Odświeżam i witam ponownie.
Przebieg dnia
Otóż świecy nie mogłem kupić, wszystko zamknięte. Postanowiłem i jak również Aras, że jest ona dobra. Przeczyściłem, mimo, że iskry nie widziałem(może źle przykładałem).
Tak dziś, sprawdziłem jeszcze raz nic, zassysanie tylko po dodaniu gazu, sprawdzam cewkę zapłonową (tą fajkę) i nie widzę też tam jakiegoś prądu itp. Stawiam wymiana cewki lub coś z modułem. Sprawdzam moduł, elegancko na miejscu, po za tym mały przebieg, nie katuje nic, dbam o skuter. To cewka, ale szukałem innej przyczyny. Włożyłem świece z powrotem dałem na to faję i próbuje odpalić, dalej nic. "Myślę, nie wiem co jest oddaje do mechanika itp." Cóż, ale dalej sprawdzam. Następna myśl, coś z elektryką, sprawdzam kable koło centralnej, do cewki, żeby tam się dostać musiałem dużo plastików rozkręcać, ale stwierdziłem elektryka dobrze. Bo światła działają itp.
Wziąłem się za ten czujnik blokady zapłonu przy podnóże bocznej. Odczepiłem go. Daje starterem elektrycznym słyszę rozruch coś łapie, daje kilka razy z odstępem czasowym. (Silnik zimny) Postanowiłem kopniakiem słyszę również rozruch, daje kilka krotnie (mniej więcej z 7 razy) zapalił! Dałem mu się rozgrzać, postał na wolnych obrotach, światła wyłączyłem, dałem naładować się akumulatorowi, bo trochę chyba się rozładował. Głośno chodził na wolnych obrotach, wyregulowałem i chodził w miarę. Mała przejażdżka, gasł mi na wolnych i znowu były problemy z odpaleniem. Odpalił i dałem na takich, że na wolnych obrotach nie gasł po dłuższym czasie. Słychać było jak rozgrzewa zimne części. Dłuższa przejażdżka,nie gasł mi, jeździł bardzo dobrze i przyśpieszał też w miarę ,nie zamulał. Światła działały jak należy. Teraz go zgasiłem i jest w spoczynku
Jedynym powodem tutaj były, to ten drugi wężyk od filtra, był odłączony no i ta blokada czujnika zapłonu. Jutro jadę w jedną stronę 13km i zobaczę jak się sprawdzi, oby już chodził jak należy.
Mam jeszcze pytania: Czy jak stoi na centralnej, na wolnych obrotach, daje później gazu, tak trochę więcej to trochę trzęsie to normalne? I jak jest ciepła pokrywa od przekładni to też normalne? Czy mam jeszcze wyregulować zawory? Wolne obroty?
@krzynek91: To o czym piszesz to sprawdzałem wszystko porządku z tym( ta iglica itp) ona jest odpowiedzialna za co?, resztę poskładałem ;)
PS: Dziękuje serdecznie AraS"owi za pomoc :) i Tobie krzynek91 za dobre chęci