Romet ROUTER Skuter - Opinie

Ja na razie hasam. Ostatnio jechałem przy -6. skut zapalił elegancko i nie było źle. trasa jak zwykle 20km. Najgorzej nie lubię mgły i wilgoci ok 0st. jak para zamarza na szybce kasku.

Co do świecy, to ściągasz fajkę i odkręcasz kluczem z fabrycznego zestawu. Tzn. luzujesz kluczem i wykręcasz palcami. Z powrotem tak samo. Wystarczy wyjąć schowek.

Co do zmiany oleju, to bardzo rzadko go zmieniasz. Producent zaleca wymianę co 1500km. Skuterowe silniki pracują głównie na wysokich obrotach i z dużym obciążeniem. Wiadomo, PEŁEN GAZ CAŁY CZAS. Przy tak nędznym filtrowaniu i smarowaniu wału jedynie rozbryzgiem, uważam, że jest to uzasadnione. Ja zmieniam olej zgodnie z instrukcją. Dodatkowo zamontowałem magnes pod sprężyną filtra oleju (miedzy sprężyną, a korkiem) . Nie znalazłem na nim co prawda takich wiórów jak w zaporożcu, ale taki jakby metaliczny szlam to i owszem.

Na początku zmieniałem co 1500km, ale im większy ma przebieg, to robię to trochę rzadziej, co 2-3 tys. km. Na początku też miałem trochę takich opiłków na korku, na kolejnych wymianach już nic nie było albo śladowe ilości.

Niestety dalej "muli" skuter... i staje się to czasem nie do wytrzymania. Oprócz tego, skuter drży, trzęsie się po prostu cały, zwłaszcza jak stoję na światłach na wolnych obrotach. Słychać ten "trzaski" czasami, w trakcie jazdy. Jeszcze jutro pojadę normalnie, ale obawiam się, że w piątek odwiedzę mechanika. Nie chciałbym pewnego dnia zatrzeć silnika przy 60km/h i mieć przy takiej prędkości zblokowanego koła. Do tego dzisiaj męczył się strasznie, chodził normalnie, ale chwilami ledwo 50 wyciskał (tak jakbym hamował i jednocześnie gazował).

Jeśli ktoś miał podobne problemy, proszę o pomoc. Tak myślę, że jakby to była świeca, to albo działoby się to cały czas, albo w ogóle nie odpalałby.

Witam. Mam problem. Dzisiaj pierwszy raz odpaliłem mojego skutera po zimie. Podczas jazdy próbnej skuter przy gwałtownym przyspieszaniu przerywał.
Proszę was o pomoc!

Pozdrawiam

@K500 - Wydaje mi się, że może to być wina filtru powietrza/paliwa i to należałoby wymienić/wyczyścić. Nowy filtry kupisz nawet za 1-10zł, więc w sumie wyjdzie ci naprawdę niewiele. Ewentualnie zanieczyszczony gaźnik, ale bardziej bym obstawiał filtry. Ja sobie przedwcześnie sezon zacząłem i rozwaliłem klosze z tyłu, i pojawiły się koszty już na początku sezonu - lód na drodze. Swoją drogą po zimowaniu wymień też oleje.

Krzynek91 a co z poprzednią usterką którą opisałeś? Przeszło?

Co do przerywania - trzeba zajrzeć do gaźnika i profilaktycznie nalać dodatku do benzyny lub po prostu denaturatu.

Degename jeśli chodzi o to "mulenie" to zmieniłem filtr powietrza i mu przeszło. Kupiłem po prostu nowy taki sam za parę groszy. Być może po prostu częste przejażdżki po lasach, błocie, deszcze, silne mgły, mżawki zrobiły swoje i teraz jest ok. Kurczę muszę w końcu jechać wymienić klocki hamulcowe, bo już od dłuższego czasu słychać czasem pisk.

Ten rok zapowiada się bardzo dobrze - w połowie kwietnia 2011 bywało jeszcze 0 stopni nad ranem i niewiele w ciągu dnia, tutaj za tydzień będziemy mieć nawet 18 stopni w ciągu dnia :) W niedzielę.

właśnie jade kupić ten skuter i wiem od znajomych że ten oto skuter jest idealny dla cb . Jeżeli masz wątpliwości co do rozmiaru kół to niepotrzebnie. Ja mam 160cm i jest super chociaz mogłabym być trochę wyższa jak na ten skuter..

