesrał jakbym mu powiedzial żeby kablami to połączyć. On stwierdził zebym się nie czepiał tego skutera bo popsuje tak jak malage;/
Poszukaj jakiegoś elektryka, niech ci zbada tego smyka za dwa browce. On ci dokładnie powie, czy to aku, czy elektryka.
Taa… u nas wszyscy chcą hajs, do tego trudno znalezc jakiego kolwiek elektryka;/ osobiście znam dwóch. Jeden taki cham i dziad więc do niego nie pójde a drugi to student , zna się na robocie ale drogo bierze i jest hm… mało prawdomówny. ziomek postawił miesiąc temu do niego speeda zeby mu imobilazjer wywalił i to jakoś połaczył i jeszcze nic nie zrobił;/
Podłącz już od biedy ten prostownik, ustaw go na np, 9A jak będzie coś źle to albo elektryk albo jak masz trochę pojęcia rozejrzyj się za schematem i zrób od nowa elektrykę tak jak ja zrobiłem i wszystko powinno być OK.
Najpierw dokładnie zbadaj przyczynę. Najcięższa jest zawsze diagnostyka.
Jak masz miernik to miernikiem.
Można na 12v i 2,5Ah 6v i 1,5Ah i 6v i 1Ah chyba jakoś tak…
Sam tego nie zrobie nie chce się czepiać całej elektryki.
Pojedź do tego typa co kupiłeś skuter i pogadaj z nim. Może jakiś ukryty bybel? :?: :?:
najlepiej pożycz działający aku od jakiegoś kumpla, albo kup nowy takie doładowywanie zużytego już aku nie wiele daje
wiem to po sobie
Jak ty podłączałeś aku od samochodu to przecierz elektryka jest to wyje… wyrzucenia on ci powinien bez aku chodzić bo przecierz magneto wytwarza iskre i tam już sobie ona za darmo idzie to świecy i bum przekręć stacyjke i zobaczy czy jest jakiś prąd na światłach albo czymś z elektryką związane bo to nie będzie akumulatora wina na 100%
Jak ty podłączałeś aku od samochodu to przecierz elektryka jest to wyje.... wyrzucenia
Kto ci takich bajek naopowiadał?? Nic się nie stanie, niby czemu miała by się popsuć, napięcie to samo więc ok, a pojemność nie ma nic do tego.
Prawdą jest to że bez aku powinien zapalić z kopnika a światła idą z prądnicy.
mój bez aku normalnie jezdził tylko kierunki chodziły im szybciej jechałem tym wieksza częstotliwość mrugania a co do zepsucia elektryki mój kumpel w 4t hińskim (rex) podłączył od samochodu i wszystko poszło w piz… zepsuło się bezpiecznik to aż czarny był wiec nie gadaj ze się nie moze zepsuć
P.S. aku od samochodu ma inne natężenie
Ja swój podłączałem pod dwa inne samochody, a nawet w kufrze woziłem aku 76Ah i nic się nie stało.
Zbychoo, od kiedy aku ma natężenie??
Ma tylko napięcie i pojemność elektryczną!!
Może twój kumpel miał instancje na 6V i dlatego zjarało… zresztą w chińczykach wszystko jest możliwe…
U kumpla rozpielismy kostke ze światłami i odpaliliśmy i się spaliła także wiecie.
A co do tego, wsadziłem akumulator ten co był i podłączyłem przewody, do tego prostownik na 12v i 2,5Ah i rozrusznik ledwo co ledwo kręci…
Sprawa wygląda tak; odpalam go z kopa, kierunki migają, stop działa. Swiatła nie bo złodziej wyrwal ze stacyjki dwa kabelki które muszę przylutować.
Ale muszę rozkręcić przód żeby je znaleźć ale za *uja nie wiem jak to odkręcić;/ Nie chce połamać a śrubek nie ma a jakoś się trzyma.