Romet Zetka 50 Blokady i Tuning

Witam! Zamierzam jakoś stuningować moją Zetkę za pomocą czegokolwiek (cylinder itd.(nie wymieniać modułu bo to ja sam wiem)) . Może ktoś z was posiada ten motorower i mi coś doradzi?

Pozdrawiam Michał

A i jeszcze jedno : zna ktoś może oznaczenie silnika tego modelu? Albo powie mi gdzie go mogę znaleźć?

Jeśli brałeś nówke, albo od pierwszego właściciela, to masz pewnie każdy świstek od motoru :) ja mam świadectwo homologacji i tam wszystko jest :) lepiej w gaźniku dysze zmienić, cylinder, tłok, może wał ?

Dostałem tylko instrukcję od motoru (gdzie nic nie ma ) i kluczyki :D
A jak to świadectwo homologacji wygląda? Bo może sobie przpomnę

PS moto było kupowane w salonie

Ja mam keeway'a :) a nie rometa, ale to do każdego dają raczej :) mam to zeskanowane to Ci wieczorkiem wyśle :) Ps.
Daj mi wiadomością prywatną adres mail Twój :) i wtedy wieczorkiem <okolo 20> Ci wyśle :) Pozdro

michaaaeeelll@gmail.com mój email (nie mogę wysłać PW )

Soryy bardzo - pierwszy dzień szkoły zwalił mnie z nóg :D
Już zaraz, zaraz wysyłam :)

Dzięki za zdj ^^ Zaraz biore się za szukanie tego

Spoko, tylko żebyś nie drukował tego :D bo wiesz, jednak to jakiś dokumęt jest... :) mam nadzieję że się przydałem :) a za wczoraj sorry, zasnełem o 17 a obudziła mnie mama o 23.30 :D - polska szkoła tak zwala z nóg :D

Spoko ^^ Proszę o dalszą pomoc ;)

Niby jaką ? :) jak coś pytaj... :) kiedyś troche śmigałem w biegach, ale to na cross'ie po lasku się śmigało :) jak coś to pomoc u mnie masz... :)

Flash- no nie wiem , czy tak Cię męczy ta szkoła, skoro piszesz - DokumĘt... :|

ZK i jej klony mają nietypowy silnik, bo pionowy. Bardziej popularne Ogarki mają poziomy cylinder. Tutaj jedyny tuning jaki możesz chyba zrobić to kupić części od ZK 125.

Hehe, no męczy mnie, to są właśnie skutki :P

Wiem właśnie że jest nietypowy silnik ale jak kupie np silnik zk 125 to będzie widać że mam większy cylek i jak by mnie policja złapała to by był koniec ^^ A wie ktoś może w jakich innych modelach jest stosowany ten silnik?

Nie poradzę, w nie siedzę w Rometach "Z" :) wiem że spoko moto :) łądne, i fajnie się jeździ, jechałem 10 km po polnej :D całkiem wygodny jest :D

A dlaczego ma być widać, że jest większy silnik? Cylinder z zewnątrz wygląda raczej tak samo, bo by nie pasowały mocowania do karterów, a wątpię by Romet robił różne kartery pod różne pojemności. Musiałbyś poszukać czym się różnią obie Zetki, czy poza cylindrem inny jest też wał, głowica itd. Jak niewiele tego trzeba zmienić to taniej kupić części same i dać do założenia do silnika i gaźnika.

hiroshima napisał:

A dlaczego ma być widać, że jest większy silnik? Cylinder z zewnątrz wygląda raczej tak samo, bo by nie pasowały mocowania do karterów, a wątpię by Romet robił różne kartery pod różne pojemności. Musiałbyś poszukać czym się różnią obie Zetki, czy poza cylindrem inny jest też wał, głowica itd. Jak niewiele tego trzeba zmienić to taniej kupić części same i dać do założenia do silnika i gaźnika.

Na początku chciałem kupić zk 125 i się je przyglądałem i uwierz mi że cylek ma naprawdę spory rozmiar (wizulany bo oczywiście cylek by wszedł bo to ta sama rama) ;( I tak własnie sobie myślałem że jak wymienie na silnik 125 to będę musiał wszystko zmieniać... Więc nawet nie wiem czy to opłacalne :P Dalej się pytam : zna ktoś jakiś motorek który ma podobny lub taki sam silnik jak od zk 50?

Sorry, ale zupełnie nie wiem... myślałem że GB MOTOR ale on ma coś podobnego do Ogara 900.... jak coś mi w oko wpadnie na allegro to dam znać. :) bo często przeglądam :)

taki sam silnik ma jeszcze Romet crs i benzer x cross 50 :) wiecej nie znalazłem ;/ sam szukam sposobu na przerobienie benzera ale tylko piszą o zwiększeniu pojemności jak w każdym 4t :) jak zauważyłeś nie ma większych cylindrów :( ale jest możliwość prze tulejowania cylindra na większa pojemność u fachowca który sie tego podejmie ... ;) z tego co szukałem to jedyny sposób na zwiększenie osiągów. później będę sie bawił z gaźnikiem i wydechem :) koszt prze tulejowania na 70 ccm to 200 zł wraz ze szlifem i trzeba liczyć jeszcze + 50 zł na tłok ;) mozę to i dużo ale innego sposobu chyba nie ma.