Romet Router City Line 50

Witam,
jestem nowy na forum logowałem się bo nie wiele o tym modelu w sieci.
Moja historia skuterowa - kymco quest wcześniej - kupowałem używany, dożynałem przez trzy lata. ciągłe naprawy jak to w używce, miałem kilka kilka niemiłych przygód z dala od domu.
Teraz kupiłem nówkę, muszę przyznać że zupełnie inne doznania plastiki nie odpadają na wertepach wszystko trzyma się kupy, zawieszenie nowe, jazda na kostce pełną prędkością nie problem.
Do tej pory 500km, do 300 byłem ostrożny, krótkie trasy ok 10km, przyspieszanie i zwalnianie nie szybciej niż 30kh do pierwszych 100km. po pierwszej wymianie oleju 300km -przekładniowy silnikowy, odblokowałem i już nie oszczędzam.
U mnie moduł był zablokowany, zielony kabelek ze złączką w luku akumulatora - ładnie ze strony producenta rozłączyłem - bez wiatru licznik pokazuje do 70kh, do pięćdziesięciu dochodzi szybko do siedmiu długo się napędza, liczę że po gruntownym dotarciu ok 1000km jeszcze pokarze 80kh. blokady pod dekielkiem gaźnika u mnie nie było, żadnych śrub wkręconych w dekielek, tylko sprężynka.
w kymco miałem ten sam silnik, spisywał się dobrze, stąd wybór padł na Romet Router City Line 50, liczę że osiągi będą podobne.
wie ktoś jaka jest główna dysza gaźnika w tym skuterze? jeszcze nie rozkręcałem, w moim starym miałem 80.
Skuter kupiłem w 2011 - jesienią, przez zimę stał nieruszony, wytoczyłem Romet jak już sprzedałem starego questa. miałem problemy z odpaleniem w sezonie, nie mogłem odnaleźć przyczyny. Rozkręcałem go wykręciłem już nawet świecę - nic, co się okazało w baku była breja nie przypominająca paliwa, pachnąca jak butapren, zalałem świeże paliwo i momentalnie odpalił.

Co z blokadami?

1. kabelek zielony był rozłączyłem
  2. dekielek gaźnika zaglądałem nie było śrubki czy nakrętki
  3. do filtra zaglądałem nie ma żadnych zwężek

Ktoś zaglądał?

1. jaka jest dysza seryjnie?
  2. czy coś w wariatorze jest?

Peru - jaki zielony kabelek? Możesz dać foto tego kabelka?

mermi napisał:

Peru - jaki zielony kabelek? Możesz dać foto tego kabelka?

Tam gdzie jest akumulator i moduł, pod tą klapką. Był tam jedyny kabelek z metalową złączką, taką wsówką, zaciśniętą koszulką termokurczliwą. Wystarczyło zdjąć tą izolację i rozłączyć wtyczkę.
Poszukaj czegoś takiego u siebie a jak nie znajdziesz to daj znać zrobię fotkę.
Zdziwiło mnie to że nikt o tym tutaj nie pisał, tylko o wymianie modułów, może producent robił kilka wersji?
Wiesz jaka jest dysza 80 czy 65, rozbierałeś może gaźnik?

W moim citylinie była fabrycznie zamontowana dysza 85. Ale była za to śrubka w dekielku gaźnika i nie było zielonego kabelka.

Peru - nie mam nic takiego u siebie. Dyszy w gaźniku nie sprawdzałem. Z blokad to mam tylko wykręconą śrubkę z gaźnika. A i u mnie Vmax na równej prostej to tylko 60km/h ;/ Podłączałem niby odblokowany moduł i żadnej poprawy nie było.

Był tam jedyny kabelek z metalową złączką, taką wsówką, zaciśniętą koszulką termokurczliwą. Wystarczyło zdjąć tą izolację i rozłączyć wtyczkę.

Dostałem się do modułu - u mnie wygląda to tak:

http://db.tt/0xd33aC6

http://db.tt/U9d2bYKi

http://db.tt/YZAZZ7K2

Czy chodzi o ten zielony kabelek?

padgex napisał:

Był tam jedyny kabelek z metalową złączką, taką wsówką, zaciśniętą koszulką termokurczliwą. Wystarczyło zdjąć tą izolację i rozłączyć wtyczkę.

Dostałem się do modułu - u mnie wygląda to tak:
http://db.tt/0xd33aC6
http://db.tt/U9d2bYKi
http://db.tt/YZAZZ7K2
Czy chodzi o ten zielony kabelek?

Wg schematu ten zielony kabel to masa.

faktycznie, widzę że u was ten pin w module, z którego u mnie odchodzi zielony kabelek, jest wolny.

www.dropbox.com/s/in06fg7sjy5ur2f/2012-04-25%2013.48.46.jpg
www.dropbox.com/s/aw85tc6tpqffrhy/2012-04-25%2013.48.55.jpg

Pisałem że jest zielony, przy module faktycznie, a jak widać na foto był złączony z takim niebieskim w czarnej osnowie.

Jakie lejecie oleje, ja po 1000 mam zamiar zalać 5w40 (syntetyka).
Stiopa napisał że u niego, org. dysza była 85, czyli pewnie to standard u nas, pozostaje jeszcze pytanie czy na wariatorze coś jest.
Ktoś zaglądał, są jakieś pierścienie?

peru napisał:

faktycznie, widzę że u was ten pin w module, z którego u mnie odchodzi zielony kabelek, jest wolny.
www.dropbox.com/s/in06fg7sjy5ur2f/2012-04-25%2013.48.46.jpg
www.dropbox.com/s/aw85tc6tpqffrhy/2012-04-25%2013.48.55.jpg
Pisałem że jest zielony, przy module faktycznie, a jak widać na foto był złączony z takim niebieskim w czarnej osnowie.
Jakie lejecie oleje, ja po 1000 mam zamiar zalać 5w40 (syntetyka).
Stiopa napisał że u niego, org. dysza była 85, czyli pewnie to standard u nas, pozostaje jeszcze pytanie czy na wariatorze coś jest.
Ktoś zaglądał, są jakieś pierścienie?

No to u mnie nic takiego nie ma ;/
Ja przy pierwszej wymianie wlałem Elfa do skuterów 4-suwowych 10w-40 (półsyntetyk).
A wariatora jeszcze nie oglądałem.

Witam właśnie dziś założyłem konto na Waszym forum... Niedawno kupiłem właśnie ten model. W moich odczuciach jest doskonały; bardzo zrywny w mieście, szybki na trasie. Sam jeżdżę zablokowanym a osiągi są nie tylko wystarczające a nawet świetne [50-60km/h (60-70km/h z górki;p)] Mam małe pytanko: Jak polecalibyście go tuningowac optycznie? Dziękuje/jeszcze raz witam/pozdrawiam Prezessso

Witam wszystkich forumowiczów!
OD krótkiego czasu jestem podkreślam szczęśliwym posiadaczem skutera romet router city line 50.

Prezessso napisał:

Witam właśnie dziś założyłem konto na Waszym forum... Niedawno kupiłem właśnie ten model. W moich odczuciach jest doskonały; bardzo zrywny w mieście, szybki na trasie. Sam jeżdżę zablokowanym a osiągi są nie tylko wystarczające a nawet świetne [50-60km/h (60-70km/h z górki;p)] Mam małe pytanko: Jak polecalibyście go tuningowac optycznie? Dziękuje/jeszcze raz witam/pozdrawiam Prezessso

kolego Prezessso jeśli chodzi o prędkość to u mnie jest identyczna, zdjąłem tylko śrybkę na gaźniku oraz wymieniłem moduł na odblokowany.
Kupiłem kompletny cylinder z głowicą i wałkiem 80tkę formy wilmat ( proszę nie komentować że są lepsze itp) Zamierzam się do kupna gaźnika odpowiedniego do takiego cylinderka i oczywiście zamontować i wyregulować.
Do amortyzatora wsadziłem przedłużkę 5cm i w zupełności wystarcza!
Co do tuningu optycznego... kupiłem tylnią lampę z ledowym światłem stop i pozycyjnym, dodatkowo z przodu pod kierunkowskazami wsadziłem światła led do jazdy dziennej ( takie same żarówki jak do kierunkowskazów), jest tam idealne miejsce na dodatkową żarówkę. 2 czynnością którą zrobiłem to było "zdrapanie" wszystkich naklejek jakie tylko istniały! Oczywiście po wszystkim dobrze nawoskowany ;] Po tej prostej operacji skuter wygląda o niebo lepiej!
Dodatkowo dodam że na swiątłach LED nie cierpi akumulator i z całą pewnością będzie żył dłużej!

Jeśli ktoś życzy sobię jakieś zdjęcia to proszę o info na priv lub mail: doomcare@gmail.com
Pozdrawiam!

Sadze ze watek rozmów o City Linie powinien być wznowiony! ;D ODEZWAĆ SIĘ POSIADACZE TYCH MASZYN!

Witam mam taki skuterek i chciałem go trochę zmodernizować. Mogę wiedzieć co należy zmienić aby miał lepszy rozpęd i większy v-max(wymiana cylindra nie wchodzi w grę). I jeśli by mógł ktoś dać link do jakiegoś sprawdzonego modułu odblokowanego, ponieważ już 2 kupiłem i nie działają.